17 September 2012

Jakarta Trip Part 2

Part 1 kat sini 

After much discussion and consideration, we decided not to go to Safari in Bogor.

We’re still tired. The fact nak kena bangun pagi2 nak pegi sana.. urrm.. nevermind. Next time maybe.

(There WILL BE next time, right mr p? ngeh ngeh)


We decided just free and easy. Kidzania.. perhaps?

*bebudak melompat bintang*


So bangun pagi, activity pertama adalah terjun dlm pool.

Activity kedua baru breakfast.


The night before, we bought siap2 buns, tuna, cheese and salad kat supermarket.  Lawa hoi supermarket dia. Ala2 village grocer, mercato.



Selesai makan, we took taxi ke shopping mall, Pacific Place 

Dlm 10 minite ler ride from our hotel.


Sampai2, dlm kol 12 camtu, pegi beli tiket dulu. Tengok2 for the first session, akan habis kol 2. Rugik la kan.. takkan masuk kidzania 2 jam jek.





Next session will start at 3.


So we makan lunch dulu. Kat restoran Le Seminyak. Kau gugle nama ni, ada kuar.




Sedapppppppp tak terkata makanan dia. Tempat memang lawa kedebabom. Layanan memang best.

Aku rasa tempat ni agak mahal la. But with the price, memang berbaloi la apa yg kau dapat (makan, tempat lawa, layan best)




Then we watched movie.

Eh jap aku tak ingat makan dulu ke tengok movie. Rasanya tengok movie kot since kitorang pun baru bfast.

Haih konot.. ni la kekdahnyer kalau simpan citer lama-lama.

Movie pun aku tak ingat tengok citer apa. Batman kot?

Hak hak…


Anywayzzz

Yang penting, the kids had loads of fun!!!









Masuk dekat kol 4 kot. Sampai tutup la tempat tu kitorang bertapa :p

Memang sebijik la Kidzania JK dn Kidzania KL. Even the currency (Kidzos) pun sama!


I even told balqis, “simpan kidzos tu, balik KL kalau pegi Kidzania, boleh pakai!”

Yo o o…

Sekalik…




Bank lain daaaaa

KL is CIMB
JK is BCA

Ceh…


Ada satu incident kat Kidzania ni.

There’s one shop/game, Chocolate Factory. Bebudak kena beratur dulu nak masuk. (of course la kan). Dah beratur, kena ambik nama dulu. Dah tulis nama, kira secured la seat kau dlm tu nanti.

Kat pintu Chocolate Factory tu, terang2 tulis *translated from bahasa Indonesia* mak bapak tak boleh queue on behalf on kids.

So anak aku yg 9 dgn 4 tahun tu pun gigih la beratur. Kejap2 aku dukung Sofeya, Ye la dekat nak 40 minit jugak la beratur.

Ada sorang mak budak ni, aku tengok dia mcm tehegeh2 beratur on behalf anak dia. Sebab? Anak dia tgh main kat Tea Factory kedai sebelah. So sebab tak nak lepas turn, mak nyer beraturkan.

Bila time nak ambik nama, maknyer yang kasik kan nama anak2. 3 orang plak tu. Kepoh kemain dgn sedara mara dia,

Padahal anak2 dia ntah ke mana.

I want to bising, but considering I’m in foreign land, I better not get into trouble.


Later time nak masuk, tetiab dtg 3 org budak laki melompat2 mcm ungka. *sorry* Sampai pijak2 kaki aku, kaki anak aku.


I instantly knew.. these must be the kids… haihh.. ke mana la tumpahnya kuah kannn…


Then, bila time nak masuk, ada few parents, started buat bising.

Tak bagi budak2 ni masuk. Sebab diorang did not even queue up!

Masa ni mak dia ntah ke mana.


Org yg jaga pintu tu, tak tahu nak buat apa.

End up, kasik je la budak2 tu masuk. Sebab dah catit nama dah pun.


Sabo je la..

Aku ni dok risau balqis dgn sofeya. Masuk sekali dgn budak2 tu. Kang terlanggar anak2 aku kang… mau aku redah masuk tampar diorang kang.

I told balqis “duduk jauh2 sikit dari diorang”


Sigh… pakai baju stylo, bag mahal, kasut mahal, muka lawa.

OTAK? Ilek…


Ok habis selingan.

Habih kidzania, dah malam dah pun.

We bought another round of buns, cheese and salad for dinner (sbb masih kenyang makan nasi so tot of makan lite2 jek) and sekali arung makan bfast esok.


Dinner kat bilik jek…

Nanti sambung final part k…

5 comments:

Unaizah said...

Kita kalau gi travel or planning for a trip mesti kena fikirkan the kids dulu i.e. aktiviti/tempat yg diorang will enjoy, aktiviti tak blh pack sangat, etc. Adatlahkan bila dah beranak-pinak ni.

Konot said...

betul!

i actually nak sgt pegi safari.. tapi bebudak takut tak enjoy sgt.. so rilek2 je la.. kidzania pun kidzania la...

liadevega said...

aku gi jakarta dah berbelas kali, tapi tak pernah pergi tempat2 yg ko sebutkan ni, sebab ni semua tempat2 mahal...hehe. aku gi for memborong purpose only, pasar tanah abang je destinasiku...hehe

Konot said...

aku pi kebetuln minggu cuti raya, so pasar tanah abang tu tak bukak lagi.. cisss.. kalau tidak mmg tak kemana la aku... pagi sampai mlm kat tanah abang je kot.. hahah

Konot said...

eh hang ni dok marathon blog aku ka? hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...