09 January 2015

Resepi Kung Pao Chicken

Hari ni angin rajin. Jom kita kongsi resepi.

Tapi ni bukan blog resepi ye. Saya juga bukanlah tukang masak hebat kebabom. Kalau nak try atas risiko sendiri :p


Kung Pao Chicken ni masakan Cina. Aku selalu makan ni kalau pegi Madam Kwan. Mmg mak mertua lalu pun konfem tak perasan kalau hadap lauk ni!

Tapi nak masak sendiri mmg hazab tak reti. My benchmark wajib sama mcm kat Madam Kwan, without the kacang.

Tried few recipes sebelum ni tapi semua leceh, and end up tak sama langsung. Kecewa!


Jadinya semlm, selepas meng-google beberapa resepi, maka aku hentam buat cara sendiri yang rasanya lebih simple and cepat.


Bahan-bahan

Ayam (seeloknya pakai bahagian isi, cepat nak masak, aku pakai ciken wing je potong kecik2)
Cili kering potong 2-3 bhgn
Bawang putih /merah dan halia hiris 
Sos tiram
Sos cili
Kicap pekat
Kicap cair
Garam
Tepung jagung
Minyak masak


Cara-cara

Gaulkan tepung jagung, garam dgn ayam.

Goreng ayam sampai 3/4 masak and ketepikan

Pakai minyak yang sama (kurangkan sket agak2 jgn byk sgt nanti kuah tu minyak je semata), tumis bawang, halia and cili kering.

Masukkan sos cili, sos tiram, kicap pekat and kicap cair.

Agak2 la, aku pun tak reti nak sukat. Asal lebih kurang sama byk je semua.

Masukkan ayam yang dah goreng tadi and masak with the kuah.

Perasakan dgn garam.





90% sama mcm Madam Kwan. Jadik la.

Tapi sbb Madam Kwan punya RM20++ sepinggan maka otomatik aku punya jadi sedap.


Ni punya pasal aku makan 2 kali semlm. 

Cis!


2 comments:

Cik Sar said...

Aku kucuba kerna faveret suamiku ni.. tp tah bila2 la la kan.. sejak2 x de maid ni..aku masak seminggu sekali je.

Norliana Abdul Rahman said...

senang sgt weih.. nanti wiken try pas tu ajak aku makan..tehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...