04 December 2012

Packing and stuff

Hari ni, nak cerita about how do I pack our stuff.

Rumah aku besar (double storey terrace is considered besar to me). Sekali nampak, mcm tak banyak brg coz we like to minimize the perabot.

TAPI.

Dlm lemari, dlm stor, dlm kabinet, etc banyak sgt brg2 yang tak guna. In fact, dlm lemari semlm aku kemas, ada 3 kotak yang kitorang tak pernah bukak ever since pindah sini. Meaning, since 3 years ago, masa aku pindah sini from Danau Kota, mcm mana bawak boxes tu, mcm tu la keadaannya sekarang.

Hmphhhh..

So since September haritu, everytime mr p pegi outstation (which aku cuti), aku akan start kemas sikit2. Started with brg2 yg mmg tak guna, like old clothes, pinggan mangkuk yang tak guna, old toys, etc.

Mana yang nak simpan, mana nak nak kasik org, mana yang nak bawak Shah Alam.

Actually, I would consider this activity more like spring cleaning.

Brg nak nak bwk Shah Alam aku rasa 1/3 jek.

1/3 lagi brg aku dah selamat masuk dlm charity box and kasik org.

1/3 lagi aku simpan, either kat rumah mak aku ke, or rumah in law aku.


So how do you actually pack and organize your stuff?

Ntah la. aku ni to tell the truth, first time nak pack and organize barang sendiri. Dgn brg yg belambak ntah apa apa ni, pening jugak.


Anyway just to share, I buy boxes from here

www.boxman.com.my

They provide delivery as well. Rege pun ok la. Service pun ok. Ko bayar hari ni, esok dah delivery. Siap ada sekali tu (dah dua kali aku order from diorang) I had problem with payment. I called them, they said its ok, esoknyer diorang hantar, bayar cash je.


On packing pulak, aku akan label each boxes on what are the items yg aku masukkan dlm tu. Supaya in future, senang nak cari balik brg2.

I also label each boxes, on the destination. So that, bila lori dtg angkat nanti, senang nak tgk which box goes to which lori.

On labeling pulak, once aku dah tutup and seal box elok2, aku label on 2 sides. 

One on top.. supaya masa carry tu. boleh nampak. Tak payah nak terjenguk2 kat depan kotak.

One in front, supaya masa aku stack, boleh nampak. Tak payah nak ngangkut keluar each boxes to see what are the labels.

Paham ke? Tak de pulak aku ambik gambar on boxes yang dah siap. Buat2 je la paham.. hik hik..


Anyway, just to share few labels.. hihi.. ni dah lama, masa boxes belum tutup. Aku just clip the labels kat each boxes so masa kemas I know what to put where.




Baju lama bebudak... next year kena punggah balik ni.. jimattt tak yah beli baju Sofeya.. hak hak..




Baju pregnant.. moga2 next year pun kena punggah la balik.. aminn!

Baju office mama.. sob sob....simpan je la kan.. makan tau sok sok kena pakai lagi..

Baju lama daddy..

WINTER CLOTHING kauuuuuu.. miahahahah... ni bukan apa.. jackets yg tebal, gloves, snow cap..etc.
Cehhh mcm kau tinggal Canada je kan... puiii!



Yang ni paling best!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.












BAJU IOLS MASA KURUS!!!!!


Sebab sekarang iols gemuk! hmmmphhh!!!




4 comments:

blu4sky said...

hahahah gambar last paling best..
keje kita tak abis2 mengemas, memunggah, mengemas, membuang, menyimpan..the cycle goes on and on.. tapi masih gak banyak barang kan...

Konot said...

ye betul!!!

ni i rasa byk dah membuang dah..tapi mcm tak habis2 brg dlm rumah ni.

Unaizah said...

Time pindah la kita akan discover betapa banyaknya brg yg ada dlm rumah. Diri sendiri pun amaze mai mana la semua barang tu hihihihi.

Konot said...

betul tu unaizah.. i hope dah pindah smaller house ni, tak de la habit suka ngumpul brg ni dah.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...