19 March 2013

Patah kaki Part 3

Meh habiskan citer kat sini lah. Penat pulak byk2 part. Padahal orang sakit tu pun nak baik dah.. hehe.

Balik from KPJ, we went back home lah. Consulted dokter free from Australia (kakak aku ler tu). She said its ok to wait for the night but make sure kaki balut just to avoid from further damage.

Ok lah. Meh la duduk rumah dulu sambil memikirkan plan B just in case tak boleh travel.


Solution 1 :

Request refund from Air Asia.

Kalau boleh refund semua, cantik.

Else kalau refund for Balqis jek, then mr p said aku dgn Sofeya je yg pegi, dia (mr p) tinggal sini jaga Balqis.


Isk.

Nehi nehi kabinehi!!


Seminggu terpisah anak beranak. Tak dapek.. tak dapek. Aku lagi rela burn kot semua tiket dari tak jumpa anak and laki seminggu.


So we prayed je la moga boleh travel.


Esoknya, after few calls and recommendations, we decided to go to SDMC (formerly SJMC).

Kat sini semenggah sikit la. Ada la org tunggu dgn wheelchair. Ada la org tolakkan kesana kemari. Jumpa dokter specialist pun x de la tunggu lama.

By 12 tu kitorang dah selamat balik rumah dah.

Dokter said, fracture jugak la tulang dia. Tapi tak teruk sgt. Plus, bebudak ni baik cepat. Tak payah simen or anything. Tak payah makan ubat pun. Just ubat tahan sakit, kalau perlu. In 2-3 weeks, she'll be okay.

As for travelling, tak de masalah. As long as she is comfortable.


Wah.. tersenyum lebar smorang. First of course lega the injury tak teruk. Secondly, of course, happy lah smorang, boleh travel!




But ada satu benda aku mm terkilan. Kan jatuhnya hari Selasa but we went to SDMC on Friday? Ada a few ppl yg bila tanya what happened and when jatuh, bila aku cakap "Jatuh hari Selasa", diorang buat muka surprised and annoyed mcm "Jatuh Selasa hari ni baru bawak spital???"

Sigh.

Memula aku explained jugak the whole kronologi (like I did here, in the blog) but lama2 mcm penat kot.

Lantak la.
People don't know. If they want to judge me then let them be. I don't owe them any explanation pun.




Now, she is happily resting at home. Nasib ada classmate yg berjiran, so aku mintak tlg bawak balik homework. 2 minggu tak gi skolah, tak nak la tertinggak byk sgt kan.

Cikgu pun baik hati, called me to ask how Balqis is doing.

Kawan2 Balqis kat SKTM2 pun ada yg call and sms asking about her.


So touching. She is so loved my many. Alhamdulilah.



kesian :(

4 comments:

Unaizah said...

Syukur, everything ends well. To Balqis, speedy recovery. To Mama Balqis, enjoy sakan ye di Down Under nanti.

SDMC of course la much better than KPJ. DEMC pun tak blh compare dgn SDMC. Tp SDMC ni mahal la (same level dgn Ampang Puteri, Gleneagles, etc). DEMC caters for middle class mcm kami ni hihihihi.

Konot said...

actually kan.. i rasa benda2 simple ni kekdg tak perlu extra cost pun. mcm simple friendly gesture etc.

mahal ke murah tu secondary.

in fact, ampang puteri pun i tak berapa berkenan. gleneagles yang paling best!

and ramai tak tahu yang actually charges kat gleneagles lagi murah from ampang puteri. but since byk corporate companies tak bagi pegi gleneagles so most of us thought it is more expensive than ampan puteri.

ada recommended dokter yg best tak kat DEMC? adik ipar i dah 2 kali bersalin kat sana and so far i tgk mcm okay je treatment diorang. tgh memikirkan kalau beranak third one ni nak pegi mana.. hihi..

Unaizah said...

Emm, sorry me asking ....dah berisi ke? I dua kali bersalin kat DEMC. First time beranak Zarra dgn Dr. Norleen. Kalau tak silap i, dia dah tak amik new patient. Second time beranak Irfan dgn Dr. Mazita. I penah D&C kat situ for my first pregnancy.

ps: I ada buat 1 entry about DEMC kat blog. http://unaizahsdiary.blogspot.com/2011/04/darul-ehsan-medical-center-demc.html

Konot said...

Hihi... blom berisi.. planning je lebih! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...