09 September 2013

Cuti-cuti Jakarta

Assalamualaikum,



Hari ni aku nak citer pasal cuti raya aku ke Jakarta. Ikut hati yang pemalas, memang tak berupdate lah blog ni. Tapi memikirkan nanti Balqis hari2 tanya aku


"Hari ni tak de post baru eh ma? Boring la blog ma niehh"


Pftt.. Fine!


Plus ada few info nak share especially the hotel that we stayed in.


Actually mr p ada urusan business kat sana, and considering cuti sekolah, bawak la sekali kaum keluarga.





Sampai2 terus ke tempat urusan kerja mr p dulu, while kitorang anak beranak duduk japs sini. Masalahnya masing2 tak nak makan minum tapi takkan nak duduk bodo2 kan. Paksa jugak bebudak makan sorang satu donut.. hihi.




Dengan bag2 mengangkut masuk situ. 


Masa duduk kat situ, (its office building and we were there masa org balik kerja) nampak la org2 baru balik ofis, ada yg duduk tgh discuss / meeting, ada yg duduk2 lepak je, sembang2. Ntah la but suddenly I miss my working days. I miss dressing up in office attire. I miss wearing high heels. I miss meetings. I miss lepak2 session with friends....


Sorry ter side story japs..



Habis keje, ambik teksi and terus ke hotel.


Nama hotel : KOSENDA.


Its not 5 star, its actually boutique hotel. Small and cozy

Cantik

Bersih

Layanan bagus

MURAH.

Dekat town and Tanah Abang. (walking distance)


Tak payah citer panjang lebar. Mmg highly recommended. Kalau pegi sana, tayah browse hotel lain.


Sila tengok gambar dulu..










Sampai2 dia kasik welcome drink. Muka iols belengas kepenatan, abaikan.




Saja dengki tau ambik gambar tak de muka. Sapa punya keje ni?









She wants to be in every photo.. fine little missy!!


The room is actually quite small. Memang taraf dia boutique hotel pun. Tapi cukup lah kalau 3 beranak tido situ. Kitorang book 2 bilik. Balqis tido dgn mak mertua aku. But aku mmg btul2 impressed dgn deco and tahap kebersihan dia.




Activity kat sana banyak jalan kaki. The hotel punya location memang strategic. Its like in the middle of town, walking distance ke shopping malls (mcm Plaza Indonesia) and also walking distance ke Tanah Abang. So nak pegi makan, shopping, memang jalan kaki je la. 

Handbag mmg aku tak bawak, kasut pun pakai crocs je. 





Ini semua propa je lebih. Belinya idak ponnnnnn....





Dinner at Sari Ratu. Memang terbaik. First night dinner sini. Plannyer second night pun nak dinner sini jugak. Tapi second night tu aku demam, maka mr p kuar tapaukan McDonalds jek.





Ni second time aku pegi Jakarta and first time aku pegi Tanah Abang. Dengar cerita, kat sini baju murah2. So berkobar2 la aku pasang angan2 nak beli berkodi2 baju.  

I have no idea how the place is like. I know its not gonna be like KLCC or Pavi, tapi harapannya supaya jangan la mcm Jalan TAR.

Mr p kata, lebih kurang cam Pertama Complex. Ok lah kot. I can tahan Pertama Complex!



And he was right, well, 50% of it!


Tanah Abang ni mcm ada byk blok. Kebetulan time pegi cuti raya, so few blocks masih tutup. Blok yg bukak pun, tak semua kedai yg bukak.

Memula pegi blok B. Jual baju pompuan. blouse, dress, etc. Boleh tahan lagik. Sebab kedai byk tutup dari bukak. And it was weekdays, so mmg tak berapa ramai orang.


Selesai kat situ, mak mertua aku nak cari kain. Pegi blok G. 
Menapak tengah panas punya la jauh and hazab. (Actually not that far, tapi sbb panas and sesak so it felt so jauh). Blok tu pulak nak pegi kedai mcm kena naik this one staircase yg tinggi, cross satu longkang besar yang penuh dgn sampah.

Kat sini mmg ramai orang and bau busuk ya amat. Dgn anak2 berkepit. Sampai je kat kedai yang pertama, terus mr p cakap kat mak dia


"Beli kat sini je la mak, tak yah pegi kedai lain dah"


Sofeya pun masa tu dah tertidur2 atas pangku aku. Kalau la diorang (mr p and mak mertua aku) nak pegi kedai lain pun, aku tak sanggup dah.


Tu yang terus demam!


I is terkejut. Camni rupanya Brother Land. Told myself, nevermind la konot. Kalau camni nak bershopping baju, kau tunggu je la Isetan or Jusco sale.



Nasihat aku, kalau nak pegi, toksah la bawak bebudak. 



Sekian cerita Tanah Abang. Meh sambung citer hotel yang best.






Breakfast memang kat hotel. Believe it or not the rate yg kitorang bayar tu (RM200++ kot kalau x salah) is including breakfast for 2. Sofeya cuma bayar 50% off which is belas2 ringgit je kalau convert.





A bit blur. Abaikan.


Makanan dia tak de la mcm buffet bagai kat hotel besar. Dia kasik menu, ko pilih la apa yg ada for breakfast. Tapi ok la.. simple2 dish for breakfast. Ada western and also local.

Perut aku, dapat nasi goreng pun dah happy!






Mak mertua aku order avocado juice. Second day, diorang kasik camni. Comel sangat.


The staff kat sana pun friendly.


Next time I'm going there, definitely akan stay kat sini. 



Eh.. ada ke next time?













6 comments:

Nas said...

Menarik..insyaallah kalau pergi sana nk try hotel ni lah.. Salam berkenalan ^_^

Norliana Abdul Rahman said...

yup must try tau! :)

thks for visiting.. salam kenal :)

Norlida Mohd Nor said...

Hotel kat Jakarta so far mmg tahap kebersihan terjamin dan deco mmg 1st class cuma huhuhuhuhu aku tak sanggup nak tgk surrounding kat luar..... Alhamdulillah... aku org Malaysia.... Aku nak stori skit... Masa 2nd trip pi Jakarta...we choose to stay at Mangga Dua...senang sbb walking distance... Tp sebelah hotel aku tuh kawasan setinggan.... and sure ada longkang besar...Ntah laa pi Mangga Dua baik ajer aku gi shopping kat Jusco or Alamanda...hahahahaha... Tak sanggup beb... Nasib baik tak bawak bebudak...Kalo x entahlah.... For sure dorang x enjoy langsung! Korang bayangkan lah sendiri camana.... Aku tak nak citer laa tp for me mmg bad experinece.... Bandung Ok lagik... Mungkin aku kn duk kat 5 star hotel kot baru besh..... Tanah Abang tuh aku rasa sama ajer mcm kat Masjid India..... Takde yg besh pun.... Cuma aku ada laa beli kain telekung yg amat murah...itu ajer... The rest aku rasa ok laa kot.... Macet lagik satu....Mmg aku x suker.... Sekian

Norliana Abdul Rahman said...

hahahah aku pun dah tak sanggup dot!

Emy Omar said...

Salam kenal..saya pun baru jalan-jalan ke Jakarta.On the way back from Bandung.Overnite kat Jakarta 1 malam.Teringin nak tengok Tanah Abang yang orang selalu ceritakan..tapi serious takkan ada kali kedua untuk saya ke tanah abangkot.orang ramai sesak dan mcm awak ckp macam2 bau ada kan huhuhu

Norliana Abdul Rahman said...

salam kenal emy :)

yup exactly kannn... huhuh.. kita shopping kat isetan je la kot eh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...