21 June 2012

Penjimatan duit

How do you save money?

Kalau org keje makan gaji mcm aku maybe you save on mthly basis? Do you allocate certain amount of money to be saved? Simpan kat mana? Tabung Haji? ASB? Insurance?

Masing2 ada cara sendiri.

Mcm aku, everytime dpt gaji, ada certain amt yg aku mmg allocate utk simpan terus. Tak la byk mana, tapi jadik la. Sebab kalau tak simpan, konfemmmmm melayang ntah kemana2 online shopping

Tu satu.

Then at the end of the month, kalau ada lebih, time dpt the next gaji tu, aku transfer siap2 lebihan duit bulan lepas tu utk simpanan. So I know, what I belanja for that particular month memang takkan exceed the gaji.

Tu dua.

Ni lagi satu yang aku terfikir nak buat.

Terfikir baru, belum praktikkan. Tapi Insya Allah akan dipraktikkan soon.

Aku ni ada masalah impulsive buying jugak. Tak pk panjang, ada duit ke tak de, kalau berkenan tu nak jugak. So ada lah few times yang TERbazir duit beli ntah apa2 brg disebabkan hawa napsu.

Pas tu bila fikir2, total duit yg aku beli brg2 tu, kalau simpan pun bagus jugek. Utk kegunaan dimasa hadapan. Time sesak2 ke kan. Sometimes the total amount tu boleh bayar kereta aku utk sebulan, boleh bayar rumah, etc.

So mulai hari ni, what I'm gonna do is, for everything (I will try, ok!) that aku nak spend yang disebabkan hawa napsu semata, aku akan simpan that amount of money, instead of spending it.

Paham tak?

Contoh, tadi aku teringinnnn sangat Starbucks Javachip. *drooling*

Tapi sebab aku tau tu napsu semata (and additional lemakss), maka aku ignore my desire and just simpan the RM15 (more or less).

Another contoh, Jumaat ni aku mcm tingin pegi buat spa. Found a good deal kat area masjid jamek, body massage, body scrub, pedicure, foot lightening, steam bath, only for RM150.

Aku dah siap buat appointment hokey…tskkk!!

Tapi pk pk, tak pe la.. bazir duit. Maka aku akan simpan je la RM150 tu instead of spending it.

Paham??


Maka hari ni saya akan simpan RM165.

Balik rumah kang aku blend la kopi sendiri and sental badan sendiri

*kedekut*

4 comments:

Munie Mustafa said...

menjadi ka kalau buat camni konot ..napsu tu susah sungguh nak bendung terutama online shopping la ..aku yg dok kat kedah ni ..online shoppping la best sikit ..adoiii...

Konot said...

ni yang aku nak try ni. tapi bila pikiaq, kalaua hang berjaya simpan all the amount yg hang nak spend tu.. bila tgk total, mesti syiok and rasa proud of ourselves.. kan kan kannnn...

Munie Mustafa said...

betui tu ..aku ni dok tengah lawan perasaan nak beli handbag baru ..aku tengah lawan sekarang ni ..walaupun aku ada duit ..aku buat donno ja dari beli beg baru ...setakat la ni ok lagi la ..dapat bertahan legaaa...

Norhani Abdul Rahman said...

training tu untuk cuna's spa and body treatment! hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...