15 June 2012

Anak sulung vs anak bongsu.

Aku ni anak bongsu, and I’m not proud to say that, aku ni mmg dulu2 ada sedikit spoilt. Dah la spoil, mmg haram tak boleh harap nak buat apa. Masak, basuh, kemas… YILEK!

Sampai aku kawin kot, baru la ada kesedaran sivik. Baru nak terkedek2 belajar masak, jaga rumahtangga sendiri.

(Tapi skang ni ada maid, maka mcm kan jadi pemalas balik jer gamaknyer)

Aku rasa sampai ke besar ni la, mmg mak bapak aku tak harap aku buat apa2. Apa2 memang harap kat kakak2 aku yg lain.

Hebat tak jadi anak bongsu? Hiksss…

Lagi satu aku ingat, masa aku umur 17 tahun (yes dah form 5). Balik skolah, aku tau makanan dah tersedia. Nak harap aku masak sendiri, kirim salam!!

Time ada maid ok lah.. time2 tak de maid, I remembered kak ani (kakak sulung aku) akan balik from ofis (kat melawati jugak je pun), masak lunch utk aku, (semata mata hokeyyyy) then pegi ofis balik.

Perghhh.. begitu lah layanan nya menjadi anak bongsu ye puan2…

Tapi ada jugak tak bestnyer jadi anak bongsu ni. Dah nama anak bongsu kan, so normally by the time mak kita beranak kat kita, mostly dah 30++. So sila calculate, by the time aku kawin, beranak, mak aku dah 55-60.

Dah tak larat nak jaga cucu uolls.

That explains why mak bapak aku tak menjaga anak2 aku.


But different dengan anak sulung.

Anak sulung ni, kebanyakan yg aku tengok, mmg parents akan sibuk nak jaga cucu. Especially cucu sulung la kan. Mcm anak2 kak ani dulu, parents aku siap bawak outstation, boleh tidur skali dgn mak bapak aku.

Anak haku? Ko letak sejam kat rumah parents aku, konfemmmm troma org tua tu!

So jadi anak sulung ni ada kelebihan jugak. Mcm kawan2 aku ramai anak sulung, kebanyakan aku tgk mmg anak2 diorang rapat dgn grandparents. So kau nak pegi bercuti, hanimun, tak de masalah.

Jadi anak sulung ni mmg sejak azali ada sifat tanggungjawab yang menebal aku rasa. Mcm contoh kat atas, kak ani akan balik nak masakkan aku lunch. 

Kau hado???

Mekasih kak ani I lap yew.. hang ingat lagi ke dak? Aku ingat lagi woooo..


Anak sulung ni pun tak lokek berbelanja utk family, utk adik2. Byk la contoh kak ani tapi kang korang kata aku nak puji kakak sendiri khennnnn (sebab nak pos anak2 aku kat Canada soh dia jaga sebulan hikss)

Byk la example kawan2 aku. Dpt duit gaji, bagi mak, bagi adik2, bayar duit university adik etc. Mcm mr p sendiri pun anak sulung, so aku tau la mcm mana dia jaga adik2 dia.

Bila first time aku dengar kawan aku cerita dia bayarkan yuran kolej adik dia, I was like “ye ke??? Baiknyer!!” 

She will go like “ye la liana.. sapa lagi nak tanggung.. kena la tolong mak I”

Begitu la tinggi tanggungjawab anak sulung kan..mcm aku ni, dpt gaji, aku pk diri sendiri la khennn.... nak kasik sapa lagi?? Anak2 tu lain cerita la..

So, point aku is.. dulu2 aku rasa aku sorang ni je yg spoil terlebih. Tapi, bila dengar kawan2 aku (yang anak sulung) mengomplen abt their youngest sibling, aku jadi macam.. “lek la korang.. anak bongsu memang mcm tu… sabar je la eh?”

Kah kah kahhhh.. langsung tak membantu!

Dah.. jangan marah2 adik korang tawwww


anak sulung and anak bongsu.

tolong abaikan muka aku yang itam belengas. ni gambar 2 tahun lepas. skang dah pakai tabita dah lawa dahhhhh!!

*nak kena justify sebab muka belengas*

7 comments:

Norhani Abdul Rahman said...

alamak, masa ni kaki aku kecik..cis!!, SEKARANG SUDAH TEMBUN!!

balqis said...

mama hitam legam dulu blek blek

Konot said...

Cisss ngutuk mama!!

balqis said...

bluekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Unaizah said...

Generally anak bongsu & anak sulung macam yg you perihal la tp tak semua mcm tu. By the way, i anak sulung. Eh, cerita sulung & bongsu je...sian anak tengah.

Konot said...

Unaizah, anak tgh ni byk issue...hahaha just kidding!

balqis said...

takde post baru kerrrrrrrrrrrrrrrrrfrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...