28 August 2012

Did you know what we had to go through to legalize our maid?

Aku rasa tak pernah kot cerita benda ni.

Now that it has ended, meh sini aku nak tabor.


We hired her back in 2008 sebelum aku beranak Sofeya. Thru agent kat Johor.


Paid 6k++. Bila dah dpt maid, only dpt her copy passport je. Agent kata, dia akan uruskan permit and will send us the real passport + permit.

Dipendekkan cerita, agent tu penipu. Sampai ke sudah tak ada passport, tak ada permit.


Sampai la ada program pemutihan 6P ni, we leveraged on the program to legalize her.

Pun bukan senang.


Memula kena register as PATI.

Actually boleh je pegi ke imigresen putrajaya to do this, for FREE. But because we dono, and ada satu agent ni dok approach kitorang, so we registered with him, for RM400. Memang dpt jek sijil PATI mcm biasa, cuma rugi la RM400.


Then kena pegi buat passport.

Again we had no clue. So we redah-ed kedutaan Indonesia. Bersesak2, bersempit2. Ambik no, waited, for few hours. Sampai turn, we were told that untuk 6P program, belum boleh buat passport. When asked when, no one had the answer.

Such a waste of effort.

Asked here and there. Finally baru dapat tahu process. That we need to wait for kelulusan from Kementerian Dalam Negeri (KDN). Dah dapat surat kelulusan, baru pegi buat passport.


1-2 months jugak kot waited.


Then redah-ed again kedutaan in Jalan Tun Razak.

Rupanya untuk buat passport for 6P program, kena pegi kedutaan kat Jalan U-Thant.

Pegi ke Jalan U-Thant, with no clue whatsoever.

Rupanya kena ambik nombor dulu.

Mana nombor? DAH HABIS. And its only 10 am. Asked around, they said nombor kena ambik starting from 4am. AM. PAGI.


Esoknya pukul 3 pagi sent maid to Jalan U Thant, beratur ambik nombor.

Dah ambik nombor, baru dapat tarikh nak pegi buat passport.

So on the date given, pegi buat passport kat Jalan U-Thant. We went together sebab majikan kena ada sekali.

Setel. Pasport akan dapat in a couple of months.


On the date nak ambik passport, rupanya bukan boleh terus ambik. Dah beratur punya panjang (2 hours kot) then they just cop the letter, kasik another 2 weeks to ambik.


Sigh.


So another 2 weeks baru dpt passport.


Dah dapat passport, kena submit kat imigresen utk register as pembantu rumah. Isi borang bagai2. Turun naik imigresen sana sini, pukul 2-3 pagi pun ader.

Then waited for kelulusan.

Few mths after, baru lulus.


Dah lulus, kena buat fomema.

Yang ni aku dah blog about it.


So skang nak hantar dia balik. Yang ni citer detail sket becoz just happened.

Kena pegi imigresen nak dptkan checkout memo. Ikut kata adik ipar aku, once dah dpt checkout memo, kena balik within a week. So kenot go awal.

Since we bought the ticket raya ke tiga, means we can only go to imigresen last week before raya.

Monday and Tuesday mr p kenot go. Oh ye, only majikan je boleh pegi.

Before that aku dah call TWICE asking and clarifying the requirement. Mind you, dlm 10 kali call, if you are lucky, sekali tu dapat lah org angkat.

So the required document only airline ticket and passport.


Mr p went on Wednesday morning.

Disuruh balik, katanya kena bawak surat from fomema.


Went again Wednesay afternoon

Disuruh balik again, sbb kena bayar RM100, nak kena buat bank draf.


U see, aku dah tanya in detail benda ni masa aku call. I even had the staff name recorded. I gave th staff our record number for him to check if additional document required.


Thursday morning went again.

Guess what??

System down. So tak boleh process.


Aku dah naik hangin tahap nak nangis. Called them up again (I din stop dialing for half an hour). I spoke to the same staff earlier.

Sigh… aku malas nak tepek the conversation kat sini. Seriously menyakitkan hati. 


Kesimpulannya, dipendekkan cerita, petang tu berjaya jugak dpt the letter.


Mr p paling kesian. Tak tau berapa kali ulang alik melawati-jalan duta-cyber.


Now,

Alhamdulillah dah balik dengan selamatnyer. Itu pun, dekat2 nak balik, ada lagi benda kecik2 yang maid dok buat hal. Sabar je la. Memang sabar je keje aku selama 9 tahun dgn maid ni.


Dengar cerita, maid aku nak tukar passport, tukar identity, nak dtg sini keje kat Sungai Buloh.

Wallahualam.

Aku bukan nak sekat rezeki dia.

But dia tu ada penyakit berjangkit. Hepatitis B. Bahaya dia sama mcm kau bawak HIV.

Kalau ada antara korang yang nak ambik maid, nasihat aku, pegi la check medical dia betul2. Jangan main percaya apa agent cakap. Diorang ni suka menipu. Ada je jalan nak menipu.

Kalau ada antara korang yang ada maid illegal pun, my advice is, pegi je la buat medical checkup, especially penyakit berjangkit ni.


The doctor told us, Indonesians ni mmg very common ada Hep B.

Now we are maidless. Ini aku kena bukak an entry specially for this topic.


Later2 k..


Lepas ni baru aku post entry pasal raya.. kasik preview gambar dulu :)




8 comments:

Unaizah said...

Saya yg baca ni pun rasa semput. Bukan nak kritik tp sedihkan dgn birokrasi & benda-benda remeh yg kita have to go thru when dealing with government sector. Bilalah gamaknya org-org gomen kita nak bagi servis tip-top? Lagi satu pasal Indon maid ni, memang tak habis kalau cerita bab diorang ni. Kalau nasib baik, dpt yg ok. Kalau tak, makan hati je la.

Konot said...

iye, ni pun i byk edit the details pasal imigresen. ikutkan memang nyakitkan hati sungguh!

i am so glad its all over now!

skang tgh pk nak masak apa hari2.. hek hek...

shell said...

jln duta memang gitu.. tapi penatkan, kita susah susah gini ada dia appreciate?

Konot said...

ye shell, yang paling nyakitkan hati.. bila call, imigresen putrajaya yang angkat.. pas tu bila aku tanya 'nape bila call awak kata tak payah bawak document fomema, tapi kat sana kena bawak pulak?'

dia boleh jawab 'oh.. jalan duta lain.. sini putrajaya'

boleh?

jin aprit betul!

mantoi said...

So kesimpulan yg aku boleh buat ... better maidless !!!

Konot said...

yes mantoi.. haha.. if you dont mind rumah tongkang pecah mcm aku.. kah kah kah...

weih kang aku buat garage sale kau dtg iye..

Nurul a.k.a Riko said...

Selamat Hari Raya to Konot & family!

Suka tengok gambo Konot...cam anak dara jer. Dah macam kakak & adik pulak...sweet! Makin cantik Konot sekarang...suka tengok.

Konot said...

Auww tenkiu nurul! Selamat hari raya to u too!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...