31 January 2012

With or without maid?

Semalam aku dah draft post ni tapi belum publish.
Hari ni aku tgk ada org jumpa blog aku dgn search keyword ni


"maid besar kepala tak boleh ditegur"


Hahhhh what a coincidence kan?


Mari kita cerita!!!


*********************************************


Maid is really getting on my nerves.


Can't deny that she's good with Sofeya. Dgn perangai budak tu yg tantrum, I admit mmg maid je yg  boleh tahan and sabar dgn budak tu.


THIS IS the only reason aku masih bersabar dgn maid.


Apart from that, dah lama aku halau balik.


Sometimes aku mcm nak gila tahan sabar kat rumah. Its my house. Tapi weekend kalau buleh aku tak nak duduk rumah ngadap muka dia.


People say I'm too baik. Memang la. Kalau layan mcm hamba kang sudahnya tukar maid every month. Kalau baik sgt gini pulak jadi. Aku cuma pk anak2 jer. Kalau tukar maid selalu kang silap2 dpt yg dera budak, lagi haru.


Biar la aku emotionally and mentally tortured, asal anak2 aku okay.




Please excuse what I'm about to say, but bangsa diorang ni mmg tak reti bersyukur. Tolong la sedar kau tu orang susah. Datang negara orang cari rezeki, jangan nak demand lebih2.


I really think our country should just sent them all back.
Give some incentives to mothers who work or stay at home.


Kalau tanya aku, better without maid. 
But tu la.. the grass is always greener on the other side.
Kang dah tak de maid terkangkang2 pulak aku nak buat keje rumah. 
Tension jugak kan?


Aku tanya mr p, "dulu time kita tak de maid I byk komplen tak?"
Dia kata " Banyakkkkkkk, penat la, itu la, ini la"


Cittt...


Maybe aku ada komplen, tapi one thing for sure hati aku mmg tenang.


Skang? komplen masih ada, maybe kurang. 
TAPIIII hati aku sakit.
Otak aku serabut.
Jiwa aku sengsara.




*******************************************




Sometimes aku rasa mcm helpless. Like we have no one to depend on.





Since Sofeya start sekolah we have been contemplating about her transport balik.


Maid can't pick her sebab clash dgn time Balqis nak pegi skolah.


Mr p can't afford to masuk ofis lambat hari2 sebab nak ambik anak balik skolah. Like last week he had to go outstation and no one could pick Sofeya, sudahnya budak tu tak pegi skolah.


School van is an option. Tapi tadi cikgu skolah advised, dia ni asyik nangis je kat skolah and since she's too small, toksah lagik naik van.


Every morning seblm pegi skolah dia kena nangis dulu meraung2 tak nak pegi.


I dono what happened sbb aku dah pegi keje dulu. Maid yg setelkan. Balik skolah mr p ambik.


Useless mother.


See, mcm mana aku nak halau maid balik skang? Dgn Sofeya mcm ni lagik.


Sigh.


Mr p said wait another month. Then we see how.





******************************************




Ikut hati aku nak brenti keje.
Nak jadi housewife.
Tak payah risau sapa nak jaga anak2 aku.
Makan minum rumahtangga terjaga.


Sigh.


Rasanya dah bebel about resigning ni dah lama.
Tapi tak buat2 jugak.


Ntah la I dono what's stopping me.



7 comments:

balqis said...

memang adik hari-hari menangis meraung-raung "tak nak sekolah taknak sekolah weeeeeeeeeeee weeeeeeeeeeeespare tyre 15 5x114

Konot said...

ni apa yg spare tyre nyer kak qis? hehe

Norhani Abdul Rahman said...

kak qis...kelakaq..spare tyrehehehe..awat adek nangis tu..

Erni Marlina said...

salam konot..tula dgr crita org mcm2 kan..hal bila kita famili nie mmg bnyk dugaan2 Dia..mcm erni pun ritu hbby ada tnya gak, tkmo amik maid ka?pikiaq 10000x gak konot, sbb dgr2 crita ramai org bnyk -ve drp +ve, itu tk masuk nk kita pening kepala pasai songeh2 kecik2 lagi..cuma best thing is keje umah settled down (tupun kalau dpt yg betoi2 buat keja la)..at least kita balik keja, anak2 smua dh kat umah, siap mkn, kita just lepak2 sembng2 ngan anak2 ja...tp bila tknak maid, kita la plak jd maid..hahahah..balik keja mmg jadi robot..mcm erni , dh 4 org, waduhhh leh imagine la..kalau bapak depa balik lambat , kita la kena g amik 4-4 anak2..2 3 kat taska ala2 skolah, bby kat tmpt lain..mmg kecoh2..penat semua ada konot...TAPI once sampai umah..percayala sakit kepala semua hilang bila tgk muka anak2 kita..cuma start letih physically co nk bersihkan umah but NOT MENTALLY...yerla kalau ada maid ni maybe ada ja menyakitkan mental kita pulak kan?? btw sronok la dgr crita kawan2, experience semua..utk kita bersama,,thats why sampai laaa tk dpt2 maid, rasanya mmg tkdapt dahla kot...hahahha..mcm dah lali ngan routine harian ni konot..slalu dah buat letih tu dh serasi plak..:P apa2 pun rezeki masing2 dpt maid ni kan...

Konot said...

erni, aku baca hang dgn 4 ketul anak2 pun aku dah penat.. hahaha.. tapi ye la im sure like you said, penat physically tapi mentally tak sakit kan?

tabik la hang boleh manage rumahtangga dgn 4 anak, keje lagik. mmg salute!

Mantoi said...

As Salam,

Pada aku depend on tahap penerimaan keaadan rumah oleh both of you ... kalu bule accept rumah ada kelam kabut sket .. then tak payah maid ..
Tapi disebabkan anak2 ko kecik lagik and korang tak caya taska .. so kena la amik maid gak ...

Konot said...

mantoi!!! long time no hear! hheheh..

itu la man, pk nak jaga budak je ni. esok2 dah besar mcm anak2 kau senang dah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...