05 January 2012

Melbourne Part 7 : Shopping and cherry picking

Part 1 kat sini


Part 2 kat sini


Part 3 kat sini


Part 4 kat sini


Part 5 kat sini


Part 6 kat sini




Aku perabis kisah Melbourne kat sini je la rasanya... :)


Where were we? Balik GOR eh?


Next day tu plan was to go to DIRECT FACTORY OUTLET.


Tahukan anda apekah itewwwwww???




Dulu aku pernah pegi FO tapi yg kecik punya. Tu pun aku dah menggila kat Esprit. (kat sana is soooo damn cheap!!!)


So kali ni kak yah kata nanti dia bawak gi FO yang besau gedabak. 


Tapi malangnyer Jumaat tu Aidan tak sihat pulak. So we had to go sendirik. Ikut mr p, dia mmg tak pegi dah kot. Campur penat drive semlmnyer lagik, dgn nak kena cari jalan lagik.




I DONCH CARE!!!!




Aku paksa jugak pegi sbb one of the main reason aku dtg Aussie sbb nak pegi FO ni haaaa. Mcm tak lengkap misi cuti2 ni kalau tak pegi sini tawwwwww..


So bukak map, and JALANNNNN


Mmg besau tempat ni (tak de la pulak ambik gambar). Tapi sini tak de la designer2 handbag mcm Burberry ke Coach ke... brand2 byk gak yg aku tak kenal.. tapi among yg ada mcm


- Nine West
- Polo Ralph Lauren
- Tommy Hilfiger
- Esprit
- Pumpkin Patch
- Cotton On




Plus currency dah agak tinggi (3.42) compared to the last time we went (2.9++). So boleh kata masuk kedai semua agak mahal.




Mencik!




Keluar masuk keluar masuk, rasa mcm nak balik jer.


Tapi nak mampus kena marah dgn laki? 


Aku cakap "mahal la semua... tak de rasa nak beli"


Mr p kata "dah dtg jauh2 tak nak beli apa????"


"setengah jam! pegi try pas tu bagitau mana u nak kang masuk bayar"




Ok bang.. saya menurut perintah.


Kanda jaga anak, dinda pegi try baju japs...hiksss...




Aku masuk la Esprit. Where else la kan. Situ je yg aku rasa murah (compared to other brands and compared to butik kat KL).


Kat KL angkat je baju mmg tak pernah bawah RM100. Biasa2 pun yg aku kenan semua RM200++. Aku tak sanggup kot nak spend so much on a baju. 


Kat sini paling mahal pun tak de yg cecah RM100 lepas convert. Dah tu 50% diskaun on top.




Homaigod.




ni antara baju yg aku try and beli. 


Because we've been to HK, so personally aku rasa shopping kat HK lagik best. Perhaps sbb currency sini mahal. Maka kat sini, tak de byk sgt shopping.

Balik from DFO ni, singgah mall sana sini japs membeli souveniers utk rakan dan saudara mara.

Santai je la haritu. 


Esoknyer pulak, pagi2 kitorang pegi Cherry Picking.

Byk tempat buleh buat activity picking2 ni.. you just have to google mana yg dekat and convenient.

As usual aku tak ingat apa nama tempat kitorang pegi tu.

Tapi otw nak ke situ, boleh pulak kitorang (yer, kitorang means dgn family kak yah skali) sesat barat tah mana2 masuk. Muahahhahaha


Sampai pulak ke Mount Dandenong. Ni mcm puncak bukit where you can view Melbourne punya city and the kawasan sewaktu. Memang cantik!








Lepas dah tengok2 view.. kitorang gerak terus ke destinasi yang sebenar.. hahha.

Tempat  ni best. Selain cherry, ada byk jenis berries. Strawberry je yg aku tak jumpa. Lain2 semua ada. Charge masuk is AUD10 per person kot. Kau makan apa kau nak kat dlm tu, kalau nak beli, 1kg is AUD10.

Kira murah sgt okeh.. sbb aku tgk kat supermarket rege dia dlm AUD20++ per kg.

Gambar below in no particular order..



orang petik cherry, dia sibuk petik bunga..




daddy meneman sofeya.



balqis and aisha



aku yang tak minat cherry pun jadi suka sbb they're sooo fresh and yummy!



budak comel! eiiiiii cuna gigit nak???



ni lagi sorang budak comel. gigih kau petik cherry nak oiiii




child labor... kahkahkah



aku pun gigih hangkut cherry



comel giler bebudak ni!


Selesai, pas tu kitorang pegi lunch. Tapau mekdonel jek makan dlm kereta sbb Aidan tido.

Sampai rumah petang tu, kitorang bersiap2 sbb mlmnyer nak buat BBQ. Invited family abg ipar aku skali, so mlm tu mmg meriah. 

Dah dekat2 nak balik ni, baru la si Aidan tu mesra dgn smorang. Boleh main lari2 jerit2 with Balqis and Sofeya. Idak before that mmg malu2. Dgn aku and mr p pun baru la boleh  berdukung nak gomol2 time ni.

Always like that kan? Dah nak balik baru kau nak ye??? Kidnap bawak balik KL baru tau! heheh


Next morning, bangun seawal kol 6 pagi (which is 3 am ni KL) bersiap nak balik. Flight kol 10 pagi.

By the time we left house, Aidan blum bangun.. huhuh.. sedih!

Dah sampai KL, kak yah called and cakap Aidan bangun pagi tu, lari satu rumah and nangis cari kitorang.


WAAAAAAAAAA!!! AI SEDIH!!!!!


Next time jumpa kang sah2 dah tak ingat punya.. :(


Anyways, flight balik tu was TERRIBLE!

Bergegar satu mcm coz of bad weather. Balqis muntah 3 kali dlm flight. Sian budak tu.

Sampai LCCT, Sofeya pulak muntah time tgh tunggu bag. Dia ni muntah tak de warning, tau2 je aku rasa panas kat bahu and tgk2 baju aku dgn dia dah penuh dgn muntah. Adeh la....


Sampai rumah MIL, Sofeya muntah again.


The few days, Sofeya dgn mr p mmg sakit teruk. Muntah and cherry berry. 


Mr p said kena rest 6 bulan tak mau naik flight. Tobat!


I kenot imagine nak pegi Canada flight berpuluh2 jam.. erkssss...




So overall, aku mmg enjoy sgt trip kali ni.
Berbaloi2 yg apa yg di spent. The experience is priceless!




Kalau ada rezeki mmg nak pegi lagi. 




Babai Melbourne! And thank you so much kak yah and family! We really enjoyed this trip. :)









10 comments:

The Journey Of Mohamad Sukri said...

salam...ade nk tny..prg aus @ melbourne pkai visa ape?

Konot said...

Salam, rasanya kena apply visa online. Google electronic travel authority australia. Kena bayar dlm aud20 kot.

The Journey Of Mohamad Sukri said...

U pegi guna tourist visa @ Bussiness visa..nmpk ade cherry picking tu..

Konot said...

Tourist visa..

The Journey Of Mohamad Sukri said...

ok..ade nak tny 1 lg..masa nk masuk aussie tu kalo guna visa ETA ade stamp passport x?then dia ade tny yg suspicious x?sbb hjg thun ni nk g..hehe

Konot said...

Tak de plak dia stamp pasport. Tapi rasanya dia check online masa kita cop kat imigresen kat sana. Tapi i haritu print out the approval punya screen..just in case kan..

The Journey Of Mohamad Sukri said...

oh yeke..kira kalau visa ETA kita dah lulus masa kita apply tu..kat sana dia akn recheck balik je la..kalau die konfirm dah lulus, dia akan lluskan je la kn..except in case kita bwk bnd yg suspicious..

Konot said...

Yer betollll...

The Journey Of Mohamad Sukri said...

lupa nak tanya..brape lame ek ambik masa nak siap visa ETA ni?

Konot said...

Immediate! U will get email notification of approval. Tapi randomly, diorang akan check jugak (i dono la apa diorang check) so u will get pending approval. I pernah kena, but should be okay.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...