16 August 2012

Few more days to raya.

Rasa mcm panjang Ramadhan kali ni. Maybe sebab banyak sangat benda berlaku.

As much as I am gonna miss Ramadhan, I am also looking forward for Raya, or to be specific, life after Raya.

First things first, I am gonna be maidless, till end of Oct. Some of you asked, nape tak mintak release awal (notice period aku 3 bulan). Well, my answer would be, firstly, tak pe la kot, since mr p nature of job is flexible enough to take care of the kids, boleh la aku serve je 3 bulan notice tu.

At least dapat jugak gaji extra few months, dapat aku menyimpan (or membeli apa yang patut hikss). Almaklum, lepas ni iols jobless.

Secondly, we’re not moving to Shah Alam immediately. Nak tukar skolah balqis next year, so tak de urgency nak pindah cepat. Let her finish school dulu this year.

So, even tho its bit weird, (I only worked here for 2 mths, tapi kena serve notice 3 bulan) nasib la labu, aku anggap duration ni as testing period. If I can survive being a worker + mother + wife + maidless, then I can survive being a housewife.

Eh lari topic.. aku nak cerita pasal raya preparation.


Believe it or not, aku baru beli baju raya semlm. Dah few years memang aku tak pernah tempah baju raya. As usual mmg tunggu last menet baru nak membeli. Ikutkan aku, tak payah pun tak pe. Yang penting the kids.

Tapi mr p nak memberi, konot merasa.. ecehhh..

Nak nak sejak nak resign ni, apa dia offer, belum sempat dia habis ayat je aku terus "OK NAK!!!!"

Contoh mcm dia baru nak cakap dgn aku.. "liana..."


Aku terus "OK OK JOM!!!"


*eh tetiba mcm lain pulak bunyik kah kah kah*


Padahal dia nak cakap benda lain, bukan nak ajak bercuti ke apa ke.. kes kes kes..


Budak punya baju mmg MIL aku dah jahitkan. Nak suruh jahitkan aku punya mcm tak terkeluar suara kat anak tekak. Tambah pulak aku dengar dia cakap kat anak dia sendiri

"Korang punya baju pegi tempah pakai duit sendiri!!! Mak jahitkan cucu2 punya je!" 

Wah wah anak dia pun kena tempah sendiri, takkan aku punya nak suruh dia buat kan? Mau makan pelempang balik umah dia kang..



So wats your raya plan this year?

Kitorang, akan raya kat Melaka. Sabtu pagi lepas sahur akan gerak ke Melaka, boleh la tolong makcik mr p masak. Selalu balik raya tau2 dah duduk elok kat dapur makan jek..

Dah masuk 5 tahun kawin ni, pandai2 la kau bawak diri kat dapur konot. Dulu boleh jugak guna alasan anak kecik. Skang ni anak pun dah pandai bawak diri pegi main dgn cousin. Nak pakai alasan apa lagi konot??


*ok aku branak lagi tahun depan.. hiksss*


Esok malam akan berbuka with my parents..kiranya beraya awal la dgn diorang.

Ecewah mcm kan tak jumpa parents kau lama kan konot… padahal raya kedua dah balik sini dah.



Just in case aku tak sempat bukak blog esok..

I would like to wish all my muslim readers,

Selamat Hari Raya

Maaf Zahir dan Batin.

Sekiranya ada yang aku tulis, or terbuat, or tercakap tu, menyakiti hati sapa2, mohon maaf. Tiada niat untuk menyakiti hati org.

Pada yang tak menyambut raya, have a great holiday.

Pada yang balik kampong, drive safely.



From all of us

Konot, mr p, Balqis and Sofeya. (tapi gambar tuan tanah sorang.. keh keh)


2 comments:

Unaizah said...

Selamat hari raya to you & famili...

Konot said...

selamat hari raya to you too!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...