23 August 2015

Resepi mushroom soup buat sendiri bukan tin punya!

Tau tak aku dah terer masak mushroom sup?

Niat nak try masak sendiri dah lama nau tapi sbb malas godek resepi. Sup Campbell tu mmg la sedap tapi masin and sikit nau mushroom dia.

Few round jugak aku trial and error. Ada resepi pakai santan, tapi sumpah tak sedap. Tak tau la kot korang suka.

So ni resepi yang aku dah improvised sendiri ikut apa yang ada kat dapur.





Bahan-bahan


Mushroom button yg fresh, chopped, dalam satu mangkuk.
Bawang besar, chopped, dalam 3/4 mangkuk.

Agak2 gitu la nisbah bawang : mushroom

Butter and olive oil
Freshmilk
Thickened cream
Thyme
Chicken stock
Garam/pepper
Air secukupnya


Cara-cara



Panaskan butter and olive oil, tumis bawang sampai layu
Masukkan mushroom, tambah sikit air and masak agak lama (dlm 10 - 15 mins) sampai air tu kaler cam coklat as though the juice from mushroom dah keluar. 

Tambah thyme sket
Tambah fresh milk 
Tambah thickened cream 
Tambah chicken stok.

Pandai2 la..aku pun masih agak2 sukatan.


Pas tu pakai hand blender.. ke apa nama dia ni ntah..yg ko celup dlm periuk and blend.





Once dah blend, texture akan jadi pekat macam mushroom sup dalam tin tu.


Depends la..kalau air terlebih mmg cair la jugak. Tapi sumpah sedap uols. Baru la terasa btul2 mushroom sup!


Dah blend ni baru la kot nak agak taruk garam/pepper utk perasa.


Sometimes aku tak taruk pun sebb chicken stok dah cukup masin.


Sorry ye gambar dah siap tak ada. Sebab terus pelahap masa tengah panas.


Dasar kebulur :p



Kalau nak bagi lain sikit, boleh grate carrrot masuk dalam tu. Atau potong ayam kiub kecik2, goreng sikit bagi garing and masuk dalam sup masa nak hidang.

Sedap and healthy.


Selamat mencuba ye :)



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...