18 June 2012

Here we go, again…

Maid buat hal, again. Sigh.

Friday night. Maid gosok baju. Sofeya suddenly mengada and marah smorang (nothing new). Then sibuk nak kak ijah.

Aku tau maid aku penat. Seharian jaga Sofeya, sometimes sampai ke malam. I know. I understand. Aku try pujuk Sofeya tak yah kak ijah, meh dok mama je, tak jalan. So aku hantar ler Sofeya kat kak ijah, and let me tak over gosok baju.

Niat aku, nak tolong dia. Hey afterall, its my house. So kalau aku tetiba rajin nak gosok baju ke, nak basuh bilik air ke, sukati aku lah kan?

Tetiba maid aku ni terasa la pulak….

Merajuk ingat aku marahkan dia.

BILA MASA????

Memang aku tgh marah, tapi aku marahkan anak aku. ANAK AKU!! Yang kau nak terasa tak pasal2 ni kenapa?

Dia kata “esok tak payah buat permit la, lepas raya kak ijah nak balik”

Kau sentap ke??????

Aku ni, dah memang sejak azali menahan sabar dgn maid, terus meletup la…Menggigil2 badan aku tahan marah. Kau tak pk kan, susah payah aku nak legalize kau, lepas kena tipu dgn agent dulu. Pukul 3-4 pagi pegi kedutaan, beratur, berhimpit bersesak.

Yang kau tau nak ikut kepala kau, ingat kau sorang je ada hati nak kena jaga kan?

Tolong sedar diri, kau tu cari rezeki. Aku ni pun cari rezeki jugak. Have some respect for people.

Kau nak balik? Boleh balik. Tak de dah aku nak suruh kau stay skang ni.

Patutnyer Sabtu tu, nak pegi buat medical. Almost final stage dah legalize dia. So bila dah mcm ni, mmg aku hangin sesgt. Nak je aku koyakkan borang fomema tu and baling depan muka dia. 

Tapi mr p menyabarkan aku. Mr p said mcm mana pun setelkan jugak permit ni. Takkan nak duduk sini for the next few mths tak de permit. Kang kena tangkap masuk jel, aku jugak susah, Kalau ko sorang masuk jel mmg aku tak pedulik. Tapi ni dgn laki aku skali masuk jel, dah satu hal.

Esok pagi  aku bawak medical checkup mcm biasa. Maid acted mcm biasa dgn anak2 aku. Cuma dgn aku tak berapa nak bercakap. Lantak.

So for the past wiken, mmg hazab aku dok rumah nak ngadap muka dia. Ntah la, aku rasa there are times yang maid mcm nak berbaik. Tapi aku ni sendiri, yang dah memang jauh hati sgt2 dgn perangai dia.

Sometimes aku pk, aku tahankan karenah maid ni sbb dia sorang je yg boleh tahan dgn perangai sofeya. Tapi, on the other hand, maid ni jugak la yg spoilkan sofeya.

Korang imagine, everytime sofeya melalak sbb tak dpt something, dia akan cari maid sbb she knows maid wil give her what she wants.

Contoh.

1.       Sofeya makan roti cekelat, dah habis tu pegi lap kat lengan baju aku. I said “jgn lap kat baju mama, kotor la, lap tgn kat tisu” As expected, Sofeya marah la sbb tak leh buat apa dia nak. And you know what my maid said “ok tak pe, sini lap kat baju kak ijah, baju kak ijah tak pe!”

2.       Sofeye belasah balqis (for whatever reason). Bila balqis marah sofeya, MAID MARAHKAN BALQIS balik, boleh? Katanya “biarla adik pukul, adik kan kecik lagi, kak ijah pun selalu kena pukul dgn adik”

Haishhhhh… paham tak maksud aku???

Cukup kot 2 contoh. Bagi lebih2 kang aku yg sakit jantung kat sini baca balik…

So…haih, ntah la aku betul2 buntu nak buat mcm mana.

Of course benda pertama yang aku cakap kat mr p, let me resign and take care of the kids. Tapi idea tu ditolak mentah2.

Nak pujuk maid suruh stay, almost impossible.

Nak ambik maid lain, aku takut, tak tahan dgn sofeya, didera nya budak tu. Better aku letak nursery, at least ramai org, IF anything were to happen, ada ramai org. Compared to Sofeya alone in the house with another maid, aku agak sangsi.

Mr p said hantar pegi sekolah. Aku tak agree, pasal Sofeya mcm dah troma dgn perkataan sekolah. Then at school, dia mcm kena disiplin. Which dia tak berapa suka sgt. So I told mr p, better kita hantar nursery dulu, get her used to socialize and being independent, then next year boleh pegi sekolah.

So far, this is my preferred option. Preferred, but I dono if it’s the best or not.

Aku cam sedih la, (relates to my previous post) coz I got no close family members yang boleh di harap nak menjaga anak2 aku. Mak bapak aku mmg jauh sekali la. Diorang lagi rela bersusah payah berpenat lelah buat kerja lain than menjaga anak2 aku.

Anak2 aku je kot.. kalau anak2 kakak aku yg lain aku rasa ok je. Mcm dulu kakak aku kat aussie mintak tlg mak aku dtg for 3 weeks jaga anak dia… wahh sangguppp mak aku tinggalkan keje and bapak aku semata2 nak jaga cucu kesayangan.

Tapi bila aku mintak tlg jaga kejap…mcm2 alasan.

Tapi bila aku suarakan dulu aku nak brenti keje, bising pulak mak bapak aku. Takut gamaknyer aku mintak duit diorang. Tapi tak nak tlg jaga anak2 aku. Habis tu nak suruh aku keje cari2 duit and jadi workaholic mcm diorang and abaikan anak2 la kot gamaknyer…

Mmg jauh hati la aku. Sebab tu aku rasa mcm tak de sapa yg boleh diharap pun.Biar le aku susah payah sendiri pun. Bukan ada sapa nak tolong.

My preferred option, is still resigning and be a full time housewife. Skang ni the only thing that is stopping me from that is mr p jek. Once dia bagi greenlight, mmg skang ni jugak aku tender resignation.

Penat dah aku, memikirkan masalah sapa nak jaga anak.

Aku ni mak diorang, aku la kena jaga diorang. Apesal pulak kena susah payah pk sapa nak jaga anak aku kan??

Hari2 aku doa mintak Allah lembutkan hati Sofeya. Moga mudah sikit mendengar kata. Hari2 jugak aku doa mintak Allah bukak kan hati mr p bagi aku resign duduk rumah jaga anak2.

Walaupun nampak gaya mcm aku sonok dok lompat keje sana sini, tapi deep inside I still want to raise my kids on my own.

This is why aku tak nak beranak lagi sebab I am not capable of taking care of my own children. Setakat bagi duit je, apa kes?

Why bother nak beranak banyak2 pas tu bagi org lain jaga.

4 comments:

Konot said...

Itu la, mlm tu kalau ikut hantu dlm badan, dah baling dah seterika kat muka dia. Geram btul. Mmg i tak heran la nape ada maid yang teruk kena dera. Habis perangai pun tak reti bersyukur!!

hadiaz said...

Berenti keje is not the best decision, that's why when we have time we need to spend a quality time with them,watching tv, chatting,mengaji quran etc together, even I always bring them to ofis to accompany me if I need to finish my work after wrkg hours.don't think so deep about peel anak, itu ujian allah, sabar,doa,tawakkal,be soft,jgn kutuk dia,puji je memanjang walau teruk mcm mana pun.insyaallah,ada perubahan nanti.psl bibik tu akak ada 4 org, 2 lari after tmt guarantee, 1 dah byr agen,x nak mai, burn je rm4k,ngan ejen2 lesap n 1 ok,tp x de permit, musim2 6p ni,pk2 let go je lah.last hantar skolah,hr2 berguling,siap terjun kete lg,tp akak doa,solat hajat,minum air yasin,tgh mlm bgn gosok ubun2 baca rabbi habli minas solihin, 3 bulan ok,kalau nk pk lalu ke hari2 berperang ngan dia ...tp alhamdulillah,doa ibu ni insyaallah makbul.

Konot said...

salam kak hadiaz... thank you so much on your comment! i really appreciate it. insya allah, saya akan terus usaha and doa as what you suggest. thks again ye!

hadiaz said...

Welcome.teruskan usaha,tabahkan hati,sabar dan doa.insyaallah, Allah permudahkan.amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...