17 October 2012

Resepi roasted chicken yang sedap siriyes tak tipu..

Nama resepi mesti kena up sket, baru propa lebih.. kes kes kes...

Anyway ni nak share resepi roasted chicken yang selalu aku buat. Selalu sangat sampai aku rasa dlm seminggu tu mesti buat.

Tapi ok la sbb selalu2 pun, mr p and balqis mmg suka makan ni. Tambah sbb senang and cepat, lagik la selalu aku  buat.

Resepi tak de ambik mana2. Aku hentam sendiri. Lama2 ejas sana sini, jadi la resepi di bawah.



Bahan bahan 

1. Ayam.. duhhhh opcoss!!
2. Kicap manis 
3. Sos tiram
4. Herbs - dried oregano, thyme and rosemary. 
5. Salt & pepper
6. Sedikit olive oil.

Pandai2 la agak2 berapa byk nak tabur.. korang lagi pandai kot dari aku..

Cara-cara

1. Lumur ayam dgn bahan2 tadi. Perap. Lagi lama perap, lagi sedap.
2. Panaskan oven.
3. Bakar dlm oven. 

Aku bakar normally using aluminium foil. First 3/4 of the time, aku akan tutup aluminium foil sbb nak retain the moisture and nak bagi ada kuah sikit.

Then the last 1/4 of the time, aku tuang kuah dlm pinggan, and sambung bakar lagi for another 10-15 minutes, bukak aluminium foil, supaya ayam jadi garing sket.



Ni hasil selepas dibakar..



Ni dinner mr p one of those days...

Roasted Chicken
Steamed Broccoli (taruk salt pepper sket)
Pasta tak tau nama, (taruk olive oil, salt pepper and mixed herbs)

Selamat mencuba!



KLIK HERE : EPHYRA PROMO

2 comments:

Alfian Abdul Halin said...

Siyes... mcm makanan bodybuilder sebb ada banyak brocolli camtu. hehehe. cuma ayam tu je kena konvert ke cheken brest :)

Konot said...

ciken breast aku masih tak leh telan.. hihih... and kulit sedappppp nyum nyum... *tanpa rasa bersalah* haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...