13 September 2011

My biggest challenge - weaning off breastfeeding

Tak ramai yang tahu, aku masih nenenkan Sofeya.

Yer.. aku tau normally org bfeed sampai 2 tahun jer. Tak yah nak bebel kat aku okeh.. Dont add salt to my wound giteww

Umo dia 2 tahun I tried to stop. Tapi tahap persistent dia menjangkaui tahap persistent aku, tak sampai hati tgk dia melalak. Plus main reason aku blum stop sbb dia tak nak accept formula. Sian kau.. mcm kekurangan kalsium kekdahnyer..


So aku nenen terus sampai 3 tahun. Cukup 3 tahun aku nekad nak stop. 
So aku tried stop time siang2. Mlm aku kasik lagi sbb mcm kesian nak stop abruptly. 


Then the next week tu kitorang pegi HK pulak. Dia demam. Giler kesian aku tgk. Kasikkkkk balik...


One excuse after another..


Sampai aku sendiri stress. Aku ok jer kasik. Tapi org sekeliling dok push suruh stop. Aku tensi. Korang nak suruh aku stop, tolong la kasik suggestion and help me out pls? Ini main cakap mulut, tak de hasil beb!


Anak aku bukan mcm anak org lain. Dia punya tantrum tu can drive you crazy i kid you not! So which explains why this process is such a challenging for both of us.


Tried everything, from sapu benda2 pelik kat nenen, talking to her. Semua tak jalan. 


Ikut hati aku, aku nenen jer sampai dia sendiri nak stop. Sebab aku rasa aku nak stop dia nenen, I dont get the support that I needed, and end up menyusahkan aku sendiri balik.


Tapi tu ikut hati la.. Takkan nak nenen sampai dia 10 tahun kot kan?

So aku google kes2 yang serupa aku..



Worldwide, memang average org stop nenen at the age 3-4 y.o. 

And surprisingly, byk kes yg aku baca mmg sebijik sebijon mcm aku. So in summary.. apa yang aku paham, for cases yg mcm Sofeya ni, elok stop gradually. Some may take few days, some may take weeks.. but cases mcm aku (and Sofeya ni), ada yg take up to 4 mths..

So now, I'm stopping nenen gradually. 

Aku start siang. Its easier, sebab dia dah biasa tak nenen siang while I'm at work. I told her, siang2 nenen busyuk. Kalau nenen jugak, nanti mama berdarah, mama masuk spital.


Ada kala dia ok and understand, ada kala dia ngamuk nak jugak. Aku tahan kan jer la. Told her, "nanti pukul 9 (malam) kita nenen k?"


Ada sekali tu, dia ngamuk sampai tertidur, then pukul 9 lebih (mlm) dia terjaga, and the first thing she asked was "dah pukul 9 ke?|


So mcm tu la skang.. its been like one week kot.. and we are still adapting to it. Nak tunggu at least a month, sampai dia dah tak mintak nenen siang langsung, then I'll start the next phase, which is tak nenen time nak tido malam..


Sigh..


Memang la slow, but better than nothing I suppose. 





Pray for us, will you?














2 comments:

Madam Sooyaree said...

Good luck! Beb, fresh milk dia tanak ke?

Konot said...

thks laling!

fresh milk dia minum jugak. now minum sket2 dah formula.. but nenen tu attach more becoz of habit, bukan pasal nak susu sgt.. sabar je la kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...