14 March 2013

Visiting Australia

Tajuk kemain.. mcm kan dah penah pegi sana berpuluh kali.

Well berpuluh kali tu idok ler, tapi boleh la takat nak share some info and tips. Or bak kata Aniza (kawan aku) "ooo.. kiranya balik kampung halaman la ye?"

Hak hak hakk tuiiii..

Kampung halaman lah sangattttt :p


My last entry I shared on info to get visa approval to canada.


Kali ni nak share info on obtaining visa to australia.


Senang banget uols. Pegi jek link sini


Electronic Travel Authority : https://www.eta.immi.gov.au/ETA/etas.jsp


Tak payah document, tak payah susah payah. Ko apply jek online tuh, kasik details sikit2. All the details that  they need will be in your pasport.


Bayo la AUD20. (per individual)

Setel sudah.


Approval is immediate. 

Dia akan link to your passport so it will be checked when u land there.


BUT!

Under certain circumstances, dia akan delay your approval. Delay pun tak lama, dlm 12 jam gitu.

Why I know, sebab dah 3 kali aku apply, all 3 times aku punya sorang sangkut. But eventually approved.


Why mine sangkut?

Well initially we thought diorang (ETA) buat random check. But the latest ni when aku punya jugak sorang yang sangkut, then we know why.


SEBAB I HAVE ONLY 1 NAME. (tak de middle name).

Like Mohd Amzari

Or Adrina Balqis

Or Adila Sofeya

Tetiba Norliana je kan...


So masa fill in online application form tu dia kasik warning suruh verify nama kot terlupa middle name.

Dah tak de.. nak buat acaner kan.


And as expected aku punya sangkut. But after 12 hours, check2 then alhamdulillah, dah approved. :)



Ok habis citer visa.


Skang ni lagi seminggu lebih jek before we go. Haih la time why la you like to fly fly so fast one?

Satu menda preparation tak buat lagi. Kalau dulu, seminggu dua before fly aku dah bukak bag besar2  kat bilik bebudak and put aside brg2 yg nak bawak.

Dulu boleh la.. rumah besar, we can allocate the whole room just for packing purposes. Skang ni rumah kecik, aku pun x keje.. makanya aku rasa 1-2 nights before fly baru aku akan pack.

Ada few more errands kena setel like buat international driving license for mr p, setel bill2 payment for the month, and nak shop few stuff utk di bawa kepada org2 Aussie nih.


Well actually the last part paling penting.. ngeh ngeh..


I asked my sister if Aisha (her daughter, my niece) wants anything in specific. Kak yah said "makeup.. anything random"

Makeup??

Hoihhh... suka sangat aku nak membeli!!!


Ada lah alasan aku nak bukak  http://my.bestbuy-world.com/ 

Lama ok tak bukak menatang ni.


Bukak2, TERnampak la buah hati yang satu ni.




oh how i missed you!


I blogged about this, long, long time ago here.

Tetiba rasa nak terbeli.


*pejam mata click add to cart*


Hampun mr p. 

U see, makeup IS A NECESSITY. Like water, air and food.

Women just can't live without them.

2 comments:

Cik Sar said...

cpk, mine also x de middle name but my visa to aussie approved immediately. my 2 sons pun sama. tp my hubby's lak yg sngkut. i tuduh sbb my hubby's name ada mohd.sbb my fren pun kena same things juga.. apa2 pun x kisah la kan..asal approve.. slmt bcuti cpk.hv fun

Konot said...

Oh ye ke? So salah la assumption I.. hehe... maybe diorang check random je la kot kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...