12 November 2013

Tukar tadika lagi!

Assalamualaikum,


Ini entry bukan nak mengumpat, cuma nak cerita (eh ada beza ke?). Cerita pun bukan la nak buruk2kan ke apa, cuma nak jadikan pengajaran especially buat korang yang nak mencari tadika untuk anak2.


As some of you may know oredi, last year Sofeya masuk Q Dees half year. Sbb dia melalak hari2 for the first 4 mths, maka we decided that she's not ready for school. Duduk la rumah dulu.

This year, dah pindah Shah Alam, kitorang masukkan dia ke sebuah tadika Islamic ni (tamau bagitau nama, pepandai la godek blog kalau nak tau). Memula mcm ok. Drama air mata pun tak teruk sgt. So we tot.. ok la kot.


Aku ni, tak de la particular sgt orangnya. Tapi bab education bebudak mmg aku perati la apa dlm buku diorang, homework ke, communication book ke, activities ke.



Then dlm jadual Sofeya, patutnya bulan March ada 1st progress report.


Sampai bulan April x de dpt apa2 pun.. so I called the school and asked about it. Jawapan diorang, 


"Kitorang tengah tunggu from HQ"


Baiklah. Aku pun tak banyak bunyik. As long as anak aku happy nak ke sekolah, aku dah happy.


Then dlm bulan 5 atau 6 kot ada sports day. Yg ni aku ada blog about it. 
The teacher forgot Sofeya punya turn!


Sangat mengecewakan!


Then sampai bulan July aku tgk schedule patut dah ada 2nd progress report. Aihh.. tak boleh jadi. Aku test Sofeya, tengok if she can read. Takat suku kata terbuka macam PA, MA, BA, DA tu pun tak lepas lagik.


Oh no. Panic mode ON!!!


I called again the teachers, insisting on the progress report. Jawapan yang sama diberi, which is tunggu HQ.

Haiii.. HQ kat Zimbabwe ke??? Nak pos lama sangat gamaknyer.


Aku cakap, "ok kalau mcm tu saya call HQ terus la ye"


Baru the teachers cuak, "Tapi puan nak call HQ buat apa ye?"

"Sebab nak tanya lah, kenapa lama sgt tak dpt2 progress report"

"Ohhhh ekceli kat sini pun dah ada copy, cuma tgh tunggu pengesahan from HQ"


Ada pulakkkkkk siyes tak paham.... 4 bulan ke nak pengesahan? Ada ke tak ada ni?


Malas nak argue, I just said later I will come by nak check buku2 Sofeya (sbb all these while cuma 2 kali je kot dia bawak balik buku latihan as homework)


Petang tu I went there and checked. Kebetulan masa tu both Balqis and Sofeya ada kelas mengaji kat situ jugak. 


Menengokkan buku2 Sofeya, sedih pun ye. More than half, mcm tak berusik. Yang dah berusik pun, last marked was January, or February. Bila aku tanya mcm mana tahap dia dlm each subjects, cikgu dia kata

"Oh saya ajar Maths je, kalau subject lain kena tanya teacher lain"


Begitulah jawapan yang aku dapat from each of the teachers. Tak de sorang (not even the principle) yang tahu betul2 progress anak aku.

Yang paling sakit hati, masa check buku tu, bila aku tanya mcm mana Sofeya membaca, cikgu dia jawab


"Dia dah boleh baca suku kata terbuka... hmmm..kalau puan nak check, saya panggil la dia sekarang kita test dia tengok boleh baca ke tak"

Dengan muka yang sungguh masam and defensive tone.


Lagi satu aku tanya, mcm mana buat reading dgn bebudak, coz I know Q dees dulu jenis buat one to one reading hari2 sebelum start kelas. Baru la tahun progress budak mcm mana kan?

The teacher cakap "Kita memang tak ajar one to one. Baca ramai2 je dlm kelas, mcm tu lagi senang. Kalau one to one mmg susah la puan"


Ish apa yg susah. Tak paham aku. Plak tuh time tadikan patut 8.30 - 12. Tapi hari2 aku kena ambik awal sbb normally by 11.45 dah keluar. 

And most of the days kalau aku tanya Sofeya belajar apa hari ni? The answer will be

"ABC"

"123"

or paling best

"hari ni tak belajar, tengok movie jek"

-_____-


Tu pasal Sofeya.


Yang Balqis pulak, awal tahun aku masukkan dia ke KAFA kat situ. Kelas every Monday - Friday 3pm - 5.30pm. 


Bertahan la sampai bulan puasa kot. Ada lah dia ngadu boring once in a while but aku tak layan sangat memula. Then aku rasa cam tak sedap hati pasal everyday kol 5.30pm time aku ambik Balqis, mesti dia dah setel habis kelas and tgh main2 or borak2 dgn cikgu.

Rupa2nya, schedule kelas dia, 

3-4pm blajar
4-5pm rehat and makan!
5 solat Asar


Takkan solat setengah jam kan? That explains nape habis awal everyday.


So belajarnya sejam jek.


Hadoi!



Dah jadi camtu, aku stopkan KAFA Balqis, and masukkan dua2 kelas ngaji. Bertahan kot 2 bulan. Tapi Sofeya ni asyikla ngelat petang2 tak nak pegi kelas. Sudahnya dua2 aku stopkan ngaji, aku ajar sendiri kat rumah lagi bagus.


Berbalik ke kisah Sofeya.

Well, bukan semua tak elok. I have to give credit jugak to them, sbb Sofeya dah hafal few surahs, and dah boleh baca bacaan dlm solat sikit2. Dah nama tadika Islam kan. But again, jgn la sampai tak boleh membaca. Kena la balance jugak, ye dok?


Kebetulan org2 area sini ramai anak2 tadika yang sama. Nak jadi cerita, sorang kakak ni, anak dia dah 2 tahun tadika situ, and now (dah 6 y.o) masih belum tahu membaca. Next year dah masuk Tahun 1 kot. Bebudak skang sgt competitive. Takkan masuk sekolah rendah tak tahu baca kan?

Then ada lagi sorang parent, dah setahun anak dia kat situ, pun masih tak ada progress.


Okey.. bukan aku sorang je la ni.


And another thing, kat tadika ni, semua cikgu2 muda mudi belaka. Paling tua is 27 y.o. Dari segi experience mmg definitely x byk, and dari segi kelulusan in early childhood education I'm not sure.


Terus aku survey tadika lain. Kalau boleh nak yg Islamic la jugak.



Tanya adik ipar aku. Dia pernah hantar kat this one Islamic kindy (yang lain, bukan Sofeya punya) for 2 years, pun tak ada progress. And guess what, the problems that I faced (yg aku bebel panjang lebar kat atas) mmg sebijik kena kat adik ipar aku. 


Sigh. Takkan Islamic kindy semua mcm ni? Sangat frustrating!


Kalau boleh tak nak generalize. So I surveyed another Islamic kindy nearby. Asked the teachers this and that. My last question was


"How's your track record? Budak lepas 6 tahun semua boleh membaca tak?"


Mula2 tu, the teachers dok pusing sana sini tak nak jawab soklan aku. After few times asking the same question, she finally answered


"Minimum pun, boleh baca suku kata terbuka"



Rightttttttttt... ok I got my answer... sighh..



Adakah semua Islamic kindy mcm ni? I dono. I believe ada jugak yang ok. I believe it all depends on the center itself. But nak suruh aku masukkan Sofeya to another Islamic kindy? No thank you.


So aku surveyed few more kindies nearby. Satu Smart Reader Kids. Satu normal tadika yg org buat kat rumah end lot.



This normal tadika, I can't remember exactly nape aku tak berkenan. Yang aku ingat, the teacher aka principle tu sangat muda, baru umur 25. Tak de kelulusan in early childhood, cuma berbekalkan MINAT yang mendalam in budak2.


Girl, minat je tak cukup. Please go get your diploma or something.



So I'm left with Smart Reader Kids. 


Dipendekkan cerita, we more or less decided nak masukkan Sofeya ke sini next year.


Antara reasons:

Cikgu2 yang berpengalaman. Byk dah berumur (30s, 40s). Principle dia sendiri walaupun dah ada masters bagai but ambik jugak diploma in early childhood education.

Track record bagus. Semua lepasan 6 tahun boleh membaca and ready for Tahun 1.




We tot of nak tukar terus, but mcm kesian plak Sofeya sbb mcm dah ada kawan and selesa dgn current tadika. So next year je la kot. Meanwhile, to get her used to Smart Reader, petang2 kitorang hantar dia ke reading class.


And guess what, baru 2 bulan, she can now read! Well tak de la fancy2 sgt.. but takat 2 suku kata tu mmg alhamdulillah lepas.


The teacher cakap, Sofeya ni cepat and smart ekceli. Insya Allah next year dia dah boleh cope dgn bebudak 6 tahun yang lain :)


Alhamdulillah.. lega hati aku dengar.


And... ohh.. ohhh.. belum habis cerita.

Another reason kitorang tak nak tukar tadika immediately is sbb nak biar Sofeya enjoy the current tadika. Kan normally end of year ada konsert bagai. I'm sure diorang dah start prepare.


Guess what, sampai skang aku tak de terima notification apa2 pasal konsert. Bila ditanya, rupa2nya, 

TAK ADA KONSERT!


Boleh??? boleh????


Sedih tau. Kesian kat Sofeya. Aku ni beria la hari2 tanya dia, ada prektis utk konsert tak? Adik menari ke, menyanyi ke..huhu.. 


Hadoi la. Sabar je la wahai hati.


And mind you, tadika mcm ni bukan murah. RM250 per month. Tu yg aku ralat sgt. Balqis dulu tadika biasa depan rumah je, RM110. Elok pandai je membaca menulis mengira. Konsert, sukan semua elok je.


So, next time if you want to choose tadika for your kids, choose wisely lah. A lot of criteria needs to be considered. Bukan nak tengok tempat cantik je. Kena tahu track record. Qualification and experience teachers. Principle dia mcm mana. Semua tu kena ambik tahu.


Ok I'm done ranting. Fuhhhh puas hati!

19 comments:

blu4sky said...

Nak komen pasal ni tp nak gi masak dulu..

Linda said...

aku hantar ke genius aulad kota kemuning, alhamdulillah..cikgu² sgt sporting & supportive..

Norlida Mohd Nor said...

Adakah tadika itu nama dia CIC? Kalo ya, mmg aku nyesal masukkan tadika tuh... Cuma kat HQ ajer yg bagus and proven track record. Tapi kalo kat branshes, HAPRAK... Harapkan bayar mahal ajer tp anak aku yg no. 2 tuh cian nk masuk darjah 1 hanya pandai menghafal ajer tp x tau huruf and no..... Sgt dissapointed!!!! Dah laa bayar mahal...cekik darah tp elekkk....Menyesal smp skrg.... Yup early education mmg sgt important... Choose wisely and be serious.....

But, here at Little Caliphs, Baby dah nak masuk 2 tahun kat tadika yg sama, baru 5 tahun, aku sgt impress.... Pandai solat, mengaji, hafal mcm2 surah, doa, menyanyi, and semalam dh dapat sijil cepat membaca.....Skrg nih membaca utk Bahasa Inggeris...... Nak abis baca buku yg final stage.... Nnt aku cuma kena refresh balik ajer masa cuti sekolah......

Alhamdulillah, dunia & akhirat seimbang........

Norliana Abdul Rahman said...

blu4sky.. kau ni mmg maharaja lawak sungguh.. hahha.. ha cepat masak..

Norliana Abdul Rahman said...

linda.. tu la aku tak nak generalize.. sbb ada je yg ok. alhamdulillah la rezeki kau dpt yg ok :)

Norliana Abdul Rahman said...

dot.. omg ye ke? kesian anak kau!

blu4sky said...

CPK,
my kids dulu went to putrajaya branch.. cikgu2 semua ok.. even babysitter kat situ ok..tapi management mmg problem abis.. the owner gamaknya ghairah sgt nak kembangkan bisness...cikgu yg bagus dia pegi suruh jaga kedai avon..
masa tu my son was 3..dah boleh membaca and mengaji sikit-sikit sbb teacher dia ajar one to one reading.. bila teacher dia dah kena pindah jaga kedai avon.. dah terbantut pembelajaran anak I sbb cikgu takde..

Anonymous said...

Anak akak dua org hntr real kids...nama lama cec..mmg bagus...byk branches and teachers sumer experienced..ada swimming class...so bdk2 xdelah asyik dlm class jer...ada cikgu agama jgk...sports day and concert sumer ada...infact diaorg ni ada primary, secondary ang college jgk...mmg highly recommended...anak2 akak dh grad mmg blh baca dgn lancar...

Cik Puan Kamil said...

Hang, my girl pegi al Ikhlas is lambic kindy j
Kat seksyen 3. Can read in 4 months and pandai mengaji. By 1 year dia Dah boleh baca surah yassin on her own for the first time. Great place.

Norliana Abdul Rahman said...

Kalau la rumah aku dekat section 3 nun.. aku hantaq dah ke sana.. huhu

Norliana Abdul Rahman said...

Kalau la rumah aku dekat section 3 nun.. aku hantaq dah ke sana.. huhu

ina said...

nak tanya...smart reader yang u send Sofeya tu ok tak.? seksyen berape.?
I paln nak send my 3 years old doter nest year to smart reader kiids sek 3 shah alam.

Norliana Abdul Rahman said...

ina, i hantar kat smart reader section 20. alhamdulillah ok. tapi jauh nau dgn section 3 ye dok? heheh

zakiah zakaria said...

omg CIC ke puan, baru lepas call nak pergi tengok2, naseb terbaca blog puan.

MamaDhiya said...

NK CONFIRM CIC KE YG PN MAKSUDKN NI I BR DFTR on9...Nsb blom confirm lg...

Sid Eikin Ismail said...

Hurm ank sy cic jgk 5y thn dpn 6y tp still x bole bca dh byr mahal
...ingt nk tkar thun dpn ke bb..rase2 ok x..

Zulaylee Omar said...

My son 6y then joint cic kinrara.He's already can read Eng&BM fluently. Maths pun ok.Good in counting(-+x). Sifir pun ok. Masa my son 5y, kami htr g one2one tuition subject Maths N Eng.BM my wife ajar dia.So my son masuk CIC hoping that boleh refresh n strengthen kefhmn dn knowledge.Dah 2nd progress report after exam. My son maintain top 5 dlm class 6y.I didnt see any extra contribution from CIC.Tiap2 mlm kami ajar dn assist home work sekolah. Bila buat komplain psl sesuatu, my son kena blok ngn aktiviti2 CIC.Just imagine klu masuk from 0. Ada kwn sekelas my son masih xtau mmbaca.
All matters belajar, teachers, sekuriti dn makann problem. I thought that HQ xtau. Branches owner pun niaga xserius. Tau nk untung. Teachers pun ada yg xqualified. Byr mahal hasil ciput.

fattynbraces said...

real kids ok x yg di sek8

Anonymous said...

post ni dah lama dah, tp i came across since tengah buat research pasal preschools/daycare kat mesia ni. i am a qualified early childhood practitioner tau. masa zaman study tiap semester kene buat research kat kindy.. rata2 islamic (malay owner) la sbb of course nk support org kita kan chewahh. to tell u the truth kan sis.. memang betul rata2 yang bukak kindy ni sbb nk kan keuntungan. i pernah keje for one year kat satu school ni, asyik cakap nk untung jee. lepastu, paling i tak berkenan suka2 je employ teacher yang ntah pape. lantak la kan nak kata i perfectionist ke apa ke. we are educating kids kot! nama kemain gah tapi ada je antara teacher2 yg memang x educated langsung. mengeja pun tak boleh! can u feel me? anyway, i dah resign pun 2 years ago, but i made it clear to the management..tolong la tapis sebelum nak employ teachers. jangan main sauk je org2 yg datang interview.jangan nama je nak gah tapi result hmmmm. kesian kat budak2 yang diajar oleh teacher2 ni. however, ada je branch lain yg bagus2. yang mmg professional teachers, smooth management and good communication skills. to those schools yang sibuk nak expanding tu, nak lawan sesama sendiri sape lagi banyak branch sape lagi bagus.. please.. kena rajin buat tinjauan or surprise visits to your branches.. tgok teachers follow ke tak lesson plan, tgok progress budak2..monitor them closely..so sad to see our malay owners islamic preschools hmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...