05 September 2012

Life after maidless


Kan aku maidless sekarang?

Well dulu my sister pernah cakap, masa dia mula2 maidless, she herself took about 2 weeks to get used to new routine. Mula2 mmg gelabah and kalut. Tak tahu nak susun schedule mcm mana.

Ok I am holding on to her benchmark. Haha..

Tapi disebabkan aku ni bebal sket dari dia, so I need to triple the 2 weeks tu :p


Anyways..

It has been almost 3 weeks actually. First few days tu, even aku ada kat rumah, but still kalut pasal just came back from raya-jakarta. So u can imagine the pile of baju yang bertimbun. Menguruskan kain baju je tak habis2 aku rasa.

Then aku start keje.

Sungguh aku rasa nak pengsan. Sebab I need to make sure the food, baju, susu, etc semua ready for the day.

Thank God for ephyra, memang I can still manage and sustain throughout the day. Ini bukan tipu2 sbb nak promo, ini kisah benar.

Opcos ada kala rasa penat sgt. Aku kan mana pernah tak ada maid. Dari kecik bukak mata sampai dah umur dekat 35 ni mmg semua org buatkan utk aku. Skang ni semua under my responsibility.

Considering a 360 degrees change, I think I am doing ok.

Now, I have a greater respect towards working mothers yang tak ada maid.

How do you cope? Iols tak sanggup… aku menghitung hari nak habis keje lagi 2 bulan nieh…

Skang ni slowly aku buat schedule sendiri.

Like kain baju mmg aku mesin selang sehari.

Kemas rumah aku plan nak panggil maid mak aku buat seminggu sekali :p  Esok iols dok rumah iols buat la… skang ni tak sanggup! Haritu aku dok vacuum and mop je dah dekat 2 jam. Rumah besar sgt. Padan muka. 2 jam tu pun aku setel tingkat bawah jek. Tingkat atas masih berabuk melekit. Sekian.

Masak je aku plan nak buat every day kalau boleh. Memang la kalau nak senang beli jek.. tambah pulak aku dgn mr p mmg dinner herbalife. Cuma utk balqis and sofeya je. Tapi kalau boleh mmg aku nak biasakan diorang dgn air tgn aku.

Lagipun dah few days aku dok masak hari2 ni, balqis mmg happy sgt. Manjang puji aku masak sedap. Sofeya pun makan mmg bersungguh.
Happy sgt! Cenggini kalau, mmg hari2 masak pun aku sanggup!

Lagi satu yang buat aku sejuk sgt hati, is budak ni.





I think I have done something good to deserve her. Seriously she is a gift from heaven. Type ni pun aku rasa nak nangis.

Mmg dari dulu dah bagitau dia bila x de maid kena tlg2 mama. But since dia ni pun dari kecik manja mcm aku, I din expect much. Cukup la kalau dia boleh uruskan diri sendiri, aku dah happy.


But she has exceeded my expectation.

Like few nights ago, aku dgr bunyi plastic srot sret srot sret.. bila check, rupanya dia tgh kumpulkan segala sampah from all the dustbin, ikat elok, and gantikan plastic baru dlm tong sampah. Cuma tak pegi buang kat luar je sbb mmg aku tak kasik kuar sendiri.

Then haritu, dia balik skolah mak aku ambik. So bila aku balik rumah, tengok2 balqis dgn baju skolah, tgh basuh pinggan kat dapur. Pinggan mangkuk yg kering dah siap bersusun dlm cabinet.  Dah siap, dia tolong aku angkat kain baju kat ampaian pulak.

Then skang ni aku demam.

Kebetulan aku cuti. Tak pernah2 tido siang, semlm 3 jam aku bantai tido. Sebelum tu dah siap masak lunch ciken soup for me and the kids. Nak kemas2 tu, aku ngadu penat sgt, sakit satu badan. Then Sofeya pulak sibuk nak itu ini.

I said “Qis tolong setelkan adik, ma nak kemas dapur”

Balqis pegi la uruskan adik dia, shortly after she came and said to me “dah adik dah setel, ma pegi la tido, kak qis kemas dapur”

Wahhhhhh

Aku tido la, apa lagik.

Bangun2 tgk dapur dah setel, rumah dah kemas.

Then mlm semlm, aku tido awal. Sblm tido, aku pesan balqis jgn lupa solat isya’ . Padahal aku sendiri blum solat keh keh..

Then tgh tido tu aku dgr balqis kejut

“ma, bangun la smayang isya ma. Nanti kang ma terjaga dah subuh dah…”

Fuhhhhhh…

Aku rasa mcm tertukar role dgn dia dah… hahahhah



So I guess betul la org kata anak sulung ni mcm mana pun mmg ada sifat responsibility tu.

Thank you balqis.. Mama really appreciate you.

p/s – hantaran utk balqis aku up lagik 50% kah kah kah!

3 comments:

Nurul a.k.a Riko said...

Well done to Balqis. Alhamdulillah...kalo anak sulung kita nie perempuan..mmg sifat responsibility tu ada.

Insyaallah...moga sifat terpuji Balqis nie akan kekal sampi bila.

Konot said...

alhamdulillah kan... happy sgt. sejuk perut aku ngandung!

Unaizah said...

Slow & steady, you'll get there. Lelama jadi rutin la. I pun tabik kat working mothers yg takde maid.

Seronokkan bila anak-anak berselera makan apa yg kita masak :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...