05 June 2012

UTI – Urinary Tract Infection

Hari ini kita akan mengupas dengan lebih lanjut mengenai isu di atas. :p

Some of you may know about this, some of you may not. Oleh yang demikian mari kita sama2 sharing apa yang kita tahu.

UTI ni terjadi apabila ada infection kat saluran kencing. Kat pompuan lebih common, sebab (kalau tak salah aku) saluran kencing pompuan lebih pendek compared to laki.

Ok please bear in mind entry  ni aku tak de google mana2, semua fakta2 berdasarkan pengalaman aku semata2. So kalau ada yang kurang tepat sila bagitau.

Main cause why kena UTI can be:

1.       Kurang menjaga kebersihan peribadi. Tak tukar panty, tak cebok elok2, keadaan toilet tak bersih etc.
2.       Kurang minum air putih.
3.       Selalu tahan kencing

Symptoms:

1.       Kencing tak lawas.
2.       Sakit perut (but actually its sakit kat bhgn bawah area pundi kencing tu)

How to cure:

1.       Pegi klinik dokter akan bagi antibiotic
2.       Minum air putih EXTRA banyak.
3.       Minum Cranberry Juice.

Ni berdasarkan pengalaman aku lah. Sebab, aku pernah kena, and Balqis pun pernah kena. Kat budak2 lagi kita kena berjaga2 sebab kat sekolah tu kita tak tau mcm mana keadaan toiletnyer.Balqis pernah cakap kat skolah tu kalau ia nak kencing ke berak ke dia tahan je tunggu balik rumah.

Tapi dah tahan kencing pun satu hal jugak kan… haihhh…

Kan bagus kalau ada portable toilet.. hahha..

So gitu lah. Buat diri sendiri (kalau pompuan) and yang ada anak pompuan, take extra precaution lah.

OKbai.

12 comments:

balqis said...

mani lambatnya post pasal kidzania borning la baca yang sama

Konot said...

Sabar le...mama baru habis miting..

balqis said...

sekarang dah pkl 3:30 tak post post lagi pasal kidzania iiiiiiissssssshhhhhhh

Konot said...

Ishhhhh mama buat keje hokeyyy...sabau ler...cium kanggg

balqis said...

iiiisssshhhhh cepat laaaaa

Konot said...

Ma kenot post blog here lah. Its during office hour, nanti bos mama marah. Nanti k?

Munie Mustafa said...

my doter pernah jadi UTI juga ..explaination betui dah ...tapi x pernah dengaq pasai minum cranberry juice ..thanks for the info..

in my doter case siap pi buat lab test air kencing dia tapi ok resultnya ..cuma makan antibiotic ngan minum air banyak ja ..la ni dah ok ..alhamdulillah ..

balqis said...

habis yang ma draft tu masa lunch kerrr

Konot said...

Aku pun x ingat mana aku dgr cranberry juice. Rasanya either from kak yah or one of the doctors yg aku jumpa la..

Konot said...

Balqis baby bucuk...wiken ni kita post pasal kidzania k...

balqis said...

ye la ye la iiiiiiiissssssshhhhhh

balqis said...

mani tak jawab punnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...