01 August 2012

A new beginning

So, most of you dah tahu, especially kat FB and Twitter.

Ye, saya dah tender resignation.

Another 3 months I’ll be fulltime housewife.


FINALLY.


Kan?


Aku rasa korang pun nak muntah dah baca kat sini asyik2 problem maid la, keje la, itu la ini la, tapi tak resign2 jugak konot ni.

Ok, now the story. Panjang hokey, don’t say I didnt warn u!


As you all know maid aku ada Hep B, so memang kena balik. 

So previously, aku dgn mr p mmg plan nak hantar dia balik, but trying to lengahkan masa as much as we can. Maid also mmg nak kerja lagi, so ok lah. So we’ve been talking bits and pieces, of what are the plans, etc.. but nothing concrete yet.


Till last Friday.


Balqis call aku. “Ma, kaki kak jah berdarah, kuku dia tercabut”


Berderau darah aku. HEP B ok. Can berjangkit blood to blood. We told her not to let the blood kena the kids. Cuci btul2.


Few minutes later maid call aku.

Katanya, dia nak balik la before raya ni. Apart from risaukan budak2 berjangkit, dia pun rasa tak best. Dah few nights dia dok rasa kebas2 kaki and bengkak also. Yang dia takut, pasal last month, ada kawan dia (maid in keramat) passed away (Hep B also) and tak sempat balik kampong.

So she said, biarla dia balik, at least dia sempat beraya dgn anak2 dia. At least dia sempat tengok anak2 dia and biar la dia mati kat sana.


OK fine,balik la.. aku tak halang.


So aku and mr p discussed… and discussed.

Mr p somehow agrees, cuma kata nanti dulu.. not yet.

At some point aku dah rasa mcm give up. Sedih. Rasa mcm aku takkan dpt jadi housewife sampai bila2.


Till last Monday, we talked again.

And he finally said “ok kot.. u tender 1 August nanti”


Woww..


I cannot describe my feelings masa tu. Mcm tak percaya pun ada, that this is finally happening.


TAPIIIII


Aku tak nak la tunjuk excited lebih2 buat ciken dance pulak kan.. Sat lagi he changes his mind.. padan muka aku. So even tho dlm hati aku menggebu2 nak lompat buat sommersault, I just said.

“OK”

He said “esok u bagitau bos u dulu, 1 august kang baru tender”

I just said “OK”


So esoknya (Selasa) first thing I did was informing my bos.

Today (Rabu) first thing I did was submitting the letter.


Phew…


Feels good. U know.

But also nervous.



But now, one thing at a time.


First thing.. setel maid aku balik. Barang2 dia punya la banyak masya allah. Haritu sampai bergaduh2 aku dgn dia. Tak payah la cerita detail. Penat dah haku. Dah nak balik ni pun nak buat hal lagi.


Secondly, lepas raya maid gone. Aku last day end of Oct. which means ada 2 bulan I will still be working, with no maid.

Mr p will take care of the kids for the 2 mths, coordinate la mcm mana yang boleh. If he goes outstation, aku cuti lah (few more AL to clear) If he has meetings, mintak la tlg adik2 dia jagakan bebudak.


After balqis habis sekolah (Nov), we will be moving to Shah Alam.

Yup, there’s a lot of changes.


Honestly, after my divorce dulu, this is the 2nd biggest decision I’ve ever make in my life.

Niat aku satu : Nak jaga anak and rumahtangga.

I know money is important, but I feel family is way more important.


Thank you, Ya Allah, for listening to my prayers and granting my wish.
Thank you, mr p, for trusting me and taking good care of our family.
Thank you, kak ani, because of all people, hang sorang ja yang selalu bagi aku semangat and support whatever decision yang aku nak buat
Thank you to all, family and friends, for your support and doa all these while.

So, here’s to a new beginning.

4 comments:

Norhani Abdul Rahman said...

aku pun lega! btw, just sembang sembang dengan am. take one thing at a time, inshaAllah!

Konot said...

yesza... skang ni nak setelkan kak jah balik dulu..

aishah said...

ohh.. semoga doaku menjadi kenyataan also.. jeles ni.. jeles ni..

Konot said...

Insya allah aishah, aku doakan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...