15 September 2009

My ramadhan ekspedition

Expedisi tuhhhh… Dah nak raya baru sibuk update pasal puasa hahaha..

Memula puasa.. semangat aku nak masak mmg berkobar2. Siap buat list tuhhhh.. menu apa utk buka.. senang kan.. dah plan. Siap dah carik resepi. Tinggal nak masak jer lagik.

First week, as u all know, anak aku masuk spital. So 3 hari aku berbuka makanan spital. Then, memula tu aku ada lagikla saki baki semangat memasak. Balik jer keje, aku start masak. Still ok, pasal aku masih on off dtg keje nengokkan si Sofeya tuh.

2nd week.. aku dah keje full time. Berbekalkan semnagat yang masih ada, aku suruh jer maid aku kuarkan brg2 basah nak defrost, balik tu aku tinggal masak jer.

TAPI

Asal balik jer keje, anak2 aku pakat2 terkam aku. Balqis tu ok la lagik, dah paham klu aku cakap jgn kaco. Sofeya tuh, klu terkam aku mmg tak hengat. Nak nenen kurang2 ½ jam. Melepek la aku depan TV lepas balik keje dok bergolek dgn dia. Masak ke mana apa ke mana. By the time aku nak masak, dah kalut.

Iskk.. ini macam tak boleh jadik.

Mr Photographer ada suggest suruh aku masak siap2 either awal pagi or mlm b4. Aku ni la pulak, kalau bulan posa, ada penyakit EXTRA PENAT. Mcm last year, aku siap tertido atas motor everytime balik keje, tersenguk2, berlaga2 helmet kitorang.

This year, kurang sket penat, but still penat la.. asal letak jer kepala atas bantal KONFEM tido. So harapan nak masak mlm2 or awal pagi tu mmg boleh lah dilupakan..

3rd week.. aku pasang plan baru, aku suruh maid aku masakkan satu dish siap2 time sofeya tido siang2 hari. Balik tu, aku masak additional dish, anything in specific yg Mr Photographer or Balqis request.

So far, this plan works, hehehe. Ni citer pasal aku nak buat kuih plak.

HAAA KONOT NAK BUAT KUIH????

Sudah jgn nak kutuk. Haritu aku dgn semangatnyer nak pinjam mixer kak ani (Again, semangat musti tip top!). Pas tu balqis cakap “Ma.. ni 1st time mama buat kuih kan?”

Caittt… kok ye pun jgn la cakap kuat2 nak oiiiiiiiiiii

Memula aku plan nak buat PELBAGAI jenis kuih. Coklat cip la.. jem tart la.. butter cookies la.. cornflakes madu la…Mr Photogtrapher said dia suka coklat cip dgn jem tart. So ok la.. aku start buat 2 ketul tu dulu.

Coklat cip siap. Mr Photographer said sedap. Tapi aku rasa ada something wrong, pasal dia tak rangup. Rasa cam lembut2 plak. Nasib baik aku buat sikit, 1 adunan jer (dlm 80 pieces). So sudahnyer habis kat Mr Photographer dgn balqis jer la.

Pas tu kak ani plak try buat coklat cip. Hek elehhh pompuan ni buat mmg aaaa sedap! Menci tauuuu… Mr Photographer dan dan tu cakap soh kak ani ajar aku camner buat sbb sedap sgt. So aku pun panggey kak ani.. "meh la dtg rumah, hang adunkan utk aku.. tunjuk sket camner jadi rangup coklat cip tuh"

So dia pun dtg, tlg adunkan.. and sbb aku tak larat sgt mlm tu, aku simpan dulu doh nyer dlm fridge, plan esok nak bakar. Esoknyer kak ani call aku “hang nak aku bakarkan x? Aku kesian tgk hang tu dgn anak kecik lagi..”

Wallauwey pucuk dicita ulam mendatang.. aku dgn segera bergegas ke rumah dia bwk doh aku dgn tak malunyer. So coklat cip yg ada kat umah aku skang mmg sedap ya amat. Kalau nak lagi nanati aku suruh kak ani buat lagi wakakaka

Jem tart aku plak lain citer. Jem nyer aku TAK KOSER nak buat. Aku beli siap pineapple jem paste. Then aku buat doh dia ikut resepi, buat cara gulung, and bakar. 1st batch bakar, HANGUS. 2nd batch onwards.. cantek… hehehe

TAPI

Sgt lah lecehnya buat jem tart eh? Now I know la kenapa org2 yg pernah buat jem tart, next year tu dia surrender dah tak mo buat. AKU PUN TOBAT TAK MO BUAT DAH

Errr.. tapi mcm kena buat lagi jer.. pasal jem paste ader lagi.. Mr Photographer pun mcm suka makan, maka saya sebagai isteri mithali akan bekerja keras utk membuat jem tart lagi.

Tapi next year tak mo dah... sungguh!

10 comments:

Linda said...

kak Ani tanak share resepi dia, tu passei dia volunteer bancuh siap..hehehe

biskut nak kasi rangup letak emplex (tatau ejaan betui ke tak nih)...

1st taim aku buat tart nenas sehari suntuk nak buat, penat giler tak hengat, pastu terus surrender tanak buat dah..

Konot said...

linda emplex tu menatang apa??
habaq mai sket cepat!!

Linda said...

konot, emplex tu selalu jual kat kedai bakery items & supply (dia letak dalam standard botol pil ubat tu), pakai sesudu je...can refer dalam resepi

ada banyak items nak bagi biskut rangup, my suggestion, ko gi ke tempat supply bakeri (kat shah alam ada banyak kedai² tu), tanya kat cashier straight or jenjalan around kedai to survey..

Ayu said...

Bangga dengan kawan aku :) ..

Sorry i was not there when you need a friend ie masa sofeya sakit ..huhu.. aku baru tau sebab..ampun kan aku baru jer baca blog hang.. sesungguh nyer penyakit malasku bukan setakat kat blog sendiri.. baca blog org pun aku malas.... sorry my friend :(...

hope everything is good now ..

liadevega said...

konot,
Hang jgn tak tau, tart gulung is the only kuih yg aku suka dan yg buat every year...klu tak buat kat umah, aku buat kat kampung. Tahun ni aku buat kat umah ngan ayesha as my sidekick. Disebabkan aku dah pro buat tat ni (ini statement bukan riak), 3 jam siap satu tepaware. Sabtu ni aku nak buat lg bg MIL pulak...sbb dia dah tlg buatkan the jem...hehe...tahun ni aku takdan sagat nenas sendiri....

Konot said...

linda,
tak pernah came across any recipes yg ada emplex (heheh..baru tgk 2-3 resepi jer sebenarnyer). nanti nak kena try lah..

ayu,
hmphhhhhhhh!!! tak mo kawan aaaa!!
(mulut muncung 5 depa)

lia,
next year aku outsource kat hang buat 5 tupperware eh? timasey...
eh ke next year hang dlm pantang?

Amy said...

Pasal emplex tu mmg pernah dengar tapi sesuai dak buh kat semua kuih eh? tanya ikhlas ni..kat cornflakes sesuai ke tak bubuh? Konot, meh ah bagi resipi choc chip ko..aku so far berani buat dua kuih je, cornflakes (bukan cornflakes madu) dan kuih kacang mazola..yg lain tak berani. Selamat raya Konot!

Konot said...

linda.. sila jawab soklan amy..pasla aku mmg sah2 diharamkan utk jawab :)

amy, nanti aku post resepi kak ani, pasal resepi yg aku ikut tu yg tak jadik sgt.. tgh mengarang post pasal CC ni la.. sabo eh.. slamat raya to you too!!

Cik Puan Kamil said...

Wei... lebih2 jam nenas tu tak yah buat tart nenas kalau kurang rajin (ie. malas... kah kah). Buat kek lapis nenas.. pun cun gak.. Buat standard butter cake, cut in half after baking and sapu le jam nenas tu.. Mak aku bake 4 separate ones very lah the nipisnya, bahagi jam nenas tu 3 pastu add 3 different colours and lapiskan... Cun and sedap..

Konot said...

myra, kuih jem tart tu pun aku malas dah.. ini kan pulak KEK???

hang ni perli aku ka lagu mana ni?

hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...