05 January 2012

How to find a good cleanser


Haritu aku post kat FB aku dlm misi nak mencari cleanser. Cleanser aku yg skang  ni ok jek.. tapi dah naturally gatal suka tukar (and gatal sbb suka sgt SKII) so bila current cleanser dah habis, aku try my SKII Facial Treatment Cleanser sample yg berkodi2 tuh.




Normally lepas aku cuci muka, aku akan terus apply toner-essence-serum-moisturizer so I dono whether the cleanser is ok or not. Means if the cleanser will leave my skin dry if aku tak sapu apa2 lepas tu.


Cuma aku boleh tgk effect is that (SKII) cleanser will really2 cleanse my skin. Skin will look brighter and feels smoother lepas cuci.


The texture mmg very soft and smooth (I mean the clenaser, not my skin).


But this one night, aku cuci muka. Sebab penat sgt, aku tak apply apa2 dah and terus tido.


Next morning, aku tgk muka aku still looks the same mcm b4 tido. Tak de rasa kering or tak semenggah.


Uihhh sukernyer hati la kan….


Ok tapi sebab regenyer mahal (RM199 for 120g) maka aku kena fikir 15 kali b4 beli.



So I tried other cleanser. Kebetulan aku dpt sample from Estee Lauder (Perfectly Clean Splash Away Foaming Cleanser).



Testure wise similar mcm SKII. Very soft and velvety smooth bila dah buat foam tu.


Effect after cleansing pun sama mcm SKII, will leave your skin brighter and smoother after cleansing.


So I tried leaving my skin bare (without applying anything) for quite sometime.


Sadly, after like 5 minutes or so, kulit aku start rasa kering. :(


Demn.. yang murah sikit mesti ada kureng kan?


Or maybe its just me being biased kat SKII? Ntah…


So after some time of thinking, aku decide nak beli SKII cleanser.


Mahal? Yes.


But if you really think about it, 120g is a lot! Plus pakai sikit2 je, I think the cleanser can last for a year  kot.


Plus it’s a good one.


Other stuff like toner or moisturizer aku still dlm process trial and error nak tengok the suitability to my skin. Will blog more once aku dah btul2 yakin.


Meanwhile, another SKII product that mmg aku dah masuk in my have-to-have list is the Miracle Water aka Facial Treatment Essence.





Yang ni kau baca la review mana2 pun, memang most people yg dah guna akan suka.


This one also, rasanya aku akan stick in my skin care routine.


Dah.. pegi la beli… :)

2 comments:

DeLancrettLurpak said...

ye, aku suggest ko pegi beli. aku pakai dari tahun 2006, alhamdulillah, ok aje. Dan suprisingly, sgt jimat. sebab aku beli paling cepat pun setahun sekali. dok oversea ni lagi la, aku beli setahun setengah sekali aje, hahaha.

Konot said...

uihh lama kau pakai.. apa lagi product SKII ko pakai? habaq mai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...