08 June 2012

Trip to Kidzania

Couple of weeks back, kitorang buat trip to kidzania.

By kitorang I mean aku , kak jah, balqis and sofeya. Mr p ilek.. outstation ke Vietnam dan membeli berkodi2 kain untuk aku.. ai like!

Kitorang pegi time last week of skolah ekceli (and Balqis ponteng skolah). Sebab time start cuti skolah tu kan aku dah start keje baru, so tak boleh nak cuti. Maka sementara aku on a break, bawak la bebudak berjalan.

Dok ingatkan, pegi time skolah, maybe tak ramai sgt org. Rupa2nya… time dekat cuti skolah ni, byk pulak sekolah / tadika buat trip. Adalah dlm 5-6 bas mcm tuh *pengsan*

Tiket utk cuti skolah mmg awal2 dah full.

Tips:

1.       Nak pegi, time awal2 bukak skolah ok kot. Sebab bebudak jarang ponteng time ni. (I mean mak bapak yg bawak bebudak, bukan budak ponteng sekolah sendiri) Kalau dah habis exam, mmg boleh jer ponteng sekolah tapi like I said byk pulak buat trip sbb dah habis exam kan.

2.       Beli tiket awal2 and book online.

Aku ni kan pandai, tak de book tak de haper. Nak pegi Khamis, Rabu tu baru aku google pasal tempat ni. Sekali tgk online ticket booking for Khamis tu dah FULL!. Menggagau aku tepon, tanya if can book thru phone. They said kenot. Adviced me to come beli kat kaunter hari Rabu jugak sbb tiket is fast selling. Takut kalau dtg hari Rabu tu, sekalik habis.. nganga je la kau kat situ.

So Khamis pagi after breakfast kitorang gerak.

Tickets dah purchased so just ambik the wrist tag.





For each kid dia kasik cek CIMB worth 50 kidzos.

Tips :

Kidzos = RM. Macam currency dlm dunia kidzania.




Then masuk2 je kau kena pegi bank untuk cash kan the cek. Bebudak yang buat ye.. bukan mak bapak.

kasik channnn kak jah nak enterpremmm


Dah dapat duit cash, pegi la mana kau nak pegi. Nak jadi customer ke, nak kerja ke.


Tips:

For those yg tak tau, Kidzania ni mcm tempat edutainment for kids. Ada byk kedai dlm tu, where your kid can either be customer or the staff. Kalau jadi customer, kena bayar kidzos to enjoy their services. Kalau jadi staff, budak akan dibayar gaji sbb bekerja.

Contoh, ada beauty salon, Balqis jadi pekerja (tukang buat manicure) and Sofeya jadi customer (hulur tangan kat Balqis untuk di manicure-kan).

Maka Balqis akan dapat gaji, Sofeya kena bayar for the service.

Ada paham?

Memula tu kitorang mcm agak disoriented sikit la dlm tu. Like dono where to go, what to do, how to do.

Tapi the staff are all very helpful and very friendly. SANGAT. And they are all very child friendly. Rasanya mmg dah part of the job and they are all very well trained lah.

In fact kalau age 8 years and above, kau boleh lepas je anak kau main sendiri. Ada lounge for parents to lepak. Tapi sbb Sofeya ada, aku tak lepas la.

Makan, minum, tempat solat semua ada disediakan. So kalau nak duduk situ pagi sampai petang pun x de hal. (We sampai at 10am and balik at 4pm!)

Ok so enjoy the photos below, in no particular order.

Balqis tgh mintak keje kat poslaju..hehhe


diorang kena pegi collect parcels kat few stops..


buat burger!


 ni paling comel!!! lawa je kuku sofeya kena cat... pas tu balik rumah jenuh aku kena beli nail polish remover!


sofeya as dentist. paling kecik! look at the white jacket tu sampai ke kaki! haha


aku ambik gambar dari luar je.. tak boleh masuk


so so so extremely cute!


balqis si pembaca berita.. hehhe.


pakai blazer lawa2 sketttt


anddd... action!! eh action ke? ntah!

Actually banyak lagi tempat diornag tried, tapi x byk pulak gambar ambik sbb mostly parents x masuk. Ada gambar that we bought, tapi lupa nak download the softcopy.

Nanti dah download ai apdate ye?

Pegi la bawak anak2 ke sini.. berbaloi2 i tell you!

9 comments:

balqis said...

yahooooo mama post kidzania tapi yang rugi ma tak dapat masuk hospital tu kan bbbbbeeeesssssttt ggggiiiillllaaaaaaa

Konot said...

Yer mak encik.... Next time mama nak ikot jugak masuk spital tu!

balqis said...

mana voley DEBAB

Norhani Abdul Rahman said...

comelnyeee...balqish! maklong sangat suka tengok gambar balqish, macam dah boleh kerja!, oklah kirim salam kat cukpiah and kak jah and daddy!..bye konot!! and cuklong qish!!

Konot said...

Kami kat melaka ni mak long!

Unaizah said...

Tak penah sampai lg tempat ni tp dah byk kali baca about it. Rasanya budak-budak yg dah besar lebih enjoy di situ compared dgn budak-budak kecik.

Konot said...

Yup true unaizah, yg besar baya balqis tu mmg akan enjoy.. kecik2 tak enjoy sgt..

Linda said...

Bestnyaaa!!

how much per pax?

Konot said...

Linda, for kids below 4 y.o and adults is rm35. 4 yo to 12 yo rm55. Berbaloi baloi!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...