08 November 2013

Resepi : Kari Ayam sedap maveles

Assalamualaikum,



Hari rajin, terus up 2 entry :)


Dulu aku rajin masak kari. Tapi masih belum jumpa cara and resepi yang membuatkan kari aku btul2 sedap. End up lately kalau teringin aku akan masak kari instant Brahim atau Mak Nyoya.


Tapi lama2 tekak mcm teringin makan kari manual masakan sendiri. So hari ni since x busy sgt marilah kita masak kari manual.


Siap masak, nak makan terasa mcm sedap la plak. In fact mcm kari paling sedap aku pernah masak. Tu yg menggebu2 up entry resepi. Bukan apa, supaya in future aku sendiri x lupa resepi.


Sorry Pak Berahim and Mak Nyonya. 



Tapi resepi ni tak de la exact sukatan cam dlm buku Chef Wan. Chef Konot blom pandai nak buat sukatan. Pandai2 la korang iye.


Bahan-bahan

- Ayam. Nak tukar kambing pun boleh je.
- 3 sudu besar kari ayam/daging BABAS.
-3 ulas bawang putih.
- 1 inci halia
-Rempah : kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih
-Bawang besar medium sebiji
-Biji sawi 1 sudu kecil.
-Air, agak2 la nak buat kari byk mana nak pakai.
-Asam jawa (I use Adabi)
-Garam & bahan perasa
-Santan low fat 1 kotak.


Cara-cara

- Tumbuk bawang putih and halia sampai hancur.
-Mix rempah kari dgn air sikit utk dijadikan pes.
-Satukan ayam, bawang putih, halia, rempah (kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih), pes kari and air dlm kuali. Masak sampai  ayam masak.
- Masukkan asam, garam and bahan perasa.
-Masukkan santan.

Your curry will look like this.


Ni version terbanyak kuah. Sbb anak2 aku suka makan dgn roti canai.



-Potong nipis bawang besar
-Dalam kuali lain, tumis bawang besar dgn biji sawi.



Tumis sampai bawang jadi kaler cekelat.


Siap tumis, tuang everything into the curry.



Maap ler kuali aku tak sememeh. 


Ni kalau tak salah org panggil tumis darat kot.



Sedap ya amat. Tadi lunch tambah 2 pinggan nasik. Ish ish ish. 


Ingat cukup sampai ke dinner rupa2nya mcm kena tambah ayam je lagi.


Selamat mencuba ye :)


KLIK HERE : EPHYRA PROMO

9 comments:

Linda said...

konot,

nak lagi kick, tumis bawang, bawang putih, halia, rempah biji (campuran halba, biji sawi, jintan)with bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang & daun kari.

then masa kuah baru nak menggelegak, letak dlm 1 sudu besar sos tiram utk bagi kuah pekat & manis2 sikit..pastu curah atas pulut tanak utk makan petang..yummm!

Norliana Abdul Rahman said...

ohh.. ok ok.. time kasih atas the tips ye.. harus cuba next time :)

MAT NOR said...

wife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap sedap cicah dengan kari ayam yang dia buat.

Norliana Abdul Rahman said...

Kari ayam cicah roti jala mmg terbaek!!

Anonymous said...

macam warna masak kurma saja...

radin siti aisyah said...

ui sedap ni..rini nak try buka kari ayam lah..thanks for resepi..

www.ummiammararif.blogspot.com

Norliana Abdul Rahman said...

welcome :) selamat mencuba ye

maria menado said...

Esok nk try ni...

Nurul Shuhada said...

Yeah.. hari nie gak terus buat.. cedapnyer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...