18 April 2013

Melbourne 2013 Part 4

Baik lah mari kita sambung cerita.

Sebelum sampai cuti sekolah bulan 5 ni adalah lebih baik kita habiskan cerita cuti sekolah bulan 3, tak gitu?



Mari ambik chips and duduk dendiam baca blog.


On Khamis, we went to Phillip Islands. Actually was very last minute plan. Rabu tu baru confirm booking. Rabu jugak lah baru booking kereta sewa. 



Nasib ada lagi. Sebab weekend tu long holiday. Jumaat was Good Friday and Monday was Easter.

So we bertolak on Khamis lepas lunch. Kitorang bertolak dulu, sbb kak yah and hubby masih kerja. Nasib la mr p ni pandai sket jalan berpandukan Waze. 

Malam tu baru kak yah sampai.



Kiranya first day tu tak de menda sangat buat. Weather pulak sejuk ya ampun. Duduk makan dirumah adalah lebih afdhal...



We stayed here for 4 days 3 nights. Aku sum up the trip kat sini je lah ye. Overall tak la byk sgt activity sbb alih2 pun ke situ jugak kan. 

Tapi yg best kat Phillip Island ni (and the place that we stayed) is that everyplace is just walking distance. Tempat yg kitorang tinggal dulu (refer this post) memang lawa kedebabom but nak pegi park, pegi beach or kedai2 kena drive.

This time, the place was okay. Cheaper and paling penting kau nak pegi kedai, park or beach, semua boleh jalan kaki jek.


Plus our activities kat sini mmg rest and relax je. Banyak bawak budak2 jalan main2 kat park and beach. Time makan pegi makan, time tido balik tido. Hehe.


Makan

Breakfast as usual, either roti or cereal je la. Mana pulak nak cari nasi lemak and roti canai khenn...

Lunch, either we buy fish and chips.. or sometimes aku goreng jek nasi kat rumah. Kak yah bawak brg2 nak masak so agak senang disitu.

Dinner, we buy lauk2 and masak nasi kat rumah. Rupanya, ada satu restoran halal kat situ.


sila hafal nama.. next time korang pegi tak yah susah bawak brg nak masak.


Maybe baru kot tempat ni. Sbb kakak aku yg selalu pegi pun boleh tak tahu ada restoran ni. Dia susah payah la bawak segala daging and ayam nak masak.

Dah nampak ada ni, she said "aku simpan balik je la daging dgn ayam ni, kita beli je la"


Nasi mmg masak kat rumah. Kebetulan periuk nasi pun ader. Tinggal bawa beras sendiri jek.



Beli lauk, beli salad kat coles, masak nasi..




Cuaca sejuk, makan nasi panas2.. huiii.. dappppp


Abg ipar aku kata "All the way to Australia, all the way to Phillip Island... u eat rice for dinner?"

Hish kau ni... tak tahu ke kitorang ni mmg perut kampsss....kah kah kahhhhh..



Al kisah nak masak nasi.


Disclaimer : Aku MEMANG TAK RETI masak nasi pakai dapur. Kena pakai jugak rice cooker. Sekian.

"Aku nak masak nasi la... ni ayaq berapa ha?"

"1 cawan lebih sket. Hang pakai dapoq ja masak"

"Tak reti lah.. periuk kan ada"

"Tak payah... hang buat sampai dia boil, pas tu slowkan api, sampai nasi masak"

"Hish pakai rice cooker kan senang"

"Dapor pun senang lah..dah aku nak turun tidoq ni"

"Hoiiiiii jgn!! hang duduk situ sampai nasi masak. Sat gi dah boiling aku panggey"

"Hish teruk la hang"

"Memang aku teruk.. aku suruh pakai periuk hang tak mau"

"Mana periuk?"

"TU!!!!!"

"Ohhh.. hahahah.. ada la.. ha ye la pakai la periuk"

"Vongokkkkkkkkkkk!!"


Gituuuuu... kalau nak tahu rumah mak mertua aku pun masak nasi pakai microwave jek. Dan kalau nak tahu sampai sekarang la aku terhegeh2 panggil adik ipar aku kalau nak kena masak nasi.

Sekian :p


Wildlife Park

Ni pun kitorang dah pegi actually during the last trip. Tapi sebab bebudak sangat enjoy bagi makan kangaroo, maka kesini lah lagi kitorang :)

Tapi yang berani, Sofeya and Aidan jek. Aku, balqis and kak yah semua penakut. Species kitorang ni elok bawak pegi mall cari henbeg :)




Nape la kau berani sangat nak oiiii



We do what we do best je la kan...we pose for the camera.. hik hik...



The Nobbies

Sebenarnya aku tak ingat nama tempat ni. Gigih aku gugle balik (and tanya Balqis).

Scenery sangat cantik Subhanallah. Tak tahu la nak cerita apa. Tengok je la gmbar.





Sebenarnya aku yang sibuk nak aviator shades. Tapi try2 semua tak kena dgn muka. Last2 dia yang beli. Hmmphhhh... Jeles!



Angin kuat sangat uols. Sofeya tu silap2 kalau tak pegang dah melayang dah.




Sian anak2 dara semua rambut terabur...

 





These pictures don't do justice. You have to be there to appreciate the scenery.



Mcm tgh majuk dgn boifen jek... 



Activity bebas

Activity bebas ni bukan la apa.. kalau free2 tu bawak la bebudak jalan.. pegi park, pegi beach.. main2.

In fact beli makanan or pegi jalan kedai pun, jalan kaki jek.

Dah nama jalan kaki, mmg jarang bawak kamera. Maka tak banyak sgt gambar.




Pegi sana.. kitorang mmg tak bawak stroller. Pinjam stroller Aidan jek. Untung ada anak sedara sebaya nieh.. heheh



Ni area rumah yang kitorang duduk tu. The house is on the left (mcm green color sket). 


Basically tu jek activities kat Phillip Island. Ada masa, aku pegi joging dgn kakak aku. Errr.. ok, that happened ONCE. Kah kah...

Mlm, aku jalan kaki dgn mr p pegi beli dinner kat Jeronimos tu. 
Dapat ler chan jalan berdua2an. Maklum ler, since dah tak de maid ni payah nak dpt time berdua. Bebudak pun dah besar so boleh tinggal dgn kak yah kejap.


Kak yah maybe coming back sometime this year so we already plan where to go. Where to tak penting, yang penting we agreed


"Hang pi spa dgn laki hang, kami jaga anak2 hang. 
Pas tu aku pi spa dgn laki aku, hang jaga anak2 aku"

"Set!!!"

Inilah demorasi yang kita mahu!

*tetiba*


Ok nanti sambung citer part 5 ye...














2 comments:

Unaizah said...

Subhanallah... the scenery is so beautiful!

Konot said...

Haaa kannn.. kalau ada kat situ lagi la.. rasa cam x nak balik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...