15 January 2013

Rempah instant

Did you know that I am the QUEEN of INSTANT PASTE?

Ngeh ngeh..


Meh sini nak citer mcm mana aku boleh cope masak (almost hari2).

Contohnyer hari ni kol 3 baru mr p kata "masak rendang daging eh hari ni for dinner?"

Aku dgn konfiden boleh kata "OK!"


Because I have this!!


Thank you Mak Nyonya I love you so strong!


Cer la kau bayangkan kalau nak menumis mem-blend brg2 utk rendang from scratch? Lengkuas serai bawang halia bagai2...

Sori the mori, I prefer turun bawah pegi kedai beli rempah ni.


So far for rendang, Mak Nyonya is our favourite. Even brand lain mcm Pak Berahim pun tak sesedap ni.


Another rempah instant yang wajib ada is this


bihun goreng pun nak rempah, dasar pemalas...


Sedap hoi rempah ni. Terus aku pun suka makan bihun goreng. Skang ni kalau Balqis request nak bihun goreng for bekal skolah pun tak de hal la. 

Cam semlm bangun kol 6.09 (dah kira lambat). Sempat lagik la aku goreng bihun for her bekal selepas melompat dari katil.

Thanks to adabi.


Eventho aku housewife, but certain things aku rasa lagi cepat and efficient pakai instant paste. ye la nak  makan pun takat kitorang berempat jek.. nak spent time and effort memasak manual everytime, I feel it too time consuming.

But of course, tak semua la aku pakai instant paste. Takat ni, dua ketul ni jek yg mmg wajib ada. Lain2 tu aku masak manual jugak.

Mcm kari ayam, pernah jugak aku try Mak Nyonya, but I feel kari ayam manual aku lagi sedap.. hihi..


Cam semlm, aku buat ayam masak merah. Adik ipar aku dtg makan kat rumah. She asked

"Ni pakai rempah apa kak?"

"Excuse meeeee... ni masak manual hokeyyy... sedap ke?"

"Sedapp!"


 :)

Anyway, ada cerita disebalik rempah Mak Nyonya ni.

Sebab dah biasa sgt masak rendang instant, I no longer look at the back for the instruction. Campur air dgn santan, setel. Dah tahu sgt sukatan.

Sekali tu, nak masak, campur air (belum masuk santan) and I saw kuah dlm kuali jadi cair semcm. Tunggu and kacau nak kasik pekat, sampai esok pun tak pekat ni aku rasa.

Kenot go...

So aku ambik balik peket from tong sampah, and read the instruction.

Dono la whats wrong, sama ada ni rempah yg version lama, or baru, sbb instruction dia lain!!!

Demit!!!

How la.. ayam aku dah terendam dlm rendang tak jadi ni!


Nasib baik la aku ni dah cerdik sikit... dah pandai nak alter masakan sket. So aku ambik campur je la rendang tak jadi tu dgn rempah kari.. maka jadik la kari-ayam-perasa-rendang.



Tak de komplen bila org makan... so sedap lettew...

3 comments:

Munie Mustafa said...

aku pun queen of instant ..just name it hahaha ... brand Iman not bad oso ..ayam madu suka maggi punya pes..

Konot said...

Iman? Ok nanti aku try.. :)

Zurainny Ismail said...

Ni instant paste rendang kegemaran saya. Almost authentic rendang, kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...