16 May 2012

Endoscopy


Skang aku nak citer in detail on one of the procedures that mr p had to go through masa kat spital haritu.

Actually he went thru few tests. Endoscopy was one of them.

Sila google untuk tahu lebih lanjut mengenai procedure ni.

It’s basically nak masukkan camera dlm perut tu find out what’s happening. Before tu, kena puasa dulu since the night before.

So pagi tu, after dah buat other tests, we waited and waited for this procedure pulak.

Dipendekkan cerita, sampai kol 3 pm tu baru buat.

Oh ye, nak buat test ni, normally the patient akan tak sedar. Giler kau, time tgh sedar kena jolok camera masuk dlm mulut. 

From the room, they wheeled mr p (in bed) ke bilik procedure ni. Aku pun ikut tepi lah kan.

Wahhh.. syahdu pulak rasa mcm kan laki aku nak buat major operation.

Dah masuk, nurse kata aku tak boleh tunggu, so aku kena keluar.

Iskk.. sedih hokey, tak sempat nak peluk cium bagai. Aku kan emo, walaupun semata2 endoscopy, tapi aku tetap emo tawww

Tunggu punya tunggu, after like half an hour kot nurse panggil aku. “Puan, en amzari panggil puan kat bilik”

Aku pun.. wahhh.. suami memerlukan kita kan.. berlari la masuk bilik.

Sekalik…

“Eh you tolong call ofis i.. cakap bla bla bla bla…”

Cisss…. Dok pk keje lagik kannnnnnnn hmmphh!!!


Then tunggu and tunggu again, and finally dr came.

So aku pun keluar balik, and tunggu.

Sebelum tu, kawan mr p ada bagitau, lepas habis procedure ni, patient akan mamai2 sket. Sooooooo, masa ni la segala rahsia akan terkeluar! Ngahahhaha.. kot ada gelfren ke, apa ke.. miahahhah..

Well, apart from risaukan suami, aku pun ternanti2 jugak la keadaan mamai mr p.. kes kes kes….

Tunggu punya tunggu, tak kuar2.. dlm hati.. apa lah jadi laki aku ni kan…

Sekalik.. nurse kuar and cakap kat aku

“ehhhh.. suami puan dah naik dah…dah siap dah tadi!”

Hoiiiiiiiiiiiii!!!

Naper tak panggil aku haaaaaaaa?????

Aku pun berlari la naik ke bilik. Risau la kan laki aku ni aper jadi. Sedar ke idak ke… mamai ke idak ke…

Sampai je kat bilik. Tengok mr p tgh rilek tgk tv.

Uihhh sabau je haku, apesal la mamat ni tak call aku kannnn

Aku tanya “lama dah ke naik?”

Mr p “hmmmm… ntah.. baru je kot”

Aku “apesal tak panggil I, u sedar tak masa dah habis?”

But then aku baru realize his hp is with me and the room punya phone rosak.

Mr p “hmmm…. ntah..”

Ok.. aku rasa mamat ni mmg tgh blur… so tak jadi nak hangin.. kes kes…

Mr p “kepala I berat.. nak makan jap then nak tido”

So aku tunggu dia makan, then aku pun balik rumah kejap.


Mlm tu baru dia cerita.

Dia mmg tak sedar langsung. He remembered dr masuk, then sedar2 dr said dah sudah. They wheeled him back to the room. Sampai bilik mmg dia agak blur. Was thinking nak tekan button panggil nurse tu suruh panggil aku, tapi aku dah sampai.

So tak sempat la aku nak tgk mr p tgh mamai… huhuhu

I said “so tak sempat la I tgk u mamai, tak de la nama gelfren kuar eh?”

He said “hah tu la… selamat!!!! Tu pasal I suruh u balik lepas I tido kot2 la mengigau time tido kan”


Cissssss!!!

2 comments:

Mantoi said...

Memang confirm mamai ... sebab masa aku buat dulu pun sama ... way back 2002 kot ... sebab aku kena Denggi & area hati & perut dah bengkak ... so diaorg nak teropong perut aku yg bosar ituhh !!! Wakakaka :P

Sebelum dier jolok kamera tuh .. dia suruh minum ubat bius kot ... tak sedap langsung !! Tapi within 5 min .. dah tak sedar ... sedar2 aku dah masuk balik ward .. bila masa diaorg anto pun aku tak sedar ... camner ler agaknyer diaorg mengangkat aku yg sgt "kecik" ini ....

Sedar2 jer .. terus nak mkn ... lepas tu kepala otak asyik fikir nak bayar bill rumah (TNB , TM etc ..) padahal kalu normal .. memang tak eager sgt nak bayar bill ...

Tapi memang confirm blur aka mamai ...

Konot said...

ada tak zai komplen kau cakap apa2? hahahha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...