22 December 2011

Melbourne Part 5: Great Ocean Road


Part 1 kat sini

Part 2 kat sini

Part 3 kat sini

Part 4 kat sini



On Wednesday tu kitorang gerak from rumah kak yah about 10 am. Memang tak nak gerak awal2 pasal abg ipar aku kata kena lalu Melbourne city takut jem pepagi org nak pegi keje. Ohhh.. ai ingatkan KL jer jem.. ropanya Melbourne pun 2 x 5.


The day before tu mr p dah download siap2 map download map and direction.



Nampak itewwww??


Sikit punya jauh hokeh.  Tang jalan straight tu aku tak kisah sgt (pasal co pilot boleh tido) tapi dari the starting point sampai nak lepas Melbourne City tu ada sikit stress pasal giler babeng berbelit jalan.


We stopped once kat Colac town nak membuang apa yg patut and mengisi minyak.


Then terus drive sampai ke Port Campbell.


*Pesanan khidmat masyarakat*

Tang yang jalan straight tu.. memang tak de menda lain kau nampak melainkan binatang2 ternakan mcm lembu semata2. So bila ada lalu town tu, sila la turun isi minyak keter penuh2. Jangan nak buat terer tunggu nak sampai habis minyak baru terhegeh2 cari petrol pump. 


Ni bukan PLUS highway every few kilometer ada petronas dik nonnn...


Oh ye.. the route nak pegi tu we took the highway instead of the Great Ocean Road. Sbb ingat nak sampai hotel awal for check in and boleh ronda2 tempat tu. We planned the next day (after checkout) masa balik tu baru lalu tu Great Ocean Road, then boleh take our own sweet time singgah sana sini.


Sampai kat Port Campbell kitorang check in kat Southern Ocean Villas.


Lawanyerrr tempat ni alahaiiiiii… it’s a hotel, but mcm small house unit. Masuk2 jer tgk the villa has like 2 bedrooms, kitchen (complete with the utilities mcm fridge, microwave, stove nak masak, pinggan mangkuk sudu garpu pisau cutting board semua siap!!)


Ada lagi tingkat atas mcm attic yg ada 2 single beds.


Aku pandang mr p, “betul ke kita punya bilik, pesal besar sgt?”


Sebenarnye aku mcm takut jugak la besau2 mcm tu dah la kitorang berempat jek kan (kak yah’s family tak ikut)


We checked again with the reception.. yup.. memang betul tu unit kitorang.


Apparently semua unit diorang sama. And the charges are based on number of pax staying in. Starts at 180 dollar tak salah aku, and every additional pax will be charged 20 dollar. Utk bebudak certain age and below kira free. Max pax allowed per villa is 6.


Sila tengok gambar betapa gorjes nyer tempat  ni.


view from kitchen menuju ke pintu masuk



madam in the kitchen



jom naik atas tengok bilik



bilik kat atas..


Tapi on second thought, gambar2 ni tak do the justice to the villa. Byk lagi gambau lain tapi kureng sesuai nak masuk belog.. :)


Si balqis ni kan.. nampak jer bilik mcm kat attic atas tu, terus dgn konpiden dia cakap "ma! mlm ni kak qis tido kat atas sendiri"


Aku mcm tak yakin sebenaunyer, pasal aku sendiri pun belum tentu berani nak tido sorang kat atas tu. Tapi sbb dia dah konfiden semcm maka kita biarkan saja..kita tunggu dah lihat!!


Dah selesai unpack kitorang keluar balik jalan2 area town ni. It’s a small town memang tempat tourist and persinggahan org2 yg nak pegi GOR. Adalah satu kedai groceries, satu police station, few kedai makans etc.


Pegi kedai groceries japs membeli brg and diaper Sofeya. Bulih aku tertinggal diaper budak ni? (Tertinggal kat rumah kak yah la..) Kasut hilang, diaper tinggal.. mak kau ni dak tua noksss..


Then pegi jalan2 area Port Campbell.


SANGAT

CANTIK


Gambar2 kat bawah ni mcm tak menampakkan kegorjes-san tempat ni sangat. You have to be there to experience this place. Totally breathtakingly beautiful!




kitorang siap duduk2 sini lepak masak eskrem.. sangat mententeramkan jiwa



the beach is so nice and clean padahal tepi tu ada je contruction tgh buat rumah



cer teka kasut sapa paling mahal??? hauhauhau yer memang aku tak habis2!!



trekking. aku dah serender tak larat nak panjat tangga sambil dukung sofeya.



view from atas bukit.



as usual mak last sekalik noksss..


Sini mcm ada trail ko bulih ikut and jalan area beach / bukit / sungai kecik. Memang cantik ya amat. Balqis yang umo baru 8 tahun tu pun mcm dah pandai appreciate nature. Aku masa 8 tahun memang tak pedulik haper la kan mana nak paham semua ni.


Then kitorang pegi jalan lagi kat Port Campbell National Park. Ada viewing area ngadap kelaut yg cantik2 belaka.











Dah puas round satu town tu kitorang pun balik hotel.


Mandi makan tido.


Aku masak meggi goreng je mlm tu. Buat scrambled egg dgn goreng fish fingers beli kat kedai.



 Tgk la.. dinner di kala matahari tgh terik lagik.. mana aku tak  jakun?


Awal2 tadi aku citer Balqis kunun nak tido bilik sendiri kan?


Dah mlm tu tetiba dia cakap "ma, tak jadi la tido atas, mcm takut pulak.. tido dgn ma lah..."


Hik hik hik.... ye la nak oiii.. jom kita angkut quilt bilik sebelah!


Perjalanan balik from sini sambung next one yer...

3 comments:

Linaleeds said...

Baus bagus info u. Untuk my destination selanjutnya ;)

Konot said...

jalan lagik????? mana info pasal italy ni! henbeg baru mana? hehhe kaisk tayang sket!

linaleeds said...

mana ada jalan 'lagik' la?? simpan info dulu bila memerlukan hehehe. henbeg? muahahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...