28 March 2012

Bila anak2 terlalu mewah



I don't consider myself category mewah sangat pun. Sederhana, maybe. And I don't consider myself (and mr p) memanjakan anak2 dgn all the kemewahan.


I know some parents mmg memanjakan anak and melimpahi the kids dgn material stuff mcm branded clothes, accessories etc.


Pada aku (pada aku lah, other people may have different perception) aku so far tak de la mengajar anak mewah2 sangat. 


Mewah apa konot oiiii kau pun pakai barang cap ayam kot! Kes kes kes...


But I do admit that last year memang dari segi percutian and jalan2 tu agak kerap jugak la. One reason memang ada ikut mr p punya business trip and other reasons simply.. well.. nak jalan lah. Ada rezeki lebih, jalan lah kan?


Latest jalan was last year's Australia punya trip and pegi PD (yg ni aku kepam blum blog) kat Avillion.


Now dah 3 mths mmg tak de jalan mana2 except we often balik melaka.


Last few weeks masa kitorang drive dlm KL at night, Sofeya saw Prince Hotel and said "Ma, kita tido hotel ni kan dulu?"


I said "No la, kita tido hotel sana tu (Impiana)"


Pandai pulak dia ingat eh.. memang masa birthday aku haritu kitorang tido kat Impiana. Impiana and Prince kan dekat2, and mlm tu mmg kitorang dok berjalan tawaf satu kl tu pun so I assume she got confused kot hahah..


Then she said "Bila nak tido hotel lagi? Adik suka tido hotel"


Aiyooo adik oiii... kau punya suka tu cost your father few hundred per night hokeyyy.. 




Last few nights Balqis pulak tanya aku "Bila kita nak tido hotel lagi ma?"


Then I remembered awal tahun ni Balqis tanya aku "Ma, tahun ni kita pegi oversea kat mana pulak?"


*pitam*




Anak2 dengar sini...


Tahun ni tak de cuti hokeyy.. kita balik melaka je tetiap bulan.


PAHAM??? ngeh ngeh




Tu pasal cuti.


Si Balqis ni pulak dah pandai pasal 'brand' gamaknyer. Tak tau la belajar mana *dont look at me* Perhaps from school?


Sebab masa birthday party haritu, aku notice la the kids tu, apa diorang  buat, borak pasal apa..


One of the topic, borak pasal iPhone 4S hokeyyy... Kau darjah tiga borak pasal apa? Cer citer..


And few of them mmg ada henfon sendirik...No wonder Balqis sibuk mintak nak beli henfon sendiri.


Tak dapek nak oiii... tak dapek....




Then haritu nak beli selipar for Balqis. Aku  ni kan pakai selipar bodo RM2.90 je beli kat carrefour? So I said "nanti la cari kat pasar malam ke carrefour ke" 


And you know what she said?


"Nak beli yg elok sikit.. YANG ADA BRAND!"


*pitam again*




Besday haritu, dia mintak jam tgn.


"Nak jam SWATCH"


*brapa kali dah aku pitam?*




Ni gaya2 blom blajar lagik TAG ke TISSOT ke OMEGA ke.. 


Sekali cakap nak PATIK PHILIPPE... mampossss!

2 comments:

Unaizah said...

Soooo cute!!! Inilah budak-budak zaman sekarang. Amat berbeza dgn zaman kita dolu-dolu. My kids pun sibuk tanya bila nak tido hotel lagi. Tu baru bawak diorang tido hotel 3 star. Kalau hotel 5 star mau ada yg tak nak balik kang!!

Konot said...

unaizah, haritu masa beli party packs kan, i nampak kedai tu jual batu simbang (or batu seremban we call dulu2) i asked balqis ni tau tak apa? she said no.. tak pernah main..

haihh tu la sibuk main pc lah ipad lah sampai benda2 tu pun dah tak kenal!

errk.. i sound like my mother! hahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...