20 April 2011

kesian balqis...

dulu aku pernah blog about balqis kena buli kat skolah kan? by a boy. anyway that was last year. and the case dah resolved. as a kepochi mother, aku buat aduan kat skolah, and alhamdulillah the school took responsibility by taking some corrective and preventive actions *excuse me, bahasa agak rasmi pasal tgh prepare audit report ngeh ngeh*

skang pulak.. similar problem.

tapi bukan actual buli la. bukan mcm dulu, yg siap tendang2, mintak duit bagai2. kali ni, more like..hmm.. how shall i put it eh? kali ni lebih mcm, handling bitchy girls? yea. something like that. ala.. mcm dlm filem2 omputeh korang tgk.. nanti kat skolah2 adalah 2-3 kerat bebudak pompuan yg feelin' diva, pas tu treat budak pompuan lain mcm harammm.. tau?

tapi i seriyesly did not expect bebudak umo 8 tahun dah ada yg mcm ni. well, maybe tak lah sampai tahap diva2 bagai tuh, but.. similar analogy lah..

ada 2 org  budak ni, N and S. balqis ni dulu baik jugak la dgn N. then selalu jugak la balqis citer kat aku, N ni sejak baik dgn S, mcm gedik sket. S ni  mmg gedik terlebih. boleh pulak buat mcm diorang berdua ni adik beradik la konon. sehati sejiwa gituuuu..

so wat la kan.. balqis pun tak pedulik. anak aku ni ada tebiat mcm aku sket, tak fedulik kat orang. bagossss!!

anyway the problemnyer pasal N dgn S ni suka sakat balqis. balqis ada la baik dgn sorang budak laki ni. (dok sebelah dlm class, mmg ler baik). pegi solat sama2, buat keje sama2.. pendek kata BFF lah..*dia cakap, bukan aku, kecik2 dah pandai BFF kauuuu*

so N dgn S ni suka ejek2 balqis and this boy as gelfren boyfren, which balqis bengang la. sampaikan balqis cakap kat aku.. "tak mo kuar solat lagi lah.. diorang kata kak qis kuar dating2 pulak.."

lerr.. sampai cenggitu. aku kata, buat dek jer la.. lama2 diam la diorang.

ikut  hati, nak jer aku suruh balqis kata "ehhh kalau boifren pun apesal? jeles? at least aku ada boifren, KAU ADA?" hak hak...

tapi, memandangkan baru 8 tahun, aku diamkan jer. kang dah 18 tahun esok aku ajar cenggitu..ngah ngah.. gatal punya mak..

pas tu latest, balqis citer kat aku (masa ni dia mmg geram sgt tak tahan, sampai nanges2 dia citer) N& S sakat dia, paksa makan plastesin. ok, maybe they were joking, tapi balqis ni sakit hati la, sbb dia rasa mcm bebudak ni dok menyakat, and treating her badly.

aku kata, "tak payah cakap apa2.. klu diorang buat cenggitu lagi, you just keep quite and go away, or just do your work, lama2 diorang sure diam. tak guna nak layan org mcm tu. you dont owe them anything and they are not worth being your friends" and i bebel-ed few other things..

i dono lah, apa yg aku cakap tu dia boleh paham and digest ke idak, but i hope she can lah. sbb masalah cenggini, aku rasa mcm bukan pihak skolah kena handle. dia sendiri kena pandai nak handle bebudak ni. ni baru 8 tahun beb.. esok2 dah masuk skolah menengah, kolej.. haihh.. berlambak2 species bitchy ni.

aku citer kat mr p. well, ikut bapak dia ni, nak pukul je budak2 yg kacau anak dia. heh.

*sesapa nak date anak aku esok make sure lengkapkan ilmu martial arts dulu, ngeh*

sian balqis. tak pe laling. byk lagi kawan2 yg elok. buat dek jer dgn diorang ok? payah2 kau ikut jer nasihat bapak kau.. kasik penumbuk sebijik dua... padan muko!

p/s - citer penumbuk hanya selingan semata2. diharap jgn ambik seriyes..

6 comments:

Linda said...

alolo..kesian Balqis..!

Cik Nuwen pun ader problem camtu kat skolah, bukan sebab dia kawan ngan boys, tapi sebab dia kawan ngan chinese & indian (1Malaysia maa)..teruk kena pulau ngan Mean Girls* yg melayu nih..

Konot said...

uihhh kawan dgn chinese and indian pun kena pulau? hmmphh.. elok sgt la cik nuwen toksah kawan dgn bebudak mcm tu.. buang karan!!!

Nurul a.k.a Riko said...

Wahhhh...budak darjah 2 pun dah ada feelings cam diva yer Konot!

Ckp kat Kak Balqis..ignored ajer kawan2 yg perangai cenggitu.

Konot said...

itu lah.. aku bukan nak generalize.. tapi masalah anak2 org berada ni cenggitu la rata2.. sabar je kan..

Madam Sooyaree said...

Alahai, sian Balqis... Ajar dia buli balik diorang tu, ok tak?

Konot said...

madam sooyaree aka mak cik aiyu yg comel :)

itu lah i ingat nak jer ajar buli balik tapi si balqis ni mmg naturally baik terlebih, nak ajar buat jahat pun kang kita pulak kena tegur.. huahuahuaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...