21 September 2012

Resepi Ayam Percik

gambar bukan ai punya, ai ambik kat myresepi.com


Sebab malas sangat ambik gambar, terpaksa import gambar dari myresepi. Tapi I swear, ayam percik aku SEBIJIK kaler mcm ni. Tolong la percaya! :p

Resepi aku tak ingat dah aku ambik kat mana. Ada few websites yg aku jenguk2, pas tu aku combine2 jek apa yg ada kat dapur.

*wah konot kau dah terer improvise?*

So ini aku punya resepi (untuk ayam 6 ketul)

*ekceli kuah ni terlebih sikit, tapi habis licin jugak anak aku makan cicah dgn roti*


Bahan-bahan nak kena blend

-bawang besar 2 labu
-bawang putih 4 ulas
-halia setengah inci
-1/2 sudu kecil jintan manis
-1/2 sudu kecil jintan putih
-1/2 sudu kecil ketumbar
-1/2 sudu kecil black pepper
-2 biji tomato kecik (resepi asal suruh guna asam keping, but aku tak de, so ganti dgn tomato)


Bahan lain

-santan satu kotak *iols tak reti nak perah2*
-2 sudu besar cili giling (or boleh blend sekali cili kering, aku mmg ada cili giling beli siap so pakai je apa yg ada)
-2 batang serai, ketuk
-garam secukup rasa


Cara-cara


1. Blend semua bahan2.
2. Campak masuk bahan blend, cili giling, serai, santan and AYAM dalam kuali.

*i dono la kalau patut ada masuk dulu, masuk kemudian, aku campak sekali arung jek..malas pk*

3. Masak sampai ayam 3/4 masak. Agak2 dlm 30 minit mcm tu.
4. Keluarkan ayam, bakar dlm oven sampai masak. Aku bakar another 40 minit, at 180 degree.
5. Sambung masak kuah sampai pekat. Agak2 dlm 40 minits camtu la.

Siap sudah!

Ayam dah masak, tuang kuah atas ayam.

Makan dengan nasik panas2.


Oh la la!!


OK.. habis kisah masak sedap.. ni meh nak citer kisah sebenar jadik kat dapur.

Kan kena pakai ketumbar?


Aku ni seumur hidup ada la 2 kali je kot pernah beli ketumbar.  

Nasib baik few days back, aku sempat tutorial dgn kak ani thru skype. Aku ambik satu botol herbs, aku tunjuk kat kamera.




gambar di google


"Ni apa???"

"Tu halba!"

"Halba buat masak apa?"

"Nasi lemak boleh.. nasi dagang boleh"

Ooooooooo......

Cam tu la sesi soal jawab aku untuk semua herbs and spices.


So berbalik kepada cerita ketumbar.

Masa nak masuk bahan2 dlm blender, aku ni overkonfiden main cammmpak je bahan2.


And I was so confident aku masukkan ketumbar.


Rupa2 nya....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Aku masuk lada putih.


Erkssss...




I swear they looked the same!





Fine, kaler tak sama maybe.. pftt!


So, you may want to add some lada putih in the resepi! Hikss!

2 comments:

Unaizah said...

Lelama blh jadi chef dah ni hihihihi

ps: blh bagi url blog peej & fila tak? betul tak nama yg you kasi kat my entry?

Konot said...

Blog filla, www.kasihaleeya.blogspot.com
peej pulak, www.peejburhan.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...