16 January 2012

What to do when husband cheats





Kisah orang bercerai berai ni bukan isu baru.


In fact kat Malaysia pun rasanya statistic divorce ni mmg tinggi sgt. Tak sure pulak berapa, malas aku nak google.


Op cos, salah satu sebab utama yang menjurus kepada penceraian is apabila pasangan kita menipu, ada affair dgn pihak ketiga.


Kadang2, benda tak ada apa2 pun, tapi sometimes kita ni cepat melatah and suspect yang bukan2. Maka dari tak de apa2, tapi asyik la gaduh jer, terus ada apa2..


Kang kitaaaaa (isteri) jugak salah kannnn..


Bila benda dah jadi, kita (para isteri) normally takkan boleh berfikir dgn waras. Emosi memang menghantui kepala otak and kita kadang kala boleh bertindak keterlaluan, and sometimes memudaratkan and memalukan diri sendiri.


So, sementara aku masih boleh berfikir dgn waras, aku rasa adalah lebih baik aku share what I think us (para isteri) should do when you suspect your husband is cheating.


*No, mr p is not cheating. Nauzibillah jauhkan la benda2 mcm ni*


1. Jangan melenting.
Jangan tuduh melulu. We dono if they are really cheating or not. Jangan kata lelaki, kita sendiri pun akan marah kalau dituduh buat sesuatu yang kita tak buat. Maybe its just a misunderstanding. So, bawak2 lah bersabar. At least, jangan melenting depan dia.


2. Don't call the other party.
Some people kalau nampak number yang suspicious nanti kita tend to call the number back. Tanya itu ini kat pompuan tu. Buatnyer memang tak de apa2, kita sendiri yang malu. Aku suggest kalau gatal sgt nak call for whatever reason, ask someone else to call. Don't ever call that woman and serang dia. Of course, unless kau dah ada segala bukti yang kukuh, tu lain cerita la.


3. Don't call his friends.
Ni pun same reason as above. Buat malu diri sendiri and malukan suami.


4. Keep on being his wife.
Maksudnya, jangan la kau protes nak sentap2 bagai sampai tak nak masak ke, tak nak layan dia ke. Sebab akan mengeruhkan lagi keadaan. Dia buat salah, tu dia punya pasal. Kita jangan nak balas balik pulak. Sebabnya?? Sebab kakak aku pernah bagitau. "If anything were to happen, we can be rest assured that it is not our fault" Sebab kita dah buat our duty as wife kan?


Other than that, of course la kau byk2 bersabar and doa lah byk2 moga Allah tunjukkan kebenaran. kalau kau duit banyak, sila pegi hire Private Investigator nak check. 


But I always believe, its just a matter of time. Sooner or later Allah mesti tunjukkan kebenaran. Kau usaha and doa je la utk yg terbaik.


Ni tips kalau kau baru suspect ler..kalau kau dah ada bukti yang kukuh ke, or laki nak kawin dua ke, or laki ada affair ke.. tu kena bukak chapter lain pulak.


p/s - to be fair, aku rasa zaman skang ni bukan husband je yg cheats, bini2 org pun dah 2 x 5 je gayanya aku tgk affair sana sini. haihhhh dunia dah sampai akhir zaman...



2 comments:

norhani abdul rahman said...

cuna yang number 2, ada kisah di sebaliknya..hahahaha

Konot said...

no 2 ke no 4 kak ni? aku ingat hang yg cakap mcm tu.. heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...