07 September 2013

Philips Air Fryer Review

Assalamualaikum,


Hari ni nak share on Air Fryer yang aku beli dah berbulan2, tapi asyik la pemalas nak buat review. Bukan ada sesapa suruh pun, but since I (and my family) love it so much, so just thought of sharing our experience in using it.





Price:

Kat website Philips, retail is RM1199. Refer here.

Normally kalau pegi hypermarket, or electrical store, maybe ada promosi, harga may go as low as RM950 average. Ini ikut kebanyakan yg aku dengar la. Ada free gift etc.

Kat Singapore, in Mustafa shopping center, you can get same product at SGD279. Tapi kalau time masuk Johor tu tetiba kau kena tax, nasib lah. But still kalau kena tax, cheaper from retail in Malaysia.

Nowadays, byk jek org jual direct from UK. Tapi of cos kena tunggu sket lah nak shipping and all. And obviously way cheaper, perhaps less than RM700 kot.. kot.. aku tak sure. I got friends yang boleh dapatkan from UK. Kalau nak sila bagitau.


How does it function?

Aku tak tau nak citer teknikal. But some may see it as small oven. Sebab dia  ada temperature setting and timer



But it doesn't function mcm oven. Instead of roasting, it FRIES. Sebab tu Air Fryer. 

Tapi tak payah minyak. 

But the end result, will be EXACTLY mcm kau goreng / deep fry. So you will get YUMMY and HEALTHY food!



Burger. Atas-burger ayam airfryer.
Bawah kiri - burger daging airfryer.
Bawah kanan - burger daging goreng dalam kuali. Memang nampak nau better dlm airfryer sbb masak evenly. Dlm kuali tu jenuh aku dok cucuk and godek tapi x masak2 lagik. 




Ayam goreng. The oil comes from the ciken, not the Chiu Chow Chili Oil.



Ayam goreng biasa.


Ye aku mmg hantu ayam. :p



Cooking time

Depends on apa kau nak masak. Ada manual sekali yang disertakan. So senang la kau nak agak2. 

Contoh nak goreng ayam, taruk like 10 pieces of wings dlm tu, will take dlm 20 mins to masak. 

Nugget, sausages, dalam 6-7 mins.

Burger patties, dlm 10 mins kot.. tak ingat.


But believe me, even tho 20 mins seems mcm lama, but kau tak payah nak bertenggek tepi kuali and terbalik2kan ayam like the normal deepfry dalam kuali. Within the 20 mins tu kau boleh buat benda lain. So sangat jimat masa! Ni paling aku suka sekali pasal air fryer nih.


What can you cook (or cannot)

Simple. Benda yang kau biasa goreng, you can airfry it. Ayam goreng, telur goreng, ikan bilis, fries and the list goes on.

Ayam padrik, sup tulang, tak boleh la kot.. hehehe... babap kang kalau buat sup dalam tu.

But satu benda aku noticed, kalau nak goreng benda yang bertepung, contoh karipap, the result tak berapa nak sama macam goreng dalam minyak. Another example mcm ayam or anything yang bersalut dengan tepung (tempura flour for example), then memang tak jadi.




Ni ayam goreng with tepung perisa KFC. Tak de la jadi exactly mcm deepfry, but the trick nak dapat similar mcm tu is to spray a little bit oil on the surface of the ciken.



The only thing I don't like about it

Nak cuci!



Lupa nak ambik gambar aku punya, but its similar to the above photo. 

Ada 2 parts yang nak basuh tu. Part yang berjaring tu paling hazab. (Mine actually bahagian bawah pun berjaring, refer gambar ayam KFC tuh). Normally after goreng ayam mmg agak melekat sisa2 kat jaring. So I had to wait both of the bahagian to sejuk, rendam dulu, then only basuh.  

Nak basuh part berjaring tu paling menyampah sbb kena guna brush baru elok bersih.


Resepi?

Macam2 boleh buat. Ada buku resepi sekali dia kasik masa purchase. My favourite, senang and simple of cos sedap, ayam goreng dengan ni





Tak payah susah payah marinate sejam or overnight. Lagi seminit nak masuk airfryer baru lah tabur sikit atas ayam.


So, gitu lah ye. All I can say is, pegi lah beli. Memang a bit expensive, but its totally worth it!

This is one kindda purchase that I guarantee you will never regret!



KLIK HERE : EPHYRA PROMO






23 comments:

blu4sky said...

Hi CPK,

jeles i you..that is one of my wishlist.. how much does it cost if together with the shipping??

Norliana Abdul Rahman said...

nanti i tanyakan kawan i k... email u apa eh?

blu4sky said...

blu4skyz@gmail.com
thanks cpk

Norliana Abdul Rahman said...

I dah email u..

Zamani Abe said...

halamak.. canggih ler.. leh masuk wishlist nih

Norliana Abdul Rahman said...

masuk jgn tak masuk.. kalau nak beli boleh roger kita ye.. ada kawan kat UK boleh belikan..

Anonymous said...

Boleh email kat i brp harge kalu nak beli from your friend.
gee.effa@gmail.com

Norliana Abdul Rahman said...

hi!

i dah email u ye :)

Anonymous said...

hi, boleh emel i jugak tak?
nurl0809@yahoo.com

thanks

Norliana Abdul Rahman said...

i dah email k :)

athirah said...

irafansurie@yahoo.com.plez email me too

Naruto said...

Boleh emailkan saya juga

yusmanto81@yahoo.com...terima kasih

Naruto said...
This comment has been removed by the author.
Azie Suhaimi said...

hi bestnya..healthyy...blh emel sy price beli di uk? innerbeauty2u@gmail.com

Anonymous said...

Hi ,Can u share with us the price of this air fryer if purchase from UK?
Thanks, tc..

Norliana Abdul Rahman said...

if purchased from UK i think can get around rm 700-800

Anonymous said...

Tengok kat Astro Goshop, Chef Zam ajar cara cuci, masukkan air hingga paras jaring, panaskan dalam 10 minit, suhu 200 darjah celcius, nanti kotoran tanggal dan senang cuci...:D

Norliana Abdul Rahman said...

omg ye ke? nanti i try! tq for the info!

Wan Syahida Kahar said...

Yup saya baru beli gak air fryer ni and promoter pun cakap cuci macam tu. Taruk sikit baking soda (because dia non-chemical) so lagi bersih semua2 kat dalam tu.

maz said...

Kuat pakai elektrik kan..baru je on terus padam..2x dh jadi..

ummi danish said...

salam.. boleh bagi tau macamana nak purchase dri dari kawan liana yg kat uk tu.. thanks

Norliana Abdul Rahman said...

ummi danish, kawan i tu dah balik malaysia dah..huhu sorry ya.

Khairunnisa' Wan Ibrahim said...

Ye ke? Berdebor pulak....kita purchase jugak tp belum sampai. Kang blackout jugak rumah. Al-maklum...rumah lama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...