24 July 2015

Resepi : Ayam Masak Halia

Helo melo!

Dah nak weekend ni korang mesti dah get ready nak masak best2 utk family kan? Meh nak share resepi yang lazat lagi simple dan semestinya healthy!





Bahan-bahan

Ayam (5 drummet and 5 wing)
Bawang merah besar half, hiris nipis
Bawang putih 3 ulas, hiris nipis
Halia sebeser ibu jari, hiris nipis
Cili padi 2-3 bijik, ikut tahap kepedasan korang nak.
Daun bawang
Kicap cair 
Sos tiram
Garam and black pepper
Minyak utk menumis
Air nak bagi kuah


Cara masak

Tumis bawang merah, bawang putih, halia and cili padi.
Masukkan ayam and air, tutup kuali and biar agak2 sampai 3/4 masak. Kalau kering tambah la air.
Masukkan kicap cair, sos tiram, daun bawang, and perasakan with salt and pepper.
Biar sampai ayam masak and tahap kepekatan kuah yang diingini.


Siap!


Ni kalau makan dgn nasi panas2 pas tu pecahkan cili padi oh my!!!!

*lap ailio*


On side note, actually kalau nak skip part menumis tu, and just put everything into the kuali one go pun boleh je. Pernah dah aku buat. Lagi senang keje tak payah byk step nak menumis bagai. 

Cuma kdg2 nak try cara baru. 


Try la mana korang rasa best ok!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...