02 August 2012

My favourite coffee – Moccona

I don’t think I’ve ever blogged about my feveret coffee.

Ke dah? Nasib la.. baca la korang 2 kali.. :p

Ni ha kopinyer..



Aku mula kenal Moccona ni masa kat rumah kak yah. Kat sana dia mmg minum kopi ni. Bila dia buat, mcm oh mak aiiiii dapnyer!!

Mcm Nescafe tu, bukan tak sedap, tapi yang ni lagiiii sedap!.

Not too strong

Not too sweet.

Just nice lah aroma coffee tu menusuk kalbu. Tambah2 kat aussie kau minum tgh2 mlm, tgh2 sejuk tu kan. Feeling dia memanggg terbaik!

Tapi!

Ada cara nak buat. Ni cara yang aku belajar kat kak yah. Ekceli boleh je buat mcm biasa kau buat Nescafe tu, but bila aku buat cara ni, memang rasa dia kedebabom sedap.

Ini bahan2 yang diperlukan.



Oh and plus sugar ok. Sugar tak de dalam gambar.

Mula2 ambik coffee satu sudu kecik. Teaspoon bak kata omputih.
Then ambik 2 teaspoon of sugar.




Ni agak2 la. Cawan aku besar cawan Nescafe ni je so satu sudu kecik coffee + 2 sudu kecik sugar is ok for me.

Kau ni konot, minum Moccona tapi pakai cawan Nescafe… hmmphh

Then u add in fresh milk. FRESH MILK dulu ok.. jgn taruk air panas dulu. Kakak aku kata, kalau kau taruk air panas terus, it will burnt the taste of the coffee.

Ye, memang the coffee + sugar takkan dilute in fresh milk (tambah lagi kalau sejuk). But just do lah ye? Hak hak..




Ni pun agak2 ler..

Dah agak sebati, baru masukkan air panas.


Ada nampak shedappp??

Memang sedap trust me. You coffee lovers out there will definitely love this.

Now I can imagine myself sipping this coffee, outside, at balcony rumah baru aku..

Dengan angin sepoi2 bahasa meniup rambut aku yang baru rebonding

Diwaktu korang tgh bekeja keras.. meeting.. report.. etc..

Aku tgh sonok minum kopi…


Best tak?? Best kannnnnnn…

Ngeh ngeh..


Selamat mencuba!

6 comments:

Munie Mustafa said...

wah..wah...wah..che puan konot ..baguih betui hang siap bagi instruction lagi ..kelasss kau jahhh..hari tu mmg hang dah cerita pasai coffee maconna ni ..dlm fb kot ..tak leh jadi ni ..aku kena pi cari juga la si makona ni ...

serious aku jeles kat hang konot ..dah tender ..aku tak boleh buat cam hang ...aku bond contract ngan uum dan kerajaan mesia yg sejahtera ini ...takpa la nanti kalau abis contract ..rasa stable sikit ..aku option la ..buat bisnes ..kuang ..kuang..kuang ..

Norlida Mohd Nor said...

Beb mana nk beli coffe nih? Malaysia ada ker? Ada rasa cam Starbucks or CB tak? Hishh pagi2 nih aku tengok dh meliur dah....Memang aku pekena kopi camtu laa.... Perghh cam Heaven kan???? Rumah baru ko kt Shah Alam kat mana? Bg laa tau.... Anyway, m happy for u!!! Kuat semangat tau sbb cabarannya amat besar harus ko tempuh when u offically menyandang status HOUSEWIFE..... Rindunya aku nk duk rumah..... Enjoy tahap gaban!!!! Bahgia bila anak2 di sisi......

Konot said...

puan munia and puan dot..

coffee ni hangpa bulih beli kat mana2 pasaraya.. aku dulu beli kat carrefour.. so i assume kat giant ke tesco ke mesti ada jugak..

siyes sedap... iskk tingin la plak...

Dahlia Sabry said...

Yes.. Coffee ni lagi sedap dari nescafe.. Esp kalau campur moccona smooth and decaffeinated.. Rase sgt superb

Dahlia Sabry said...

Yes.. Coffee ni lagi sedap dari nescafe.. Esp kalau campur moccona smooth and decaffeinated.. Rase sgt superb

Norliana Abdul Rahman said...

yup dahlia :) mmg terbaik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...