16 October 2012

Washing machine

Aku baru discover certain function kat washing machine aku!!


aku tak tau nak buat lagu mana dah.. dok tak bulih nak rotate.. nasib la..


Actually bukan la baru, cuma lepas2 tak de maid ni la bila aku start basuh baju sendiri :p

Dulu kalau basuh baju, function yg aku guna only 2 buttons :

1. ON
2. START.

Isi sabun, tutup.. DONE.

Tu function untuk warga pemalas. 

Pas tu dulu baju2 yg fragile mcm tudung, semua maid aku basuh tangan. Jadi takde masalah tangan aku kering kena sabun basuh baju. 

*nangis tgk tangan sendiri*


Lepas tak de maid, memula tu aku basuh tgn gak le tudung etc. Pastu aku malas nak bergelumang dgn sabun and baldi, maka aku dok godek2 la function yg ada kat machine ni utk basuh benda2 mcm tudung and seangkatan.


Got la weiiiii!!! 

*jakun*


You can actually change the PROGRAM.

Normal - Untuk baju2 biasa.
Delicate - Untuk tudung, lingerie dan seangkatan
Tub Hygiene - Untuk rendam dulu baju dulu, then basuh. 


*ok, Tub Hygiene ni aku baru discover semlm, dengan BALQIS! haha!*


Then, you can actually change the PROCESS.

Automatically will be all WASH, RINSE, SPIN for normal clothes.

Can also select WASH and RINSE only. Tak payah spin supaya tak rosak


So untuk tudung and seangkatan, aku pakai process WASH and RINSE only, combined dgn program DELICATE


Nak basuh baju sekolah balqis, or telekung, aku pakai program TUB HYGIENE.


Fulamak... terer btul iols!!!


3 comments:

blu4sky said...

Salam puan konot,
i'm glad i came across your blog esp this posting..terus blk rumah check my washing machines for delicate wash function..nasib bk the other washing machine ada this fubction..teruslah sumbat all the basuhan tangan laundry masuk dlm washing machine..select delicate, click wash and rinse..woohoohoo xyah cuci pki tgn dah :-p
thank you..thank you for the tips and idea..

Konot said...

salam..

omg! im glad in a way i could help! hehehehhe...

bagus kan.. tak payah basuh tangan :)

blu4sky said...

hahaha betul tu.takyah basuh tgn..penat lah balik dari keja..nak masak nak kemas dapur..then nak basuh kain lagi..mana yg basuh washing machine..basuh tangan lagi..pengsan i..
Utk tudung, i masukkan dlm net..but tudung yg ada awning still kena basuh tgn gak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...