05 June 2012

Rezeki tu ada kat mana2, janji usaha, bukan memaksa!

Ni kisah sebenar, bukan drama. Sebelum aku update benda2 lain yang banyak tertangguh, baik aku citer pasal ni dulu sementara masih hangat di pasaran

Adik ipar aku ada cerita recently, kawan dia ajak masuk Premium Beautiful. Dia tanya pendapat aku dgn mr p.

We just said what we think is right lah. Which were

1.       Buat MLM bukan sebab nak cepat kaya. There is no short cut nak kaya. Buat keje apa pun memang perlu usaha and bijak untuk dpt duit.

2.       Buat MLM perlu bijak and takes a lot of courage, tebalkan muka nak approach orang. I cannot do that. But that does not mean other people cant. Ramai je org kaya dlm MLM ni. I’m not saying its wrong or right. Im just saying that tak semua orang boleh buat benda ni.

3.       Some people, bila dah berjaya, diorang tend to menunjuk, belagak and lupa diri. Tak semua lah, tapi kebanyakannya memang akan show off sikit sebanyak. Maybe sebab diorang perlu buat mcm tu untuk menarik lebih ramai org join diorang.

After some thoughts, adik ipar aku tak jadi join.

Anyway, I dono exactly how my SIL and her fren ni janji. Katanya (SIL) kawan dia bagi free trial dulu the PB tu. Tapi tak pulak dinyatakan berapa lama boleh try. Cuma bila adik ipar aku kata tak de kesan, kawan dia ni suruh try lagi for few weeks.

Ok fine.

Then last Saturday mlm, suddenly kawan dia ni, with other 3 people, uplines dia gamaknyer, main redah dtg jek rumah mertua aku.

Kitorang yg lain x masuk campur la. Adik2 ipar aku (Shikin and Angah) yang dah men-try PB ni yg duduk mendengar explanation org2 Premium Beautiful ni.

Aku dah terasa tak sedap hati. Sebab diorang ni datang dah la tak dijemput. Main redah je rumah orang tgh2 malam sebab nak buat sales. Sungguh tak de adab.

Tapi still, kitorang layan elok. Jamu air, bagi duduk elok2.

Then after some time Shikin naik atas and told us that diorang paksa jugak suruh bayar untuk PB yg konon kasik free trial tu. Shikin argued with them kenapa kena bayar, katanya free trial. Tapi Angah pulak malas nak argue lebih2, and said tak pe bayar je la.

Fine.

Then nak bayar, sesuka kati letak rege RM2.5K.

Shikin argue lagi, kenapa 2.5K. Dulu kata ada diskaun.

Besa la, memula pujuk nak masuk, mcm2 janji manis kan. Skang bila dah tak nak masuk, terus letak rege suruh bayar sesuka hati.

After much debate, diorang agreed harga jual is RM2366.

Ok fine.

Nak bayar mlm tu jugak. Mati2 nak duit malam tu jugak. Angah kata dia tak de cash. Siapa yang nak ada cash ribu2 dlm tgn kan? Org zaman batu je kot.

They said ok tak pe bagi cek.

Angah siap nak tulis cek, then they changed their mind. Nak jugak cash mlm tu jugak.

Sangat pushy mcm nak mati. Siap tanya Angah brapa cash ada skang? Angah said dlm RM500 je.

They said ok tak pe bagi dulu RM500.

Then they said jom pegi ATM skang, kuarkan cash skang.

Angah dah hangin. Anak dia pulak (5 mths old) tgh melalak nak susu.

Angah said nicely again takkan nak kuar mlm2 ni pegi ATM.

They said lagik ok tak pe esok pepagi dlm kol 5-6 pagi camtu pegi ATM kuarkan duit.

Hoiiiiii!!!!

Apesal mcm pushy and desperate sgt nak duit ni?

Masa ni aku, mr p, MIL ada kat atas. Tetiba aku dgr Angah dah menjerit2 kat bawah marahkan diorang. Terus kitorang semua turun la tengok apa dah jadi.

Habis masa ni semua masuk campur.

Pastu mr p halau semorang (kitorang la) suruh diam.

Ok di bawah aku taruk the dialog je. Korang baca lah sendiri.

Untuk senang citer, berikut adalah watak terbabit

RED = mr p
BLUE = Ali (bukan nama sebenar)
GREEN = Aminah (bukan nama sebenar)
PURPLE = Zaleha (bukan nama sebenar)

 “apa issue skang ni?”

“Kitorang tak boleh nak accept cek. Sebab nak rolling duit. Lagipun takut cek tendang”

 “Come on la.. be considerate sikit. You are a doctor kan? Anak dia tgh menangis nak susu takkan nak pegi ATM jugak mlm2 ni. Apa salah bagi cek? Duit jugak tu. Kita ni orang melayu bro.. jgn la buat mcm ni”

“Sebab kita org melayu la kita TAK BOLEH pegang pada janji” << mcm bodo tak ayat?

“What do you mean? How can you do business when you don’t trust your customer? Skang ni you datang rumah I, and you don’t trust us. Kita kenal each family dah lama la..takkan nak tipu”

“Family is family, business is business” << mmg dasar mata duitan sanggup buang family sebab duit

“I kenal budak ni (tunjuk kat Nadia (bukan nama sebenar) kawan shikin) since dia kecik lagi tau tak. Nak tipu mcm mana pun. Kalau u tak percaya sgt skang ni u ambik the cek, u ambik balik brg balik. Kalau the cek lepas, u return balik the barang.Fair enough kan? Ataupun u ambik je la brg tu sekali dgn cek, tak payah return balik barang tu.”

“Skang ni kalau tak nak, patut kena return balik dlm 3 hari.”

“Ok fine I tak nak argue apa u janji dgn dia.”

“Brg ni undergarment, mana boleh try and return balik” << aih tadi cakap boleh return within 3 days?

“You pun kenapa tetiba turun masuk campur”

“Habis tu dah adik I menjerit2 kat bawah takkan I nak duduk diam. Takkan I tak nak tolong”

“Oh kalau I, I biar je adik I handle sendiri”

“Then you are not a good brother la. Now dia dah bagi cek nak bayar, u just take the cek”

“Ok we’ll take the cek. Lets hope the cek doesn’t get returned.”

“I give you my gerenti. Kalau cek tu return u cari I, I give you cash”

At the same time, Jaja (adik mr p) pun turun jugak bagi balik the PB tu. Masih basah sbb baru basuh. Bila bagi the PB kat Zaleha (yang tgh pegang baby), she said

“Kong ajar eh.. bagi balik basah2, kau siap.. aku ingat kau!” << sebelah tangan pegang baby, sebelah tangan tunjuk2 kat adik ipar aku. Boleh??

Aku tak nak argue sgt pasal the trial free period tu etc sbb I dono what has been promised. What I can think of, kdg2 org nak menjual ni bagi janji yg bukan2. Tapi aku mcm heran la, kejap kata trial 3 hari, kejap kata ni undergarment tak boleh nak try2.

Mana satu ni?

Few things la aku nak highlight.

1.       Sangat bangga dgn mr p sebab dia pandai handle the situation in a very diplomatic way. Kalau ikut kitorang yang pompuan2 ni, mmg dah emo dah. Aku tgk muka m p masih maintain cool lagi and boleh argue rationally.

2.       Sangat frustrated dengan mentality these Hai-O Premium Beautiful people.

a.       Main redah rumah org tengah malam semata nak buat sales?
b.      Inconsiderate langsung, sampai mintak2 duit mcm gaya ah long.
c.       Tak peduli if what you do gonna destroy the family / friends relationship.

Yang penting dapat duit!

Yang buat Angah hangin, apart from push2 nak duit, is sebab diorang ni mcm pandang rendah kat Angah. Adik ipar aku ni, running her own business. Trade brg from Mekah mcm air zam zam, jubah etc.

So these Hai-O people ni dok kata kat Angah

“r u sure what you do ni boleh menjana pendapatan sebanyak kitorang?”

Sebab tu, diorang tak nak terima cek sbb ingat Angah ni tak de duit gamaknyer.

Halo, adik ipar aku tu byk duit hokey. Tak de utang tahu!

Typical MLM punya people la. You people think that what you do is the best. Korang ingat kerjaya MLM ni la yang boleh jana pendapatan paling byk kan? Keje makan gaji ni apa la sangat kan?

Dengar sini baik2.

Nak cari rezeki tu banyak cara. Depends on what you love to do, depends on what you want in life. Kalau kau berjaya in MLM, good for you. Tapi tak semua org boleh buat MLM. Some people lebih suka keje makan gaji sebab ada stability. Some people suka jadi academician sbb of the satisfaction. Some people like to run their own business because they love the challenge.

Rezeki and success is not only measured in money. Jadi housewife, walau tak generate any money, tapi tetap menyumbangkan rezeki dlm family. Time tu rezeki jugak what? Housewife spent time and effort at home taking care of the house and kids so the husband can focus on menjana pendapatan keluarga (money).

Yang aku tak suka the MLM people, one of the ways to tarik org join, they will say “sampai bila u nak makan gaji, berapa byk sgt u boleh dapat?" Financial freedom, bla bla bla”

Yes duit tu penting. Tapi tolong la jangan merendahkan kerjaya orang lain boleh tak?

And Zaleha tu, dia pernah taruk status kat FB something like this

“Bawak BMW dipandang megah. Hari ni bawak myvi, terasa miskin. Mcm mana la agaknya perasaan org2 yg bwk kereta kecik (or miskin) ni”

OMG!

Kau bawak BMW, I donch care

But why do you have to insult org yg bawak Myvi?

Please lah.. kau dah kaya, Alhamdulillah kau happy dgn rezeki kau. Tapi jangan merendah kan orang. Maybe orang tu happy dgn apa yg dia ada.

Tak salah nak buat business MLM.

Tapi jangan sampai memaksa orang.

Jangan sampai putus relationship semata2 duit.

11 comments:

Norhani Abdul Rahman said...

main redah rumah orang macam tu..tak lama la tu buat bisness macam tu..bengong betui

Konot said...

Bengong sgt kannnnn

Linda said...

Ya Tuhan..! Macam ni punya orang pun ada ka?

Kalo aku, aku rendam lagi PB tu dalam air jamban, pastu lempar je kat muka Zaleha (bukan nama sebenar)...kuang ajaq!

Konot said...

Miahahhahaha...air jamban tu.paling best!! Or i shud've hidang air.jamban je kat diorang eh? Kes kes kes

Munie Mustafa said...

gila pushy ...patut la depa gila2 kaya ..aku kadang2 saja add geng2 PB ni ..dok tengok la gaya depa buat sales ngan dok menunjuk brg2 depa + vacation ...aku observe ja ..

Konot said...

Sangat pushy. Mmg depa kaya. Misi diorang nak dpt duit je munie..kawan ke family ke belakang kira!

Maharani said...

giler desperate. sebab tu la ai pun takut nak terima pelawaan diorg2 ni untuk jumpa ker free trial ker. pushy sebab terdesak nak duit untuk bayar loan bank la tu.

eh! salam kenal.

Konot said...

Salam kenal! Thk you for reading! Haaa ye la kot kan, desperate nak bayar bank loan.. tapi berlagak kaya. Tu yg nyampah!

aishah said...

wahh.. geramnye baca. Aku mmg dah lama anti-mlm..

Konot said...

Geram kan aishah..kalau mr p tak suruh diam rasanya dah gaduh tarik2 rambut kot masa tu.. hahha

Nana Farhanna said...

found ur blog masa tgk tgk pasal PB n konco-konconya.. dasat.. tgk cara pn dh pelik..

dasat ek dorg buat smpi mcm tu.. gile kot.. mcm xbukan manusia lg dh.. mcm syaitan dh kaburkn mata dgn duit je.. mcm dh hilang pertimbangan je dorg tu..

mm.. apa la nak kaya sgt.. smakin kaya, smakin mengejar dunia, kita xsedar kita smakin jauh dri Allah.. tmbh lg paksa org, pndg rendah org lain..nauzubillah.. baik buat keje yg halal.. bkn menipu n jual brg harga xmunasabah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...