26 June 2012

Here we go again, part 2

Part 1 kat sini.

Actually, aku mmg dah jauh hati sgt selepas kejadian haritu. Dia pun x de minta maaf langsung. Sakit hati. So memang ada intention untuk hantar dia balik. Paling2 lama oun aku nak tahan dia is for the next 2 years, sampai aku habis contract.

So the next day tu aku proceed jugak buat medical checkup.

Few days after tu maid mcm dah ok sebenarnya. Tuesday aku call klinik to check the result, and waddayaknow…

Tak lepas, she has HEPATITIS B.

Aku pun tak tau nak describe mcm mana aku rasa masa tu.

Padan muka, nak sangat balik.. mmg balik betul la kau..
Tapi, aku tak mo hantar balik immediately, sapa nak jaga anak aku? Kalau aku nak quit my job pun notice aku 3 bulan..
Tapi, I dono if it’s a good decision nak tahan dia sampai few mths or not. Dono if can or not. Takut berjangkit, lagi haru. Plus I don’t think its our decision when to send her back. Once fomema dah kuar letter suruh balik, memang kena balik.

Aku tahankan the news tak bagitau maid aku lagi. Tunggu weekend. Sebab maid aku ni emo terlebih dose. Buatnyer dia meraung menangis kan pengsan, sapa nak tanggung. At least weekend, aku ada.

So on Saturday, we submitted appeal for re-test. Then we told her (maid). She was okay, kot. Cuma pelik sebab dia tak de sakit apa2. We explained la mcm dia ni carrier jek, but can be contagious so kena hati2.

Explained in detail what we plan to do, for the benefit of both parties.

Dia cuma sedih la, ye la sbb dia ni org susah kan. Mana nak cari duit. Then yg dia sedih sgt takut tak de sapa nak jaga Sofeya. Dia sayang sgt dgn budak tu. Takut kalau bibik baru jaga, kena pukul kang budak tu.

Dhe even said she has few friends yg ada. Volunteered nak train the new bibik dulu how to take care of Sofeya.

Ada la drama nangis sket2.

So now on our plan.

Well kalau ikut MY plan, memang tak lain tak bukan aku confirm akan brenti keje. Tu yg memang I have always wanted to do.

But to mr p, selagi ada alternative lain utk jaga anak2, selagi tu jangan brenti keje.

Ntah la.. frust, tapi cakap laki jgn di bantah..ikut kan jer.

We have few options now. (other than aku brenti keje)

Ambik part time maid (dtg pagi balik petang)
Send kids to nursery. There’s a good nursery (ADNI) kat melawati. A bit expensive but I heard lotsa good reviews.
Move to Shah Alam. Arrangement jaga anak still discussing with in law punya family. But kalau tak de maid, mmg aku nak sgt pindah Shah Alam sebab rumah kecik, senang nak manage.

Eh aku blom citer we got a house in Shah Alam eh? Nanti citer full kat entry lain ye?

So now we are waiting for the result utk re-test. Doctor said, memang confirm takkan lepas. We know that. Cuma skang nak try buy time je.

Skang ni yang menjadi kerisau-an semua org is Sofeya. Balqis is ok. Dah besar and independent. Kau letak mana2 pun, dia ok. Nursery ke, dgn adik ipar aku ke, dgn mertua aku ke, Insya Allah she’ll be ok.

Tapi Sofeya ni yg buat aku susah hati.

Sigh.

Hari2 aku doa, moga Allah permudahkan urusan aku. Moga Allah lembutkan hati Sofeya. Permudahkan urusan bagi sesiapa yang akan menjaga dia kelak.

Korang tolong doakan, ye?

And another favor, kalau korang tau mana nak cari part time maid, yg dtg pagi balik petang. Tak kira la indon ke, local ke, filipino ke, as long as reliable nak jaga budak2. Please let me know ok?



3 comments:

Norhani Abdul Rahman said...

Cuna, cuba tanya Mrs Matthew, ada yang datang rumah dia selalu, kut kut dia boleh jaga budak, or mungkin depa ada kawan2, kakak tu selalu datang rumah Mrs Matthew cuci.

Konot said...

Oh ya ka? Nanti aku tanyakan dgn mrs matthew...mekasih!

Konot said...

Oh ya ka? Nanti aku tanyakan dgn mrs matthew...mekasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...