08 March 2012

Melaka getaway

I haven't story about Melaka, have I?


Melaka, recently  has been our favourite short, weekend trip. :)


U see, mr p memang asal USJ Subang, sebab parents and family kat sini. But his parents originally memang from Melaka. His relatives memang ramai kat Melaka (and USJ as well). So that's why everytime raya, memang kitorang selalu balik Melaka.


So past couple of months, mr p and his mother joint venture men-develop balik rumah kampung diorang, kat area Banda Hilir. Actually rumah kampung tu sangat besar and mcm ada few bahagian. Uncle mr p memang tinggal situ with his wife (yang super pandai masak) and anak2. So mr p and his mother just rebuild one of the portion of the house. (lebih kurang la.. payah nau aku nak explain).


Tujuan utama, supaya bebila kitorang balik Melaka, tak payah la everytime nak menyusahkan uncle & auntie mr p ni nak numpang tido rumah org kan. Plus last year aku ni boleh katakan penyumbang terbesar profit kat Philea Hotel & Resort kat Ayer Keroh tu. Udah2 le kot membazir2 kat hotel. Baik buat rumah, every week nak balik pun tak per.


Initially aku tak le keen sgt. Aku ni kan sejak azali tak suka balik kampung?


Sampai la rumah tu siap. Kecik je pun rumahnya. 1 bilik tido. 1 toilet, bilik mandi, 1 hall, 1 dapur. Cukup la kalau 2 family balik muat2 la nak tido. Dah siap furniture semua dah. 


Then first time we went back about 3 weeks ago kot. Time CNY cuti haritu.


4 days spent there, aku rasa mcm relax sgt!


Then, I can totally understand bila org kata best duduk kampung ni. 


Few things that I love most about there..


First of course the house. Its small and so cozy and just nice. Aku ni mmg suka rumah kecik. Contoh kalau aku nak duduk dapur minum2 coffee, aku nak, boleh dengar Sofeya yg tgh tido dlm bilik just in case dia bangun and nangis ke.


And the kitchen, aku suka sgt. Simple je pun. Ada la satu dapur induction cooker. Kot2 nak masak meggi mlm2 bulih la. (The house is attached to mr p's uncle punya rumah, so mmg kitorang masak kat sana je). But I just love the overall seating. 


Aku ni kan suka duduk mengopi, (minum coffee). So I need to have a 'perfect spot' where I can just sit and enjoy my coffee. Kat rumah aku skang ni pun, aku tak de this spot. Kat sini (Melaka), memang kena dgn jiwa aku. Sambil minum coffee, sambil ngadap tingkap sambil rasa angin sepoi2 bahasa... perghh..


Then the kampung life itself. (omg aku tak percaya im saying this). Whoever knows me memang tau sgt aku ni anti hidup kat kampung. What kampung? Plsss.. tak de life.. tak de klcc, tak de pavilion.. no no no...


Tapi.. bila kat sini, aku mcm tak heran dah klcc ke, pavilion ke.. city life ke. Sebab aku mcm sangat enjoy and sangat relax bila kat sini. Tak de fikir pasal keje. Tak de fikir pasal jam. Tak de fikir pasal maid.


BEST GILER!


The kids pun sangat2 enjoy. Tambah2 sebab ada ramai sedara mara yang sebaya Balqis kat sana. So seronokla bebudak main. Kat sini je aku dapat tengok bebudak ni boleh main independently tanpa aku or mr p. Sofeya included. Tak de heran dah kat mama or daddy.


In fact, everytime sebelum nak balik kl, Sofeya confirm meraung2 tak nak balik KL sebab seronok sangat kat Melaka.


For the past 3 weeks, dah 2 kali kot kitorang balik Melaka. Asal weekend tak de buat apa, Jumaat malam tu dah gerak balik Melaka.


Esok malam (Friday) kitorang balik sana again. Will be there a bit longer since dah start cuti sekolah. 


Can't wait!




Below photos are taken masa our first trip. Not in particular order.


bukan besday dia pun, tapi sibuk nak buat besday party.. layan kan jer..


small gardening space utk bebudak tanam pokok..



the kidsss!!!



gigih kau bajak tanah nak oiiiii



terpaksa la beli cangkul mainan.. (cangkul ke hapa nama menda tu?)



mini besday party!



peace uolls!! peace!!



sexy pout bebeh!!!




ok dah cepat nyanyi!!


Gitu la citernyer....


So tahun ni, expect less hotel-kindda-holiday. Sebab spending time kat Melaka ni dah cukup best!

4 comments:

Linda said...

now u know why I'd rather masuk hutan than pegi shopping...bila dah dapat ngopi tepi sungai, Empire, what? KLCC what?

Konot said...

ni kalau masuk2 hutan konfem kau linda ahmad kan? hahah sbb ada sorang lagik kawan aku nama linda hadi!

konfius kejap..haha

tu la linda.. jiwa tenang, duit pun tak habis. dah la kat sini makanan bottom-less! asal masuk dapur makcik am bukak tudung saji, masuk dapur bukak tudung saji...

mati la aku 4 hari dok sana konfem gomokkkk!!

Munie Mustafa said...

aku pun suka serene-ness of the air kat kampung ...mmg therapic gila kalau dok kat kampung ..and the sejukness tu mmmg lain compared to the aircondition nyer sejuk ....and the smelll dia ada kinda different...i missed the smell of baja ikan masa tok aku dok kat kuala kedah dulu ....best walaupun ia busuk ....

Konot said...

tapi kat sini tak de la sjeuk sgt.. hahhaha.. i still need the aircond! muahahhah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...