22 January 2013

Routine

Since ramai nau yang tanya aku, what have I been doing nowadays.

"Apa you buat eh sekarang?"

"Ko dok rumah buat apa?"


Even balqis tanya aku

"Masa qis dgn adik pegi skolah mama buat apa?"



Eh eh ehhh.....

Buat apa lagi uols...


Buat bodo lewwwwww... kah kah kahh...


Eh nak buat apa lagi kan....


Tengok TV

Pegi manicure / pedicure

Tengok youtube

Blog

Pegi spa...





Wah wah wah.....

Ingat aku tak de keje letew....



Jangan harap!!!!


My routine starts at 5 am.

Ok well... 5 am as planned. Tapi so far tak pernahnyer aku bangun kol 5. Paling awal pun 5.30 am. Cam 2 hari ni aku bangun kol 6.30, 6.40.

I blame mr p. Dia tak de ni, aku tak leh nak tido. Maka aku tido lambat. Jadiknyer aku TERbangun lambat.

Kelam kabut la aku kejut balqis nak pegi skolah. Nasib la skolah dia 700 meter je dari rumah.


Normally mr p akan hantar balqis ke sekolah, while aku siapkan Sofeya kat rumah.


Dengar mcm kejap je nak siapkan Sofeya kan.

Tahukan anda nak siapkan Sofeya tu boleh makan kurang2 pun setengah jam.

Dia ni nak pegi sekolah kena berpeluk dulu. Sebab dia kata nanti dia rindu aku, so nak peluk puas2.

-______-


Layankan aje.

So bangun, peluk.

Mandi, peluk.

Pakai baju, peluk.

Breakfast, peluk.

Pegi skolah, dukung.

Sampai skolah, peluk.



School starts at 8.30 tapi aku dgn mr p hantar dia awal sket. Sebab lepas hantar dia aku dgn mr p pegi joging or workout or swim.

Kasik chan la mama daddy nak together-gether.


*selingan*

Lepas joging, ada sekali tu mr p cakap

 "Nampak fresh muka you lepas joging, sebab keluar peluh kan. Mcm merah2 sket..."

Aku kata "ohhhh mcm glowing eh?" Dengan hati penuh berbunga kan....

He said "hmmm... glow in the dark.."


Cetttttttt........layu terus bunga dlm hati iols tau!

*habis selingan*



Balik joging, mr p bersiap ke ofis, and I will do my work.  Solely me time. Either I go out, beli brg or post ofis. Or kalau tak keluar, mmg aku ngadap laptop time ni. Baca blog, baca paper, update blog.

Panaskan lauk (or masak something simple).





Then ambik budak tecik ni balik skolah.


Gambar lama, rambut masih panjang dan berterabur. Skang dah kiut dah.


Sampai rumah, aku kasik dia makan. Habis makan, keluar ballik rumah, pegi sekolah balqis pulak.



Menunggu kak qis keluar sekolah



Lama sangat tunggu, ambik la gambar sendiri dulu. Jenuh bebudak and cikgu skolah tenung aku mcm apesal la pompuan ni kan sibuk ambik gambar sendirik. 




That's my baby!


I can hear her saying "Ma I'm not a baby anymore! I'm gonna be a teenager ok!"

Teenager la sangattttt... sampai kawin pun mama panggil baby! Tak kira!!


Balik rumah, bagi Balqis makan, then suruh dia mandi solat and siap nak ke KAFA.

Meanwhile, aku siap2 brg nak masak utk dinner.


Lepas hantar Balqis ke KAFA, aku sambung buat apa yg patut kat rumah.


Masak dinner (kalau tak siap lagi)

Lipat kain

Kemas rumah, vacuum mop etc

Basuh toilet

Yada yada...


Ambik balqis balik petang tu. Kalau tak hujan, bawak bebudak pegi swim. Kalau hujan, duduk la rumah buat apa yang patut.


Activity hantar ambik anak ni membuatkan aku lalu kat kedai mini market sebelah CIC tu sebanyak 4 kali dlm sehari.

Ko bayangla kalau sekali lalu aku kena pau dgn bebudak beli brg...kalau 4 kali???

*Pandang mr p mintak simpati... duit lebih sket banggggg*


Lepas maghrib, dinner with family. The most awaited meal of the day. The best event of the day. Masa ni la dapat berkumpul makan sesama.


Habis dinner, kemas dapur, basuh pinggan mangkuk.

Setel, tido.



Sounds simple eh?

Actually no. 

Actually, I am still struggling nak adjust my schedule. Bila nak buat tu, bila nak buat ni. Most of the days aku tak sempat nak habiskan keje yang aku plan nak buat for the day.

Orang kata dah duduk rumah ni banyak masa, boleh buat banyak benda.

I find it the opposite. 

Maybe sebab now dah buat semua sendiri. Tu yang lagi tak de masa.


Slowly lah kot. 



Ikutkan hati nak je panggil cleaner dtg once or twice a week tolong kemas rumah. 

But I can visualize mr p saying "Cantik muka? Dah tak keje lagi nak panggil cleaner?"

And I can visualize myself menjawab "Eh mesti la cantik.... tak cantik kewwww????"


Ngeh ngeh....



Yang penting smorang happy skang. :)


Dah.. aku nak basuh jamban....



























4 comments:

blu4sky said...

kah..kah..kah..part last tu tak bley blah.. go go CPK pegi jadi cinderella...

Konot said...

cinderella kah sangatt. kah kah... tunggu prince charming tak balik2 niiii.. heheh

Unaizah said...

Keje surirumah tak penah habis. Kadang tu baru nak duduk lepaskan lelah, tup tup ada ja benda jadi. Kenalah settlekan.

Konot said...

Betul unaizah.. penat tak pe tapi puas hati kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...