19 September 2013

Aku, dia dan ikan..

Assalamualaikum,


Haritu, kemain citer masuk magazine RAPI ruangan resepi. Mesti korang ingat aku pandai masak. Plak tuh dlm blog kekdg yo o o share resepi.



INI SEMUA POYOOO!!!



Aku pandai masak? No lah. Biasa2 je. Takat makan sendiri, makan family, Insya Allah lepas. Tapi, nak masak utk ramai2, i.e lebih dari 2 family, mmg aku fail. Itu jawabnya mmg aku panggil katering jek. Lebih cepat, mudah dan selamat!


Tapi kalau korang nak tau, (kalau nak tau lah, tak nak tak pe, sbb aku nak citer jugak miahahha) aku mmg fail bab nak siang ikan.


Alasan pertama, sbb mr p tak makan sgt ikan. So agak kurang prektis disitu. Ikan yang dia makan pun cuma ikan bilis (pejadah plak nak siang ikan bilis kan), ikan salmon, and ikan dory. Semua jenis yg tak de tulang and beli siap dah potong comel.


Alasan kedua, sbb first time aku siang ikan dulu, (dulu2, long long time ago, in a galaxy far far awayyyy) the ikan almost berkecai!


Since then, and termasuk alasan pertama, mmg aku jarang masak ikan. Kalau aku teringin sgt makan ikan, I would buy ikan tenggiri yang siap potong block tuh. Why specific ikan tenggiri.. errr.. sebab.. sebab.. alasan ketiga adalah.. aku tak kenal nama ikan. 


-____-



Sekali tuh, aku pegi pasar. Nak beli ikan. So aku main ambik je ikan yg block2 tuh, assuming its tenggiri. Dah ambik, bayar, and blah.


Then the girl (yg jual ikan) kejar aku, sbb aku lupa nak ambik balance


"Akak!!! akak yg beli IKAN SENANGIN tadi kan?" sambil hulur balance


Aku dlm hati


eh? senangin?  ohhhh !!!! demn... betul ke aku? kang salah malu weiiiii.. 


Tapi buat je la muka konfiden


"ha ye....time kasih ye dik"



Tanpa tgk balance, aku terus blah. Dah jauh sket, baru check.. fuhh.. selamat.. btul rupanya! Hikhik




Tu kisah tak kenal ikan...


Ni semalam, konon teringin makan ikan goreng dgn kuah masak kicap. So beli la ikan ni




Sebenarnya mmg nak cari ikan tenggiri jugak. Tapi tak de. So ikan selar pun jadi lah. 

(fuyoh I kenal the ikan kottt! hahahah)


Aku tanya kat kedai tu

"Boleh siang x?"


Brader tu boleh buat muka kat aku mcm nak kata eh ni pun ko tatau siang ke???


Mereng keraput brengset btul!


Fine!


Maka terpaksa lah aku siang sendiri ikan tuh.

Tak de pulak ambik gambar selepas. Tapi ok la kot. Masih ada rupa ikan. Kira lulus lah second class upper.


But, I think I will stick to tenggiri lah next time!




KLIK HERE : EPHYRA PROMO

6 comments:

Alfian Abdul Halin said...

aku selalu beli ikan, suruh penjual tu terus siang. bukan pasal tak tau, tapi pasal malas. and dia orang pon by default provide servis tu.
asal itu orang takde provide itu serbis? Ke ko beli kat Tesco ?

Norliana Abdul Rahman said...

aku beli kat kedai runcit bawha rumah aku ni ha. hampeh btul la. len kali baik la aku beli kat tesco jek

Anonymous said...

Ha'ah cpk...semua kedai runcit kat area rumah akak ni pun provide service siang ikan...dia siap tanya lg...nk siang ke kak? Hihi...bkn x reti...tp tulah...malas nnt tong sampah busuk...lalat lg...padahal....mmg malas nk siang....hihi

Norliana Abdul Rahman said...

ha betol!!! tong sampah busuk tu lagi satu hal malas nak layan...

Haris Zuhaina said...

Nnt nak siang ikan, gn gunting, lagi selamat dr korek gn jari, cos kureng bersih ,tak nampak kat perut tu. guna gunting dari insang terus gunting sepanjang perut bawah dia... :) ekor gunting biaq kontot, mulut pun gunting jg..
:)

Norliana Abdul Rahman said...

wah thank you so much for the tips!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...