16 November 2011

How to make your kids study

Just thought  I may share this...


Bukan nak bangga atau riak.. cuma aku rasa I did something right and why not aku share kan?


Kat FB aku dah canang yg balqis dpt no 4.


Well no 4 kira biasa for some people.. but to me it is something unusual bila anak aku dpt no 4 for this round of exam, when previous exam dia dapat no 26!! DOPLOHNAM hokehh...


Sila refer entry disini yg aku meroyan kejaps..




Ok dipendekkan cerita.. ini yg aku buat to make her study..




1. Buat jadual for her.
Most probably the kids won't follow pun.. hahah.. but at least ada guidance. Aku punya jadual sgt la skema siap bangun subuh kol baper sumer, makan kol baper.. tapi sampai ke sudah harammm tak ikut.. well ada lah dlm 10% kot.. But like I said, at least ada guidance.. Coz believe me, kalau tak de jadual, mmg 24/7 keje dia melangut tengok TV!




2. Buy exercise books utk buat latihan
Aku ni idak la reti sgt nak mengajar. In fact masa jadi cikgu tusyen kejap dulu pun aku  bukan technically mengajar. Aku suruh budak2 buat latihan, aku mark, aku bagitau mana yg salah and aku clarify balik kat diorang. So aku guna pendekatan (perghhh bahasa) yang sama kat balqis. Aku beli byk2 buku exercise and let her do.




3. Set time to study
Aku set 1 hour at night, and 1 hour masa siang for her to study. Tak yah la lama sgt ye dok? Kalau aku pun naik buhsan ngadap buku lama2 sgt. During this time, make sure dia kat tempat belajar dia. Not in front of TV or any other place. (errr tapi kekdg aku kasik jugak balqis buat latihan kat depan tv hik hik)


4. Monitor her work.
Ni paling penting aku rasa. Kau jgn pulak suruh dia buat latihan, pas tu biar jer mcm tu. Kita as parents kena monitor tgk apa dia buat. Mcm aku jadik ala2 cikgu tusyen la konon kan.. lepas dia buat latihan, aku mark.. then aku bagi latihan lagi... aku mark.. salah kalau kena rotan.. kes kes.. kidding!!




5. Balance study - play - tv
Jgn ler kerah study 24/7. Aku rasa aku tak la teruk sgt kot.. Ada time2 yg aku suruh pegi main beskal ke, ajak joging ke.. and ada time2 yg aku kasik tgk tv.. lek lek la kan... hidup musti mau ceria!




6. Tido kena cukup!
Aku notice la kekdg balqis ni suka nau tido lambat. And kekdg bangun awal. The fact that budak tido lambat pun tak elok kan? So for the past few mths mmg kalau buleh aku paksa dia tido kol 9  or kol 10 latest.




7. Jangan marah kalau silap.
Aku punya cara, aku tak pernah marah kalau dia TAK TAHU or TAK INGAT or TAK PAHAM. Nak buat mcm mana kan? Kalau dia tak tahu, aku cerita bagi dia tahu.. Kalau dia tak ingat, buat latihan frequently akan buat dia ingat naturally. Kalau dia tak paham, cuba explain pelan2 bagi dia paham. Aku cuma akan marah kalau dia buat CARELESS MISTAKE. Mcm 7-5 jadik 12. Haaa tu mmg aku meroyan!!




8. Parents kena spend time and effort
Ni paling penting and contribute 70% aku rasa. All the above takkan jadi kalau kita as parents tak spend time and effort utk out kids.




9. Reward your kids
Ok, yg ni aku blum praktik cuma I just thought about it and rasanya would be useful. Byk org praktik bila dah dpt result baru nak kasik reward. Why not kita reward dia frequently kan throughout the time? Like take her out to jalan ke, bawak tengok wayang ke, buy simple2 gift ke...




So, gitu la sedikit sebanyak yang aku rasa boleh dipraktikkan utk parents2 yg lain.. kot2 ada cara ke.. bulih la sharing2...




Aku pun rasa I still have lots to learn dlm mendidik anak2 ni... so sama2 lah kita belajar eh?








proud mother!



sgt lega exam dah habis! hahha

2 comments:

Erni Marlina said...

Crita bab2 ni kadang mmg stress kan jd mak..ntahla erni mmg jd stress bila anak (tisya) nk exam..emnggu sblm exam pulun study ngan dia..dok bilik ngan baju tk salin dr balik keja stay at least sejam..budak2 ni buhsan gak study lama2 kan..adoiii dugaan mcm2 ngan adik2 kecik hingaq..hahahha..tp berkat sama2 study, doa insyallah anak2 kita boleh kan...tp stress sbb tk dpt no1!hahaha biasala mmg org kata just number tp bila kita pulun, what do u expect kan? tkpala konot janji ada improvement.>!congrats to balqis!

Konot said...

erni... aku mmg dah set dlm kepala tak kisah dpt no berapa, as long as dia study...and ada improvement..

alhamdulillah so far ok... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...