25 October 2012

Buta IT

I am the buta-est IT person you will ever come across. (ok except my sister kat aussie.. dia tu mmg gone case!)

Nak format pc mg haram aku tatau.

Henfon ke apa benda gadget latest ni semua aku serah kat mr p jek.

Ko tgk je la belog aku, gambar2 ni semua.. ada aku edit? NAN HADO!


Kat rumah aku ada Astro Beyond. Nak record and nak play citer, si balqis yang ajar aku. Nasib baik la anak2 aku tak inherit buta IT aku ni. Idak mmg stress jugak la mr p kat rumah tu.


Dulu, I don’t even know mcm mana nak on wifi kat ipad. Guess sapa ajar?

Balqisssss jugak…


malu dgn mak sendiri kot.. kah kah kah..



Semalam kat ofis.

Network aku slow.. tetiba email aku pun tak leh access. Server not responding katanya. Tanya jiran kiri, katanya ok.. tanya jiran kanan, pun kata ok jugak.

Jiran kanan aku kata

JK : Cuba kau ping

Aku : Ping apa?

JK : Ping je la apa2.. tgk ada respond tak?

Aku pun bukak la command window tu kan.. yang dos screen itam tu (at least aku tau nak bukak menatang tu and type ping command!).

Pas tu aku tanya

Aku : Ping apa wei?

JK : Ko ping la google ke..

Aku : *dengan muka terkejut beruk penuh impression* ohhhhh boleh eh????

JK : *tepuk dahi* *speechless*

Aku : Syttt diam jgn gelak.. meh sini meh sini cepat!!! Kah kah kah!!

JK : Degree kau dulu beli eh???


Cettt!!



p/s – sumpah iols tak tahu. Selama ni aku ingat nak ping ko kena type the IP address.


See!! I know the term IP address okeh! *bangga*

10 comments:

blu4sky said...

hahaha..i pun tak reti nak ping..i guess since we seldom use the cmd jd terpingga2 jugak lerr bila nak buat..
so what's the cmd..do share..bley gak i blajar sekali :-)

Konot said...

uihhhh malu la nak ajar... buat jadi bahan gelak orang.. hihih..

u background IT ke apa? kalau bukan background IT mmg dimaafkan sangat2 kalau tak tau ping ni.

kalau background IT mcm i, tapi tak tau ping.. memang pangggg nak kena pelempang! hihi

well anyway since u asked, type je kat cmd tu,

ping *address of destination*

patut nampak mcm

reply from *destination* bla bla bla..

means yr connection is ok..

kalau diam jek tak de reply, means something wrong with yr connection..

err..paham ke... u ni salah cikgu.. hahah hampun!!

blu4sky said...

hahahah IT background gak lerr... i pun ingat klu ping kena guna ip address jer..hihihi..
i dah try test tadi..ha'ah bley ping url..hahaha.. bila takde keperluan tu yg x ingat..klu apps tak jalan..jerit jerr kat budak network abis cerita.. :p

Konot said...

haaa background IT jugak?? kah kah kah.. kita ni sama spesies la ni eh? bwahahahhahah

blu4sky said...

ye ye kita adalah spesies yg serupa.. hahahhaa... anything to do with network mmg i fail lah.. the OSI 7 layers pun sampai laa ni i still blur.. hahaha

Konot said...

wadehel is OSI 7 layers????? miahahah!!

Linda said...

err..konot, kita satu course dulu, kan?

Konot said...

errr...yes! syttt!! malu! jgn cakap kuat2... huahuahuha

Anonymous said...

Isshhh..siyes buta it bg ko yg ade degree it nii..bile baca entry ko memula aku igt ko xde background it.aku rase blh dimaafkan..pehtu br aku teringat ko dulu keje ngan aku kt rhs it dept...haha..konot..konot...

Linda mahadi

Konot said...

cissss.. suka kau kutuk aku ye linda..hahaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...