24 May 2011

yang aku teringin nak makan skang...

semenjak keje kat area terpencil dari ibu kota ni aku jarang dpt makan best2.
dulu kat kampeni lama, one thing kitorang selalu potluck. bila dah potluck tu, paham2 je la, masing2 bawak lauk then masak nasik kat ofis.

so kalau dah 5-6 org yg join potluck, minimum pun 5-6 lauk jugak yg ada. ambik kau.. juling bijik mata nak pilih lauk mana yg best. konfem tambah nasik 3-4 kali.

sib baik masa tu aku bfeed, so tambah nasik byk kali pun aku maintain kurus. skang? kem salam. makan nasik lebih2 sket konfem mlm ni timbang naik 10 kilo. :p

potluck tu satu. kalau tak potluck pun, choices nak makan berlambak. nasik, western, thai, japanese, indian, haper saja kau nak ada. tanak makan, nak duduk coffee bean minum kopi mahal makan ciken pie je pun boleh.

huwaaaaaaaaaaaaaa i miss kl!!!!

tapi dlm byk2 makanan, hari ni tetiba aku mcm craving gila for these.

sushi king!!! - pic googled-

sebab mr p bukan penggemar sushi, so aku tak pernah masuk sushi king dgn dia. normally aku pegi dgn puan farah kita. dulu boleh la, aku set date dgn dia, pegi la kitorang ke sushi king for lunch. ko nak makan sambil ngumpat sampai kol 3 pun tak de hal.

skang?

*mengenang nasib diri japs*

ni lagi satu aku teringin sgt nak makan giler babas
sambal sotong -pic googled-

bukan tak buleh buat sendirik, tapi masalah no satu adalah TAK RETI (ye la.. ngaku terang2 kan senang). pas tu aku  ni kalau buat sambal tumis tak pernah nyer jadik sedap. ni pulak nak buat sambal sotong.

ada 2 org je yg  buat sambal sotong yg sedap giler aku pernah rasa.

mak tam (mak sedara aku) kat subang. and ramlan, ofismate aku kat kampeni lama.

dgn mak tam aku dulu masa aku pregnant aku ingat ada sekali tu aku siap request soh dia masak sambal sotong ni masa dia buat makan2. ngandung.. boleh la kau nak ngada request itu ini kannn.. cuba kalau skang.. harammm orang nak layan kau.

ofismate aku  ni pulak.. mmg terer masak. masak udang goreng bodo2 (dia kata la bodo, pada aku nak masak udang goreng pun kena mentelaah buku resepi) pun sedap giler aku rasa. so time2 dia masak sambal2 ni aku rasa cam nak sorok je bok balik tak nak kasik org lain makan.. hehh... boleh?

aku tgh kebulur.. tahap boleh telan kuda sekor ni. seriyes.

3 comments:

Munie Mustafa said...

mai aku buat sambal sotong kat hang konot ..tapi tak tau la sedap ke idak ..tapi aku selalu buat la utk family makan ...bab sushi tu aku pun mcm hang gak ..aku sorang ja makan ..so, kalau beli pun mmg makan sorang2 ja ..sedeh kannn...

Konot said...

munie, tlg bagi resepi sambal sotong beb.. detailed one okeh.. hahah

Munie Mustafa said...

konot aku ni style beli cili giling kat market yg di buat khas utk sambal tumis.. balik rumah tumis bawang , cili tu aku campur ngan asam jawa adabi sikit pastu aku tumis terus ja sampai cili tu masak ... pastu aku masukkan sotong dan air sikit ..garam, gula tu ja la ..tapi sotong tu aku ikut cara mak mertua aku ..kena rebus dulu pastu goreng ngan minyak sikit, tepikan dulu barula aku start tumis bawang followed by the chilli paste yg aku beli kat market tu ..aku buat camtu ja konot ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...