20 April 2012

Hong Kong Trip



Trip kali ni akan disummarize in one post jek.

Tak banyak yang nak diceritakan.. plus this is our second trip ke HK and lagipun ni kira follow mr p punya business trip. It was a really last minute decision to follow (like less than 48 hours!)

Kali ni rasanya nak berblog ikut the subject pulak lah.. instead of the itenaries yg dibuat hari2...saja tukar angin..


Transportation

Pegi balik naik Cathay Pacific. Jakun hokeyyyy.. almaklum la aku ni taraf2 Air Asia je beb. Dah selalu travel dgn Air Asia, so mcm dah biasa dgn the norms. Nak air, nak makan, kena beli.

Naik Cathay, dpt selimut, ada TV screen kat seat, makan minum boleh mintak apa saja.

Uihhhhh jakun nyer ai!!!

Siap masa dia serve air, dia tanya aku nak air apa? Aku mcm teragak2 nak jawab sbb takut kalau mintak air juice kang kena charge.. ngahahhaha.. ai is the very the kampung!

Pas tu aku nampak mr p siap mintak tambah air. Aku heran.. eh boleh eh?

Kes kes kes… malu  hokey.. malu!!!!

Memang confirm tak boleh bawak naik business class! Pfttt!





As for transportation kat HK, from airport - hotel kitorang mmg dah ambik 2 MPV pegi and balik (there were 10 of us total). Kat HK as usual lah, naik ferry, naik MTR, naik taxi. Tapi op cos yang paling banyak is JALAN KAKI. 

Nak tercabottt kaki ai tawwww..



Accomodation

We all stayed in Harbour View Hotel kat area Wan Chai. Why there? Sebab dekat dgn HK Convention Center. Dah kata mr p kena kerja kan? Kena la ikut je hotel mana diorang book.

I was expecting kot la tido hotel mcm dulu kitorang pegi. Turun bawah hotel je ada belambak kedai boleh jalan2. So was thinking, time mr p keje, aku bulih jalan dgn budak2.

Sekalik, Wan Chai ni rupanya mcm tak ada apa sgt. Its actually an old town of HK. Byk office area je kat situ. Nak pegi ferry, MTR pun kena jalan agak jauh. The nearest 7E pun boleh tahan jauh nak jalan.

Sudahnyer, the first few days tu, siang hari aku dgn budak2 mmg terperuk kat hotel. Petang / malam baru kuar jalan.

Nasib baik ada geng (mr p punya kawan punya family also came). So the kids pun ada kawan.



Hotel ni so so lah. Aku tak really recommend kalau korang nak stay sini. Not because of the hotel itself, but because of the location. Unless lah korang pun kena keje jugak.. hehhe


Makan

Boleh dikatakan, almost hari2 melantak nasi beriani. Kalau tahu tempat, ada jek restoran yang halal. Mostly Indian food, Turki, belah2 tu lah.. 

Disebabkan the exhibition yg mr p participate tuh, ada diorang kasik flyer of the list of halal foods nearby the area.

So hari2 kitorang try jek semua tempat.

Dari yang mahal sampai la ke paling murah.

And guess what, nasi berani yang paling sedap (aku rasa lah) is the one yang kau kena cari ceruk2 tah mana. Area mcm penuh dgn gengster KL (minus Aaron Aziz). Hahhh tempat tu lah yang paling murah and paling sedap beriani dia! Kedai ni nama apa pun aku tatau so mintak mahap tak leh kasik guide. Tapi kat area Tsim Sha Tsui.

You can try restaurant Gaylord kat Tsim Sha Sui

Or Jojo kat area Wan Chai. Both Gaylord and Jojo are Indian Food.

Or Chinese Muslim Food. Belambak kat sana.

Susah sgt kau makan Mekdonel je la. Setel.

Kat Airport diorang, restoran Popeye is halal. Sila melantak ayam goreng dia.

Gambar makan tak de. Aku mana reti ambik gambar makan? Makanan sampai aku makan! Camera letak tepi! Hiks!


Activities

First couple of days, day time tu aku terperap kat hotel. Tapi ok lah, sebab aku pun kena buat kerja walaupun bercuti. 

*ahem* dedikasi sungguh aku ni kan? *ahem* tuiiiiii

Tapi belah petang / malamnyer kuar jugak la jalan2.

We went to watch light show kat area harbour tu.



We went to see the tempat yang ada mcm tapak2 tgn superstar tu. Entah apa nama tempat aku ai oso dono. Avenue of Starts kot..




Kitorang jalan ke Canton Road.. jalan je la.. aku tak mampu lagik nak kuar masuk butik2 kat situ.

Kitorang pegi Sasa. Yg ni aku mampu.. hahahha

Kitorang pegi Citygate. Citygate ni wajib pegi ye anak2. Membeli nya tak byk mana pun, tapi kitorang duduk sini sampai malam!

And op cos, kitorang pegi Disneyland. 



Sempat la tengok Flights of Fantasy Parade!




It was AWESOME!! Must see ok! MUST!

Tak byk ride yang sempat naik sbb hujan lebat immediately after the parade. 

Mickey Mouse show yg best tu pun tak de sebab under construction. Iskkk sadis!!




Tapi yang paling sadis, FIREWORKS cancelled sebab takut petir.

SEDIHHHH!!!!

Tapi tak sedih sgt sbb aku sempat tgk last year. Tapi agak terkilan la sikit. 

Yg ni pun WAJIB tengok.





All in all, it was ok la this trip. Cuma yang tak bestnya sbb aku masih kena kerja. Nak buat mcm mana, dah lone ranger, tak de backup. Cuti pun, kerja kena jalan. Sampai ke airport pun, aku dok hauk2 mintak tablet mr p nak check email.

*ahem* yer saya memang berdedikasi *ahem*

Gitu la kisah holiday terkejut saya.

Sekian terima kaseyyyyyyy!



budak asam!

7 comments:

Norhani Abdul Rahman said...

comeinya balqish dengan piah...piah tiduq ternganga mulut..tak tahan tengok!!...cuna, muka comei, tak nampak minyak lansung!! jamu mak dara!

Norhani Abdul Rahman said...

patutla lama maklong tak nampak balqish dekat skype.

Konot said...

Kak ni, tu piah bukan tidoq, dia saja suruh ambik gambaq pose konon2 tidoq.. gediksss! Ahahah

Konot said...

Kak ni, tu piah bukan tidoq, dia saja suruh ambik gambaq pose konon2 tidoq.. gediksss! Ahahah

Konot said...

Kak ni, tu piah bukan tidoq, dia saja suruh ambik gambaq pose konon2 tidoq.. gediksss! Ahahah

Konot said...

Kak ni, tu piah bukan tidoq, dia saja suruh ambik gambaq pose konon2 tidoq.. gediksss! Ahahah

Norhani Abdul Rahman said...

isshhh..mulut ternganga..lawak la cukpiah!! aku heran jugak, mulut ternganga..tangan dok godek apa tah..hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...