10 October 2012

Napsu membeli belah

Aku semenjak dah tender resignation ni, mula mendidik diri sendiri agar kurang2 kan bershopping.

Idak dulu HARI2 wajib bukak online shopping. (bukak jek.. membeli idak ler hari2)

Kalau dlm seninggu tak jejak shopping mall mcm nak meroyan jek kekdahnyer.


Baju la

Mekap la

Tudung la

Bag la


Ada jek nak beli.

Beli beli beli.. tak sudah2!


Alasan, reward diri sendiri.

Kalau tetiap hari reward apa citer konot oi!


Skang ni dah agak lama la tak membeli.. syukur.. terer jugak aku ni rupanya kan?


TAPI!!!!


Hilang napsu shopping brg sendiri, aku rasa mcm dtg napsu shopping lain plak…

Baru2 ni aku beli ni..



 Kuali okeh! Very the makcik!


Mcm best pulak beli brg dapur.. hik hik!


My justification:

Dapur kat rumah Shah Alam pakai induction cooker, so periuk belanga kat rumah skang x boleh pakai.

Well, actually, yg seketul jek tak boleh pakai, yg style wok mcm ni. Mcm frying pan, periuk yg dalam (I dono what u call them) yg buat masak berkuah tu boleh jek pakai kat induction cooker.


So gigih la aku cari wok ni. Mr p kata,

“pakai apa yg ada tak boleh ke?”

“tak boleh!!! Kena yg dalam sket mcm ni, senang nak masak!”


Cis konon tak nak beli baru, sekali dah sampai kat IKEA, dah tgk byk choices periuk yg ada, dia pulak lelebih

“tak nak beli baru ke semua periuk?”

“buat apa? yg lain boleh pakai lagi”

“saja je la.. frying pan ada ke?”

“ada.. yg besar punya lah”

“tak nak beli yg medium ni punya ke? beli la yg kecik ni skali”

“tak yah la kot.. pakai apa yg ada”

“kang balik rumah tgk la apa yg ada.. kalau tak de beli la lagi"


Wah wah dia pulak seronot beli periuk ye!

Kau jangan… kang dah offer lelebih camni, aku angkut semua size yg ada kang….iols tak nak bayar. Iols tak de duit.. uols bayar ye…


Pas tu aku nak beli pisau la…


Pisau buat kopek2 bawang..

Pisau buat potong2 sayur..

Pisau buat potong2 daging..


Pisau aku semua dah tumpul. Pisau tumpul ni boleh buat stress  hokey.. aku masak hari2 skang!


Apa yg best? Cer citer.. cer citer…

5 comments:

mantoi said...

Weiii ... Pisau tumpul kasi asah lerrr !!!!

Konot said...

MALAS... hahahha

mantoi said...

Alaaa .. ko beli jer tempat asah yg jenis golek2 tuhhh .... bule ler ko goyang2 badan sambil asah pisau ... ada gak exercise !!! Wakakakaka :P

liadevega said...

periuk belanga ikea ni sebulan pakai terus calar-balar melekat segala... kalau periuk tefal, gerentis puas hatis...gagaga.... *aku pun tak beli lagi, tgh dlm wishlist*

Konot said...

tefal ni aku cari2 tak de yg boleh pakai for induction cooker.. tu pasai la...

anyway ikea365 ni ok kot.. so far yg aku pakai mcm ok...

tapi tak pa.. kalau calar balar... ada alasan untuk aku membeli lagi.. miahahahha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...