05 December 2012

Sofeya at Petrosains

Last week, aku bawak anak2 ke Petrosains.

Dah masuk 3 kali kot dtg sini. First time with mr p. Second and third time ni kitorang konon2 girls day out lah sempena daddynya tak ada.

Sini kot yang paling senang nak entertain the kids. Murah pun ye (RM5 for kids, RM15 for adult). Dekat pun ye dengan rumah aku.

Of course kalau bawak kidzania tu lagik enjoy la.. tapi mahal ya ampun. Takkan nak pegi tetiap bulan kot. Dah la jauh satu hal.

Balqis pulak akan attend birthday party best fren dia Sabtu ni, where parent kawan dia akan bawak ke Kidzania dulu pagi tu.

Wah wahh... seronok kemain Balqis. Counting days nih!!!


Anyway,

Back to Sofeya and Petrosains.

Kat sini yang paling dia enjoy, is the Science Show. Every hour, akan ada short show. Tukar2 topic everytime. So far kitorang pernah tengok bubble show.

Masa tengok bubble show tu, akak tu dok tanya2 la budak2 semua.. "dtg dari mana?" Sebab ramai budak2 sekolah buat trip.

Then she asked Sofeya "adik dari mana?"

She answered confidently "RUMAH!!"

Bwahahahhaha comel!! Tergelak smorang.


Latest we went haritu, ada chemistry show.

As usual, akan ada la volunteer yang di panggil naik stage.

First time, Sofeya angkat tangan sbb dia mmg menggebu nak naik stage, tapi abang pengacara tu dah pilih budak lain. Nasib jugak la Sofeya tak naik pasal dia dok tanya pasal pepejal la, liquid la.. mana la budak 4 tahun nak tahu!

Tapi Sofeya ni boleh bengang la plak bila tak dipilih.. kah kah.. gila stage jugak awak ye!


Second time, abg tu kata "ok kali ni abang nak pilih budak perempuan yang suka bunga"

Apa lagi cecepat la Sofeya angkat tangan sampai tak cukup langit!!!

"Ok adik... meh naik meh!!!"


Wahhh aku pulak bangga! hik hik!!



Terus kalut kuar henfon snap gambar!


" Siapa nama? "

" Sofeya " 

Dengan volume yang ala2 bisik.. oh... kat rumah kemain memekak.. kat sini pandai sopan santun ye??

"Siapa???" 

Tak dengar lettew...

"Sofeya"

Bisik lagi... haih anakku.. malu kewwww

"Siapa nama dia kak?"

The guy paling and tanya aku (we sat on the front row)

"SOFEYA"

Sib baik kau panggil aku kak.. kalau panggil makcik siap!!! Aku robohkan stage kau!

Kah kah..


"Ok abg nak buat magic, Sofeya pegang tisu paper ni (konon bunga), nanti abg tukar jadi kaler. Sofeya suka kaler apa?"

"PINK"

Kuat sikit dah dia jawab... Bagus!

"Ok abg buat kaler pink ye..."

Pas tu ntah apa la yg brader tu sembur.. huiiii.. btul kau jadik kaler pink! Impress kejap aku.

Suka la Sofeya, dpt bunga fink!! Dapat naik stage! :)


I wonder la, sekali Sofeya kater suka kaler biru ke, purple ke.. cemaner la dia nak buat? hihi...


Bagus la korang ni (Balqis and Sofeya) berani interact dgn org and naik stage mcm tu. Balqis dulu pernah ada experience mcm ni masa kitorang pegi HK Disneyland. 

Kalau ikut aku la.. nangis kot! Malu tak bertempat.. hahah..

2 comments:

Unaizah said...

Budak-budak sekarang ni memang advance.

Konot said...

Iye la kan.. Bukan mcm kita dulu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...