07 August 2012

Being a housewife

I get a variety of responses when I broke the news.


Some say congrats

Some (most of you) cakap jeles… ngeh ngeh…

Some gave remarks yang tak berapa best..

Some even have such a high respect for me for leaving my career for family.

But most of the remarks yang aku dpt is

‘laki kau kaya, tak apa lah’


Eh…. Mana korang tau eh???

Memang la laki aku kaya! Kahkhakhahahahahaktuii!!


Ok Seriously.

Well kaya or not, itu subjective. Aku nak kata tak kaya, kang kata tak syukur plak kan?

Nak kata iye aku kaya, kang orang kata aku berlagak..

Payah..

As I said, itu semua subjective.

Aku kaya sket la dari zaman dulu2. Dulu aku bawak dua hengget ok pegi ofis. Remember my post here?

Skang ni upgrade sket la.. RM10 pegi ofis :p


Tapi, tak de la kaya tahap dewa mcm some people yang boleh beli bag Chanel Jumbo Flap  ke hapa nama yang lapan blas ribu tu.. IN EVERY COLOR.

Laki aku nak beli bag coach sebijik pun aku sujud syukur tahu!


So camni la.

Its not about my husband org berada ke tak.

Decision nak brenti keje was solely becoz aku nak focus kat anak2. And to do this, not only depends on the husband, but kitorang satu family ourselves.

Aku sendiri for example, bukannya high maintenance sgt pun. Mana ada aku pakai bag mahal2. (tapi ada jugak la teringin kes kes) Skin care pun tabita yang murah tu.

And we are moving to Shah Alam as part of our plan to minimize our expenses. 

Nearer to mr p’s ofis

Cheaper mortage

Why not kan?

Plus less hassle for me to do the house chores. Phew. Tak leh imagine aku nak ngemas rumah 2 tingkat.


Tadi ni baru ada borak dgn kawan aku, bila bagitau aku dah resign nak jadi housewife, he said

“very good, husband u kaya kan.. tak payah la u kerja dah”

“eh mana ko tau husband aku kaya? Kot2 aku ke yang mmg dah kaya duit kepok2?”

“kenot be la.. kenot  be kau yang kaya”


Cisssss….

Underestimate haku ye!!!

Kah kah kah…


To those yang ada keinginan nak jadi housewife. Boleh je kalau nak.

Kalau nak seribu daya.. kan?

14 comments:

Norhani Abdul Rahman said...

laki aku tak kaya..aku housewife jugak..cammana tu?

Anonymous said...

Hakkktuihhh skincare ko rendah maintenance! Miahaha
Banjer seploh hengget?? Boleh bla! Ko nyer kopibin setabak tu mahai tauuuu!
I lap u laling liana!
-juju gojes- miahahaha

Unaizah said...

Welcome to the club!!! Orang di luar hanya pandai berkata-kata. Susah senang kita, hanya Allah yg tahu.

Konot said...

elehhh tipu! Hahahha

Konot said...

Sibukkk la kauuuu... miahahahah...
i lap yew too juju caunter.. ehem...

Konot said...

Thank u unaizah! Haa kan. org tak tahu our.condition. biar la, as long as we are happy kan. ehhh.. kena keep in touch ni, nak mintak resepi! Hahah

Linda said...

Konot, kat shah alam sect berapa beb?
Leh ngeteh skali bila²

Konot said...

linda, aku kat section 20. jom la ngeteh!! aku mmg tgh cari geng kat shah alam ni. ko kat sect brapa?

Nurul a.k.a Riko said...

Alhamdulillah...Congrats! Lagik banyak masa dgn family & anak2 kan. Bagus tu.

Doakan yg terbaik utk yewwww.

Konot said...

thank you nurul!

Linda said...

Laahh...seberang jer ngan opis aku beb! Ko kt apt yg br bukak tu eh? Nnt aku rojer² kalo leh g khulafa atau ali's corner kat depan tu eh? (err...ke ko layan Sacc Mall or Shah Alam Mall je? ngehahahah)

Konot said...

haaaaa ofis kau kat mana???

khulafa aku tatau kat mana, but ali's corner i know!! pernah breakfast kat situ dah skali..

ala apa barang lepak merata2.. meh rumah aku je la... hik hik....

linaleeds said...

..kalau org kata u or am kaya..reply alhamdulillah ameen:D kan kan.. Anyway, definitely u have given deep & thorough thoughts kan. Insyaallah semua selamat, in whatever we choose..

What?skincare murah ka? Apa ada lagi kat rumah u tu, mai habaq mai..aku nak beli....fnd bagi green light dah...muahahah

Konot said...

hmm tu la kan... alhamdulillah... :)

hah mari ler rumah... dah mcm uptown danau kota dah i tgk rumah i ni.

nak kena buat jumbo sale dah ni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...