21 June 2011

Alkisah jiran..

Ada sebuah family baru berpindah kat satu taman perumahan.
Dia beli rumah end lot. Sebelah rumah tu padang tempat budak main2.

Renovate rumah dia omaigod.. tak payah citer.
Tapi sebab rumah kau, duit kau, sukati la kan.

Dari renovate pun aku, eh, jiran sekeliling dah start menyampah.
Pasal taruk mcm kotena lori yg angkut sampah tu sampai separuh jalan.
Tapi tak pe la.. ni time ko. Esok2 time aku, eh, orang lain renovate rumah pulak kau pulak kena bersabar kan..

Pas tu skang rumah dah siap.. ingatkan lega la sket.
Rupanya kereta dia sebesar2 alam sukati nak parking sampai separuh jalan.

Agaknya dia ni dulu tinggal dlm hutan banglo sorang2 kot. Tak biasa berjiran.

Ok la fine.

Ada satu pokok besar kat area taman tu. Memang la byk daun and dahan terjuntai2. Dah nama pokok lama kan. Sepanjang berpuluh tahun aku tinggal sana, eh, area taman perumahan ni wujud, memang dah lama pokok tu ada. Lagipun ada pokok kan bagus, redup sket. Oksigen pun banyak.

Yang aku, eh, jiran sekeliling  paling tak boleh tolerate, org  baru ni PEGI TEBANG POKOK tu.

Oiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Tu bukan gheta benda kau tau tak? Tu hak MPAJ, eh majlis perbandaran tempat tu.

Dah la tebang, dia pi buat padang tu mcm compound rumah dia jek.  Dia sedap jer pi bakar kayu2 pokok tu kat area taman.

Ada jugak org mcm ni eh?

Seriyes aku, eh, jiran sekeliling tak paham.

Boleh tak nak pi report kat majlis perbandaran?

4 comments:

Amy said...

Pi report. Tangkap gambar, email kat MPAJ, eh majlis perbandaran taman perumahan tu :). Org depan rumah aku ni corner lot gak. Bantai tanam pokok tah apa2 dekat kawasan depan rumah aku di mana orang park keta (termasuk laki gua). Bila org sebangsa dgn dia tegur naper wat camtu, bagilah org parking. Dia kata rumah dia corner lot, so kawasan tepi tu dia punya. Gila, kawasan ko dlm pagar je laaa!..yg luar tu kawasan MPSJ yg punya..apa daaa.

Konot said...

org depan rumah kau ni sama species dgn org ni la... tak reti hidup berjiran! i remember ko pernah blog pasal ni kan amy kan?

Fatin Najihah said...

heish, pehal orang tu.. sabar je lah. waiting you dont, take action u go! mana fair cm tu! kan dangerous....

Konot said...

kan atin kan.. bebudak nak main kat taman tu pun dah tak beshhh. byk sgt kayu2 yg dia taruk kat situ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...