07 February 2013

Movie Review : The Impossible



Lama tak menceceh about movie yang aku tengok. Sebetulnya dah lama tak tengok movie.

Kat Melaka last week time tengok mcm ada movie ni tapi kol 11.40 malam la plak. Dah la masa tu kuar berdua ke dgn mr p, anak2 tinggal dgn mak mertua aku. Buatnyer tgh2 malam Sofeya jaga nangis, pitam my mother in law!

Lagipun dah tua2 ni, tak larat kot nak layan midnight movie. Asal kol 10 malam je mcm dah kena gam mata.


So google and tanya org, kebanyakan kata best citer ni. Tambah citer betul. Kakak aku pulak kata dia tengok movie ni, nangis menggogoi2. (yeah.. the drama runs in the family)

Hari2 la aku hauk mr p nak ajak tgk jugak.


Sampai la Sabtu lepas, aku dgn mr p kuar dating berdua and book movie ni kat KLCC.

Adik ipar aku kata "apesal sampai ke KL? kat sini (Subang-Shah Alam) tak ada wayang ke?"


Tak boleh.. jiwa kitorang dah sebati dgn KL :p


Eh panjang nau intro...


Ok lah the movie.


We missed the first 5 minutes of the story (Shah Alam - KL jauh okeh). Tapi tak affect sangat pasal only after like 15 mins baru the real story starts (The tsunami).

Its a real story pasal tsunami in Thailand back in 2004. Ni citer betul pasal one family yang bercuti kat Thai during Krismas.

Somehow masa tsunami tu, diorang terpisah.

Mother (Maria) with eldest son (Lucas)

Father (Henry) with two younger sons (Simon and Thomas)


So the story tunjuk mcm mana they mengharungi the tsunami, the after effect, and perjalanan nak mencari balik keluarga diorang.

Tunjuk mcm mana kasih sayang and pengorbanan between anak-mak, bapak-anak.


Sangat touching.

Almost 2 hours jugak citer ni. Dalam 2 jam, adelah  dalam sejam 55 menet aku menangis.

Sireyes tak tipu.


Aku nangis total 5 baldi air mata. Kawan aku kata dia tadah sampai 5 perigi. Haha.




the real family


Pegi la tengok citer ni. WAJIB.

Kalau korang tak nangis then mmg something wrong. Sepanjang2 citer ni aku asyik terbayang what would I do kalau jadi kat aku. Asyik terbayang2 muka Balqis, Sofeya and op cos mr p.

Tak leh imagine kalau terpisah dgn diorang.


I'm sure the real family tu appreciate each other more now.

Sebab tu kena tengok cerita ni. Jangan tunggu benda nak jadi kat kita baru nak nyesal. Appreciate our family while we still have them.


4 comments:

munie said...

hensemnya the real LUCAS ..OMG!!!!
aku nangis tak leh stop ok..berbaloi aku nagis pasai lucas hensem ..kehkehkeh ...

Konot said...

apa lagi munie.. buat menantu la.. hahah

Unaizah said...

I pun dah tengok movie ni AND i pun menangis tak berenti. Bukan apa, dok terbayang what if it happens to me.

Konot said...

kan kan unaizah kan... mmg confirm nangis la tengok citer ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...